Meklējot jaunus Eiropas tirdzniecības partnerus, primāri jādomā par Eiropas konkurētspēju un prasībām, kas mūsu zemniekiem rada netaisnīgus nosacījumus attiecībā pret trešajām valstīm, otrdien raidījuma "Nākamais, lūdzu!" Eiropas Parlamenta (EP) vēlēšanu sarakstu līderu debatēs pauda vairāki politiķi, tostarp "Saskaņas" līderis Nils Ušakovs ironizēja, ka Eiropas valstīs "katrai govij vajag nodziedāt šūpuļdziesmas pirms gulētiešanas". EP deputāta amata kandidāti debešu laikā arī varēja uzdot jautājumus cits citam, un šajā raidījuma daļā politiķi aktualizēja gan apjomīgus jautājumus par investīcijām Eiropas militārās ražošanas nozarē, gan interesējās par to, kāpēc EP deputātiem nav kopīgas "WhatsApp" grupas.

Piedalīties debatēs bija aicināti atbilstoši Centrālajā vēlēšanu komisijā izlozētajiem kārtas numuriem. 4. jūnijā "Nākamais, lūdzu!" debatēs piedalījās piecu sarakstu līderi - Nils Ušakovs ("Saskaņa" sociāldemokrātiskā partija), Roberts Zīle (Nacionālā apvienība "Visu Latvijai!"-"Tēvzemei un Brīvībai/LNNK"), Vilis Krištopans (LATVIJA PIRMAJĀ VIETĀ), Ivars Ijabs ("Latvijas attīstībai") un Reinis Pozņaks ("APVIENOTAIS SARAKSTS - Latvijas Zaļā partija, Latvijas Reģionu Apvienība, Liepājas partija").

Piedāvājam iepazīties ar raidījuma saturu:

Individuālie jautājumi kandidātiem:

01:52 "Saskaņas" kandidāte ar otro numuru Olga Petkeviča neesot pieradusi pie tik "izsmalcinātām izklaidēm" kā intervija pie Olgas Dragiļevas, taču viņas pozīcija par "referendumu" Krimā esot bijusi pietiekami skaidra, saka Ušakovs.

04:25 Zīle, jautāts, kādēļ iepriekš raidījumā nepatiesi apgalvoja, ka EP deputāts Ansis Pūpols neesot NA biedrs, apgalvo, ka viņam neesot jāzina katrs partijas biedrs, un Pūpols nekādā veidā neesot aktīvs partijā.

06:53 Jautāts, kurā EP deputātu grupā darbotos Krištopans, ja kļūtu par EP deputātu, viņš saka: "Es gribētu strādāt grupā, kurā ir Roberts [Zīle], bet arī tur būs izmaiņas," saka LPV politiķis, izraisot kolēģu smaidu.

09:03 Runāt par sadarbību ar Edgaru Jaunupu nākamajā EP sasaukumā šobrīd, īsi pirms vēlēšanām, esot kā "runāt par dzīvi pēc nāves", pauž Ijabs.

11:56 "Neesmu pret abortiem, nekad neesmu bijis," uzsver Pozņaks, jautāts par asociācijas "Ģimene" aptauju, kurā Apvienotais saraksts paudis, ka cilvēka dzīvība ir aizsargājama no ieņemšanas brīža.

Diskusija par ekonomiskās sadarbības pārtraukšanu ar Krieviju:

13:48 Uz jautājumu, vai ES ir jāatsakās no jebkādas tirdzniecības un ekonomiskās sadarbības ar Krieviju, Zīle norāda – tas jādara pēc iespējas ātrāk, bet jau tagad par daudzām nozīmīgām pozīcijām Eiropas valstis nevar vienoties.

14:57 Ijaba ieskatā ES valstu ekonomiskai sadarbībai ar Krieviju nav nekādas nākotnes, un vilcināšanās pieņemt sankcijas ir "Eiropas milzīgs vājums". Sankcijas bija jāpieņem ļoti strauji – šobrīd redzam, ka Krievija tām adaptējusies.

15:31 Lai izslēgtu sankciju apiešanu, Pozņaks piedāvā tās attiecināt uz visu Krievijas veidoto muitas savienību ar Kazahstānu un Baltkrieviju.

16:18 Krištopans savukārt kritizē, ka sankcijas esot bezzobainas, un pārmet Rietumeiropai divkosību.

17:48 Ušakovs: Sankcijām ir svarīga publiska un psiholoģiska nozīme, bet to efekts ir tikai daļējs. Viņš apšauba, ka globālajā pasaulē pilnīga Krievijas ekonomiska izolācija ir iespējama.

