Sadarbībā ar LEMON GYM
Neļauties attaisnojumiem un rūpīgi plānot – kā sportu ieviest savā ikdienā
Laika trūkums ir pats biežākais attaisnojums, kuru nākas dzirdēt, kad treneris, uztura speciālists vai ģimenes ārsts cilvēkam norāda, ka ir pēdējais brīdis sākt sportot. Var gaidīt iedvesmu, ieraduma ieviešanos vai brīnumu, taču – ja pie fiziskajām aktivitātēm nestrādāsi, nekas pats no sevis nenotiks. Kā nonākt līdz atziņai, ka sports ir būtiska ikdienas sastāvdaļa?
Ir tikai normāli, ka apņemamies vairāk staigāt, skriet divreiz nedēļā, vingrot vismaz 15 minūtes dienā, – to sākam darīt, bet pēc dažu nedēļu apņēmības aktīvā sportošana noplok. Un šāda "kā pa kalniem un lejām" situācija ir ierasta, to novērojusi arī LEMON GYM Latvijas reģiona vadītāja Agnija Grantiņa. Kā nonākt līdz atziņai, ka fiziskās aktivitātes ir tikpat būtiskas kā zobu tīrīšana un citas dzīves pamatlietas?
Motivācija un disciplīna – sastāvdaļas, kas vajadzīgas ieradumu maiņai
Viens no pamatelementiem un dzinuļiem, kas liek būt aktīvam un kustēties, ir motivācija. Taču tā mēdz būt visai abstrakta un netaustāma. Tu vari būt ļoti motivēts piecelties no rīta agrāk un būt sporta zālē jau septiņos, bet tikpat labi – aiz loga ir mežonīgs sniegputenis un ledains sals, kas absolūti nemotivē doties uz fitnesa zāli. Motivācija – tā ir iekšējā sajūta, kuru ir vieglāk ietekmēt un apslāpēt.

Daudz svarīgāka ir disciplīna. "Disciplīna būs tas, kas tev nedēļas vai mēneša ietvaros liks izpildīt kalendārā ierakstīto noteikto treniņu skaitu. Motivācija – te tā ir, te tās nav," saka Agnija. Kā sevi disciplinēt? Sāc ar plānošanu. Apskati savu plānotāju un ieraksti tajā konkrētus laikus, kad īstenosi fiziskās aktivitātes. Uzstādi, ka sports ir tikpat būtisks tavā ikdienā kā darba sapulce vai jebkura norunāta tikšanās. Kad tas būs fiksēts dienas vai nedēļas plānā, apņēmība nostiprināsies. Galvenais – nepārspīlēt!

Kā nesāpīgi ieviest fiziskās aktivitātes ikdienā?

  • Nosaki sev reālistisku, nedēļas laikā izpildāmu treniņu skaitu (sākumā labāk divi un no sirds, nevis pieci un vāji realizēti).
  • Atzīmē konkrētu laiku savā kalendārā, kas rezervēts tikai treniņam.

  • Ņem talkā treneri vai dodies uz grupu treniņu – ja apsolīsi ne tikai sev, bet kādam citam, krietni lielāka iespēja, ka neatcelsi treniņu.
Tas, ko es dzirdu no klientiem: "Ja man nebūtu sarunāts treniņš, es visdrīzāk šodien neatnāktu." Ļoti bieži trenerus nolīgst arī tādēļ, lai mazliet sevi disciplinētu. Tu esi samaksājis, tev ir jāatnāk – un viss. Nav variantu. Protams, mēdz daudz kas notikt, bet tie būs "force majeure" (ārkārtējs gadījums, ko nevar ne paredzēt, ne novērst, – red.) iemesli, kāpēc tu neaiziesi uz treniņu. Nebūs "ai, man ir slinkums, es negribu".
Agnija Grantiņa, LEMON GYM Latvijas reģiona vadītāja
Disciplīna ar motivāciju iet roku rokā. Jā, ir jābūt motivatoram (atbrīvoties no liekā svara, ielīst vecajos džinsos, uzkāpt piektajā stāvā bez aizdusas), taču bez konkrētas treniņu iegrāmatošanas ikdienā pie rezultāta netikt. Labs paņēmiens – pieteikties kādam LEMON GYM grupu treniņam. Šajos treniņos pulcējas ļaudis ar vienu mērķi, kas satuvina un rada komūnas sajūtu, palīdzot arī brīžos, kad kāds vingrinājums šķiet neizpildāms un grūti saņemties.

Gan jau arī tu no rītiem vai vakaros, kad dodies savās dienas gaitās, esi ieskatījies fitnesa kluba logos. Vērot, kā citi sporto un aktīvi darbojas klubā, reizēm ir pat hipnotizējoši, un prātā iezogas doma: "Es arī tā gribētu." Un tu vari! Pagriez šo ideju motivācijā būt vienam no tiem, kas priecīgi caur vingrinājumu grūtībām sporto. Ja jūti, ka viens to nevarēsi, ņem līdzi kādu draugu un motivējiet viens otru.

Disciplīna vērtīsies ieradumā, bet ieradums – tam vairs motivācija nebūs jāmeklē! Mēs taču nemeklējam motivāciju no rīta un vakarā iztīrīt zobus! Lai darbību ieviestu par ieradumu, arī saviem bērniem jau no mazotnes divreiz dienā atgādinām, ka zobi ir jātīra. Māksla ir līdz šādam ieradumam nonākt arī savās fiziskajās aktivitātēs.
Jautājums, kuru paturēt prātā, – kāpēc man tas ir svarīgi?

