Foto: Publicitātes foto
Desmit dienas ar kempera busiņu pa nepieradināto Islandi ģimenes braucienā ar mazuli – skan pietiekami izaicinoši, vai ne? Aktieru pāris Ieva un Oskars Florenci-Vīksnes gan pārbaudījumu nebaidās. Ceļojumu raidījuma "Uz sapni ar mazo" noslēdzošajā sērijā viņi pastāsta, kā sagatavoties tik prasīgam ceļojumam, un pats galvenais – ko paņemt līdzi no Latvijas, lai ne tikai varētu dzīvot nekurienes vidū, bet arī ietaupīt.

"Mēs esam jau bijuši piecās dažādās valstīs un ar mazo esam apguvuši tādu ceļošanu, un esam sapratuši, ka profesionāls ekipējums tik tiešām ir no svara un tas kalpo ilgtermiņā. Sirsniņai ir siltāk, daudz mierīgāk, ir patīkamāk, un var ietaupīt vairāk naudiņu," saka Ieva. "Un arī nerviņu!" piebalso Oskars.

Pirmā lieta, par ko savlaicīgi parūpēties, ir uzturs. Oskars un Ieva zina teikt, ka Islandē viss ir krietni dārgāks nekā Latvijā, tāpēc jau pirms lidošanas uz šo valsti koferos saliek arī dažādus pārtikas produktus. Ko ņemt līdzi tik ilgā braucienā? Laba izvēle būs griķi, rīsi, makaroni, konservi, ātrās pārgājienu maltītes, kuras ērti pagatavot, aplejot vien ar karstu ūdeni u.tml. Ievas padoms – izņemt visu no lielajām kartona kastītēm un salikt ērti vienā maisiņā, lai aizņemtu mazāk vietas ne tikai koferī, bet nebūtu jādomā par liekiem atkritumiem galapunktā.

Tā kā apstākļi ne vienmēr var būt tādi, ka busiņā var piestāt lai mierīgi pagatavotu maltīti, tāpēc Ieva iesaka paņemt līdzi arī minerālvielām un sāļiem bagātus enerģijas dzērienus, kuru sagatavei atliks pievienot vien ūdeni. Bet mazajam Leonardam somās līdzi ielikti vairāki biezeņi paciņās, jo tie krietni atvieglo punča piepildīšanu apstākļos, kad nav iespējas kaut ko pagatavot, bet bērns ir izsalcis un grib ēst tūlīt un tagad. Tāpat somā noderēs ielikt arī proteīna batoniņus, pārbaudot to uzturvērtību, lai tie būtu ne tikai garšīgi, bet arī sniegtu sāta sajūtu ilgstoši (cukurs sniegs tikai ātro enerģiju).

Ceļojuma laikā nedrīkst aizmirst arī par pietiekamu ūdens uzņemšanu. Tā kā Islandē ir daudz dzeramā ūdens pieejas punktu, Ieva iesaka ņemt līdzi pudeles. Sporta un pārgājienu preču veikalos pieejamas kompaktas plastmasas pudeles ar lielu tilpumu, kuras ērti salocīt, ielikt koferī un vajadzības gadījumā piepildīt. Tāpat Ieva ar Oskaru iesaka ņemt līdzi termokrūzes – viņi reiz jau piedzīvojuši, ka parastās krūzītēs šajā vējainajā valstī kafija atdziest pāris minūtēs.

Labs ieguldījums būs arī speciālie ceļojumu dvieļi, kas ir īpaši uzsūcoši un plāni, no ātri žūstoša materiāla. Ieva no pieredzes zina teikt, ka kokvilnas dvieļi Islandē žūst ļoti, ļoti ilgi. Tā kā ģimene Islandē kāps arī kalnos, Leonarda un vecāku ērtībai viņi iesaka padomāt par speciālas mugursomas sagādāšanu. Tā būs viegla, ergonomiska mugurai un divgadnieku tajā iesēdināt būs viegli.

Ieva iesaka arī padomāt par bērna apģērbu un apaviem – svarīgākais, lai viss būtu mitrumnecaurlaidīgs, ar siltinājumu un pielāgojams visdažādākajiem laikapstākļiem. Lietus jaka un bikses, kombinezons aukstākam laikam, gumijas zābaki, mitrumizturīgi apavi, cepures un cimdi jāliek koferī divreiz nedomājot. Runājot par koferiem, Islandes lidostā trijotne bažījas, vai tie nebūs noklīduši, jo ļoti ilgi vilcinās to iznākšana pa slīdošo lentu. "Luminor Black" kartē iekļautā ceļojumu apdrošināšana gadījumos, ja bagāža tiešām nozaudēta vai sabojāta, atlīdzina līdz pat 1000 eiro. Šoreiz gan koferi atceļoja un trijotnei atlika vien atvieglojumā priecāties, ka viss labi beidzies.

Ko ģimene piedzīvoja Islandē? Uzzini, skatoties visu "Uz sapni ar mazo" sēriju. Raidījums tapis sadarbībā ar "Luminor Black" karti.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!