18:25 "Mūsu uzdevums ir spiest, cik vien var," par sankciju piemērošanu saka Zīle. Pozņaks pauž – Latvijas uzdevums ir katru dienu atgādināt par fronti Ukrainā, bet Ijabs mudina vienoties, ka prioritāte ir ilgtermiņā panākt Krievijas tehnoloģisku atpalicību, kas šobrīd nav iespējams Ķīnas dēļ.

20:57 Ušakovs mudina "skatīties reālistiski" – par spīti sankcijām,Krievijas militārās ražošanas jauda ir daudz lielāka, savukārt Rietumeiropa ir atkarīga no Ķīnas. Krištopans papildina: "Sliktākais ir tas, ka Latvija grib skriet pa priekšu."

Diskusija par migrantu kvotām

22:04 "Migrantu kvotas" jāatceļ, saka Zīle, taču atzīst - princips jau ir pieņemts, un to varēs atcelt tikai tad, kad Eiropas Komisija konstatēs un samierināsies, ka tas nestrādā. Tas prasīs gadus, taču šī norma apdraud Šengenas iekšējās robežas, piebilst politiķis.

25:22 Latvija saņem milzīgu ES atbalstu, tāpēc, pēc Ušakova domām, palīdzēt citām Eiropas valstīm risināt migrācijas problēmas ir taisnīgi un godīgi, tāpat kā pricips, ka varam no šī pienākuma atteikties, par to samaksājot.

26:27 Krištopana ieskatā, bēgļu jautājumam jābūt "nacionālo valstu lemšanai".

27:38 Pozņaks pauž - "vajadzētu beidzot sargāt robežas un risināt problēmas tur, kur tās rodas." Latvijai diži neesot jāuztraucas – neviens no paņemtajiem migrantiem šeit neesot palicis. "Ja lielās valstis uzskata, ka bēgļi šeit ir vēlamu, tad lai viņi viņus arī ņem," piebilst AS politiķis.

Diskusija par jauniem Eiropas tirdzniecības partneriem

29:03 Atbildot uz LTRK jautājumu par to, ar kurām valstīm prioritāri būtu jāuzsāk sarunas par jaunu savstarpējas tirdzniecības līgumu izstrādi, Zīle min vairākus līgumus, kas noslēgti, bet nestrādā, "jo Eiropas līderi nevar pretoties savām interešu grupām savās valstīs".

31:16 Ušakovs norāda – Eiropa saviem zemniekiem izvirza nesalīdzināmas prasības, nostādot tos neveiksmīgā pozīcijā pret trešajām valstīm.

31:56 Ijabs mudina prioritāri atjaunot sarunas par Transatlantisko tirdzniecības līgumu ar ASV, Krištopans iebilst – kamēr "nerevidēsim" Zaļo kursu, pazaudēsim konkurētspēju pavisam.

33:26 Pozņaks pievienojas viedoklim, ka, apgrūtinot savus lauksaimniekus ar pārspīlētām prasībām, konkurences cīņā varam zaudēt

Savstarpējie jautājumi

38:41 Pozņaks jautā Zīlem, kāpēc Eiropā divarpus kara gadu laikā nav izdevies nonākt līdz reāliem rezultātiem munīcijas ražošanā. "Tas parāda to, cik dziļi Eiropa bija iegrimusi miera gultā," pauž Zīle.

40:41 Ijabs vēlas precizēt, vai pareizi sapratis, ka NA nevēlas "vairāk Eiropas" un lielāku Eiropas budžetu veselības aprūpes un izglītības politikā. Zīle saka - NA programmā par veselību ir viens teikums, ka vajadzētu veidot pilotprojektu par specifiskām saslimšanām, ko varētu ārstēt specializētās Eiropas klīnikās.

43:00 "Vai taisnība, ka piecu gadu laikā nav izdevies izveidot "WhatsApp" grupu visiem astoņiem Latvijas deputātiem, lai kopīgi kaut kādos jautājumos sazinātos par Latvijas interesēm?" vaicā Krištopans, izpelnoties zobošanos no Ušakova.

Īss jautājums kandidātiem

44:48 Uz jautājumu, vai ES budžets jāpalielina, vai arī jārevidē tēriņi, Pozņaks norāda, ka prioritāri jāpārskata prioritātes vismaz uz tuvākajiem pāris gadiem. Ilgermiņā nav daudz citu variantu kā palielināt ES budžetu, lai finansētu militāro un tehnoloģisko drošību.

46:18 Krištopans uzsver, ka jārevidē tēriņi. ES budžetu varētu palielināt tikai, ja "lielās valstis" iemaksātu vairāk un mēs saņemtu vairāk: "Kad nonāksim līdz tam, ka maksājam vairāk nekā saņemam – es diez vai to piedzīvošu – tad mēs revidēsim to visu!"