Brīžos, kad šķiet – kāda gan jēga no treniņiem, pietiek vien ar maģisko 10 tūkstošu soļu iekrāšanu ik dienu, vērts apstāties un padomāt par to, kāpēc fiziskās aktivitātes būs noderīgas tieši tev un tavai veselībai. "Vislabāk nostrādās tieši tas, ja tu atradīsi atbildi uz jautājumu – kāpēc man to vajag?" saka Agnija. Galu galā izkristalizējas, ka teju ikvienam ir svarīga dzīvildze. Mēs gribam dzīvot ilgāk, justies jauni un spējīgi, un tas ir mūža darbs, nevis 30 dienu, sešu mēnešu vai divu gadu.
Ilgdzīvošanas tendence šobrīd ir topā, un, lai mēs dzīvotu ilgāk, nav nekāda brīnumtabletīte izdomāta. Tās ir kustības, tas ir sports un veselīgs uzturs, miegs un mazāk stresa. Ir jāatrod tas, ka tu gribi šo dzīvi nodzīvot vesels, maksimāli neapgrūtinot citus, lai tu vari funkcionēt pēc iespējas ilgāk.
Agnija Grantiņa, LEMON GYM Latvijas reģiona vadītāja
Treniņiem ir būtisks ieguvums – tie attālina no kaitēm, kas piemeklē vecumdienās. Piemēram, sievietēm ir ļoti noderīgi spēka treniņi, kas stiprina ne tikai muskuļus, bet arī locītavas. Fiziski aktīvas sievietes pēc menopauzes vecuma būs mazāk pakļautas osteoporozes riskam, norāda trenere. Un tas jāatceras ne tikai pēc 50 gadu vecuma, bet jau agrāk, 30 un 40 gadu vecumā.
"Sportoju jau 12 vai 13 gadus. Ir bijuši periodi, kad uznāk slinkums, bet tad pašķirsti vecās bildes un saproti, ka kaut kas ir jādara. Pēdējos divus gadus dodos uz LEMON GYM, pieturos pie viena kluba apmeklēšanas, jo jau atkal gadījās satikt foršu treneri Edgaru, kurš ir gan čoms, gan dod motivāciju un nepažēlos labus vārdus, kad var redzēt, ka viss iet uz priekšu. Kad gribas paslinkot, viņš skatās un saka: “Tu tagad nopietni?” Vai: “Tu taču to vari, tāpēc tev jānāk!” Motivācija tad arī rodas, kad ne tikai pats redzi, bet arī apkārtējie sāk pamanīt. Kā jau sievietēm – kad pasaka komplimentu, ir patīkami."

LEMON GYM kliente Eva Bajāre
Kad vari pats sev atbildēt uz jautājumu, kāpēc tev ir svarīgi sportot un kāpēc tu to gribi darīt, kļūst vieglāk. Arī tad, kad ir pamatīgs slinkums vai motivācijas trūkums, uzdod sev šo jautājumu. Nedrīkst aizmirst arī par mērķi, kas ir motivācijas vilciena gala stacija. Izvirzi sev gan īstermiņa, gan ilgtermiņa mērķus, lai rezultāti būtu "taustāmi". Viens lielais mērķis – būt veselam – dažiem var arī nenostrādāt. Piemēram, ja sākotnēji varēji pacelt 20 kilogramu stieni, bet pēc mēneša divreiz lielāku svaru – viens mazais mērķis jau sasniegts!
Izdari atzīmi, paslavē sevi, izvirzi nākamo mērķi – un vari virzīties tālāk!
Agnija Grantiņa, LEMON GYM Latvijas reģiona vadītāja
Kaspars Daugaviņš: Nav augstākas motivācijas, kā labi justies
Latvijas hokeja izlases kapteinim Kasparam Daugaviņam sports ir visa dzīve. Lai hokeja laukumā cīnīties varētu ar labāko rezultātu, viņa ikdiena nav iedomājama bez regulāriem treniņiem. Starpsezonā, kad aktīvais spēļu laiks vēl jāgaida, ir īstais brīdis, kad hokejists nododas treniņiem ar maksimālu atdevi, lai sasniegtu rezultātus. “Jo vairāk es ieguldu sevī tieši starpsezonā, jo labāk jutīšos sezonā,” saka Daugaviņš.
Foto: DELFI
Viņa lielākais atbalsts tam, lai uz treniņiem dotos ik dienu, ir treneris Edvīns Krūms (arī Latvijas vieglatlētikas izlases treneris). Atliek tikai īstenot trenera sagatavoto plānu un ļauties treniņu procesam. Treneris ir tas, kas parūpējas par fizisko aktivitāšu dažādību un profesionālajiem sportistiem nepieciešamajiem izaicinājumiem. "Viņš mūs mēģina iedzīt tādā fiziskā bedrē drusciņ, lai pēc tam tu nāc ārā no tās bedres daudz labāks," stāsta hokejists.

Ko Kaspars Daugaviņš iesaka ikvienam, kam aptrūcies motivācijas vai grūti saņemties sportot? Vispirms izvirzīt sev mērķi, ko vēlies sasniegt. Tad arī būs vieglāk sevi motivēt.

Galvenā motivācija parasti ir labi justies. Es domāju, ka nav augstākas motivācijas, kā katru dienu pamosties un labi justies. Ar darbu, ko tu ieguldi sevī, vienmēr būs vieglāk strādāt.
Kaspars Daugaviņš, Latvijas hokeja izlases kapteinis
Lasi citus šī projekta rakstus
Projekts sadarbībā ar:
SATURS
Ketija Nuķe-Osīte
REDAKTORS
Kristīne Melne
Dizains
Ralfs Eglītis
FOTO
LEMON GYM publicitātes foto, privātais arhīvs
Projekta vadība
Žanete Kļaviņa
Mediju komunikācijas ekspertS
Aija Daukste