Akcijas, obligācijas, aizdevumi un kriptovalūtas. Tie visi ir finanšu instrumenti, bet Valsts ieņēmumu dienesta (VID) acīs katrs no tiem ir mazliet citādāks. Tātad attiecīgi arī investoram, kas izvēlas tos izmantot, jāņem vērā, ka nodokļu nomaksa var atšķirties. Šīs nianses raidījumā "Nākotnes kapitāls" skaidro VID inspektores.

Raidījuma vadītāji Raivis Vilūns un Konstantīns Kuzikovs iegulda dažādos finanšu instrumentos. Kuzikovam ir ārzemju platformā iegādātas akcijas un vietējā platformā pirktas dalītās obligācijas, kamēr Vilūnam ir vietējo uzņēmumu akcijas, kriptovalūtas un arī ieguldījumi kopfinansējuma platformās.

Raidījumā informāciju par katru no aktīvu klasēm sniedza VID Nodokļu pārvaldes galvenās nodokļu inspektores Digna Tarvida un Sandra Podniece.

Ko ņemt vērā:

  • Ne visi vērtspapīri ir vienādi. Klasiskākās investīcijas ir vērtspapīros – akcijās un obligācijās. Tomēr, ja finanšu pasaulē šos divus instrumentus mēdz likt kopā, jo tas ir veids, kā uzņēmumi piesaista sev ārējo finansējumu, VID acīs starp tiem ir būtiska atšķirība. Ja tiek pārdotas akcijas un no tām gūta peļņa, tad to regulē noteikumi par kapitāla pieaugumu. "Savukārt, ja (ienākums - red.) tiek gūts no obligācijām, tad tas būs ienākums no kapitāla. Šie ir dažādi ienākuma veidi," pasvītro Podniece. Par kapitāla pieaugumu, ja peļņa ir mazāka par vienu tūkstoti eiro, nodokļi ir jāmaksā reizi gadā, bet, ja pārsniedz, tad līdz nākošā ceturkšņa 15. datumam. Savukārt no obligācijām – reizi gadā.

  • Peļņu aprēķina no visiem vienas aktīvu klases darījumiem ceturksnī. Tātad, ja investors ceturksnī ir pārdevis vairāku uzņēmumu akcijas, viņš skaita kopā šo akciju peļņu un zaudējumus. Attiecīgi, ja ceturksnī, pārdodot akcijas, radušies zaudējumi, nodoklis nav jāmaksā. Proti, 20% nodoklis tiek maksāts tikai no peļņas.

  • Dividendes neaiztiek. VID skaidro, ka no naudas, kas paredzēta dividendēm, nodokļus nomaksā uzņēmums, kurš tās izmaksā. Attiecīgi investoriem, visticamāk, (lai gan inspektores norāda, ka var gadīties kādi izņēmumi) nav jāsatraucas un jādomā par nodokļiem.

  • Aktīvai spekulēšanai izdevīgāk ir veidot ieguldījumu kontu. Kā skaidro Tarvida, ja tiek atvērts konts kādā no investīciju platformām un tas tiek reģistrēts VID kā ieguldījumu konts, nodokļi par peļņu būs jāmaksā tikai, kad nauda tiek izņemta no šī konta. Ja tas nav ieguldījumu konts, tad būtu jādeklarē katru reizi, kad ir peļņa, un jānomaksā ierastajā kārtībā. Attiecīgi, ja investors plāno nodarboties ar aktīvu pirkšanu un pārdošanu, tas ir jāņem vērā, bet, kā norāda VID pārstāves, reģistrēt kontu nav obligāti. Ja paredzēti ilgtermiņa ieguldījumi, var nereģistrēt savu ieguldījumu kontu.

  • Jāmaksā, kad konvērtē valūtā. Kriptovalūtu kontus nevar reģistrēt kā ieguldījumu kontus. Attiecīgi, ja pirkšana un pārdošana notiek, izmantojot eiro, dolārus vai citas valūtas, tad jāmaksā nodokļi par katru peļņu nesošo darījumu. Taču, ja tiek izmantotas stabilās monētas (stable coin) kā starpnieks, tad jāmaksā tikai, kad kriptovalūta tiek konvertēta uz jebkuru oficiālo valūtu. Proti, platformas piedāvā konvertēt eiro vai dolārus uz stabilajām monētām, piemēram, USDT vai USDC, ko tad var izmantot, lai spekulētu, pērkot un pārdodot "Bitcoin" (vai jebkuru citu kriptovalūtu). Nodokļi jāmaksā tikai, kad USDT vai USDC tiek pārvērsti atpakaļ uz valstu valūtām.

  • Kopfinansējuma platformas atšķiras. Kopfinansējuma platformās nodokļu nomaksas kārtība var mainīties atkarībā no instrumenta, kas tur ir pieejams. No daļas instrumentu pati platforma, kas izmaksā procentu ienākumus, ietur nodokli, un investoram pašam nekas nav jādara. Taču, piemēram, akciju vai aizdevumu gadījumā tas var atšķirties. Attiecīgi, kā norāda VID, investoram jāizlasa platformas sniegtā informācija par katru no piedāvātajiem instrumentiem.

  • Krājobligāciju dāvana. VID pārstāves Tarvida un Podniece arī atgādina, ka no valsts krājobligāciju ienākumiem nodokļi nav jāmaksā.

  • Jautā VID. Svarīgi atcerēties, ka finanšu pasaulē instrumenti vai arī veidi, kā pie tiem var piekļūt, aizvien pieaug. Tādēļ VID aicina ieguldītājus, ja ir neskaidrības, konsultēties par interesējošiem jautājumiem tiešsaistē, telefoniski vai klātienē.

Lai uzzinātu vairāk par nodokļu nomaksas jautājumiem, skatieties raidījumu!

Raidījums tapis sadarbībā ar "SEB Roboinvestoru!"

Seko "Delfi" arī vai vai Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!