47:21 Ušakovs saskata iespēju palielināt ES budžetu, piemērojot nodokļus digitālajām lielajām korporācijām. Panākt, ka dalībvalstīs iemaksā ES budžetā vairāk, ir izaicinājums, jo "neviens nebūs ar mieru to darīt".

48:24 Zīle saka - valstis, kas iemaksā lielāko daļu kopējā ES budžetā, cīnās par katru eiro. Lai panāktu vairāk resursu aizsardzībai, jāatbrīvo privātās investīcijas.

49:41 Ijaba ieskatā palielināt Eiropas budžetu līdz 1,7%, vidējā termiņā būtu reālistiski un vajadzīgi. Tēriņu revīziju varētu sākt, atsakoties no deputātu braukāšanas uz Strasbūru, savukārt jaunus ieņēmumus varētu gūt, apliekot ar nodokli "finanšu spekulācijas" un nepārstrādātu plastmasu.

Diskusija par Ukrainas lauksaimniecības produktu importu

50:53 Nākamajam EP sasaukumam būs atkal jābalso par to, kādā apjomā un uz kādiem nosacījumiem tā importēs lauksaimniecības produkciju no Ukrainas. Ijabs saka, ka kvotas būs jāsaglabā – Ukrainas ekonomika integrējama Eiropā pakāpeniski, lai neapdraudētu Eiropas lauksaimnieku spēju izdzīvot. Arī Zīle prognozē, ka kvotas paliks, bet varētu mainīties to apjoms.

54:25 Lauksaimniecības produktu imports no Ukrainas nav brīvā tirdzniecība, bet gan ES atbalsts Ukrainai, skaidro Ušakovs, uzsverot, ka jāmeklē līdzsvars ar pašmāju lauksaimnieku interesēm. Krištopans apņēmies nostāties Latvijas zemnieku pusē: "Kā viņi teiks, tā arī balsošu. Viņi ir pietiekami vienoti šajā jautājumā."

56:45 Atbalstīt Ukrainu var dažādi, un dot naudu ir sliktāk nekā ļaut pelnīt pašiem, uzskata Pozņaks, piebilstot, ka jāmeklē līdzsvars, "lai nenosmacētu sevi ar atbalstu".

Savstarpējie jautājumi

58:06 Ušakovs vaicā Krištopanam: "Iepriekšējā reizē, kad braucāt prom no Latvijas strādāt uz ārzemēm, jūs teicāt, ka Latvija ir muļķu zeme. Kāds ir vēlējums šoreiz?" Krištopans precizē, ka viņš nekad nav strādājis ārzemēs.

59:06 Zīle vaicā Pozņaka viedokli par to, ka vairākus sabiedrībai un ekonomikai nozīmīgus jautājumus valdība plāno risināt pēc vēlēšanām. "Tas ir visnotaļ labs veids, kā pateikt, ka nodokļi tiks paaugstināti, nepasakot, ka nodokļi tiks paaugstināti," secina Pozņaks, un piebilst, ka tas varētu būt normāls partiju pašsaglabāšanās instinkts, kas gan nav pieņemami vēlētājiem.

1:00:28 Lūgti nosaukt vienu konkrētu iniciatīvu, kā vairot Latvijas iedzīvotāju uzticību EP, Ijabs saka, ka EP budžeta izlietojums jāpadara atklātāks, arī Zīle turpināšot cīnīties par lielāku caurspīdīgumu. Ušakovs sola turpināt aktīvu komunikāciju ar vēlētājiem, tai skaitā krievu valodā, bet Krištopans cīnīšoties par "klimata budžeta pārdali par labu aizsardzībai" un būšot aktīvs sociālajos tīklos. Savukārt Pozņaka ieskatā uzticība nav raķešzinātne – nevienu nepiemānīt, būt atklātam.

Viss "Delfi" saturs par EP vēlēšanām ērtā un pārskatāmā veidā pieejams šeit.

Šo satura ciklu "Nākamais, lūdzu!" līdzfinansē Eiropas Savienība, izmantojot Eiropas Parlamenta dotāciju programmu komunikācijas jomā. Eiropas Parlaments netika iesaistīts tā sagatavošanā, un jebkāda informācija vai viedokļi, kas pausti saistībā ar šo projektu, tam neuzliek nekādu atbildību vai saistības; par projektu ir atbildīgi tikai programmas autori, intervējamās personas, redaktori vai izplatītāji saskaņā ar piemērojamiem tiesību aktiem. Eiropas Parlaments arī neuzņemas atbildību par tiešu vai netiešu kaitējumu, kas var rasties, īstenojot šo projektu.

Seko "Delfi" arī vai vai Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!