Fоtо: Publicitātes foto

Uzņēmuma "TrekTours" rīkotais pārgājiens Lietuvā, Naujoji Akmenē, daudziem dabas draugiem kļuvis par sava veida ceļojumu laikā un telpā. Atkarībā no izvēlētā maršruta 19, 32 vai 56 kilometru garumā pārgājiens iedzīvina laikmetīgu pieredzi, kas priecē ar panorāmas skatu daudzveidību no klintīm, mežiem, ezeriem un pat krāteriem. Kas jāņem vērā, dodoties šādā pārgājienā? Savās sajūtās un pieredzē pēc 32 kilometru pārgājiena dalās radio ētera, skatuves personība un satura veidotājs Lauris Zalāns ("Instagram" – @lauriszalans).

Kopš pārgājiena pagājušas dažas dienas. Kādas ir sajūtas?

Atklāti sakot, šis man bija pirmais šāda veida pārgājiens. Lai arī ikdienā cenšos piekopt aktīvu dzīvesveidu, šis tomēr prasa zināmu sagatavošanos – arī tīri tehniski. Gājām lieliskā kompānijā ar diviem draugiem, bija intensīvi 32 kilometri, šur tur arī pa kādam grūtumam, bet kopumā – absolūts gandarījums un vienreizēja pieredze, ko noteikti gribēšu piedzīvot vēl!

Kas ir tas, kas, neskatoties uz tevis minēto "grūtumu", tomēr mudinās doties pārgājienā atkārtoti? Ko tik īpašu šeit guvi?

Patiesībā jau vienīgais grūtums bija tas, ka, iespējams, nebijām gana sagatavojušies – trūka pieredzes un apavu izvēle varēja būt veiksmīgāka. Bet, neskatoties uz to, jau nākamajā dienā bijām gatavi iet vēl. Gandarījums milzīgs, un arī prieks par kopā pavadīto laiku. Šobrīd prātojam, ka tā varētu kļūt par tradīciju. Kolosāls veids, kā apvienot kustību ar būšanu dabā! Esmu uzaudzis laukos – pļavas, meži, ezeri un daba visās tās izpausmēs ļāva savā ziņā atgriezties pie saknēm. Ikdienā skrējiens pa ofisiem un pasākumiem ir gana intensīvs, un aktīva atpūta pie dabas ļāva izslēgt skrienošo prāta "riteni".

Fоtо: Publicitātes foto

Minēji, ka šis tev bija pirmais šāda veida pārgājiens. Kā ar draugiem gatavojāties teju nezināmajam? Ko ņēmāt līdzi?

Mums bija pilna mugursoma – ūdens, batoniņi, uzkodas, akumulatori, banāni, kas, protams, somā sagāja putrā. (Smejas.) Bet patiesībā – teju nekas no tā nebija nepieciešams. Ceļā bija 5 pieturvietas, kur mūs cienāja ar batoniņiem, augļiem, pusdienām, par ko, starp citu, bija padomāts atsevišķi – gan veģetāriešiem, gan gaļēdājiem. Ikreiz varējām uzpildīt arī ūdeni.

Zinājām, ka līdzi jāņem trauki pusdienām. Tie, protams, noderēja! Bija daudzi momenti, kur bija padomāts par dabai draudzīgiem risinājumiem, – koka medaļas, e-diplomi, arī e-karte "TrekTours" aplikācijā. Telefons lielākoties palika kabatā – akumulatori tā arī nenoderēja. Domāju, šis bija būtisks resurss iekšējās baterijas "uzlādēšanai".

Fоtо: Publicitātes foto

Jūs negājāt vieni – šo pašu maršrutu taču gāja arī citi. Kā tas bija?

Jā, starp citu, tas arī bija forši – ceļā sarunājāmies arī ar citiem dalībniekiem. Bijām pārsteigti, itin bieži sastopot ģimenes ar bērniem, arī pensionārus. Super! Domāju, ka drošības sajūtu neatkarīgi no vecuma un pieredzes dod arī apziņa, ka atpūtas punktos pieejams pārvešanas pakalpojums uz starta/finiša punktu.

Kādas 5 lietas ņemsi līdzi, ejot pārgājienā nākamreiz? Kas, tavuprāt, ir svarīgākais, par ko padomāt, pirms doties ceļā?

  1. Laba kompānija. Arī aiziet vienam, pabūt ar sevi vai austiņās paklausīties kādu labu raidierakstu varētu būt interesanti, tomēr, manuprāt, laba kompānija ir visa pamatā.

  2. Ūdens. Tā, lai pietiek līdz pirmajam atpūtas punktam. Ūdens tik tiešām atjaunoja spēkus, deva enerģiju.

  3. Pāris uzkodu. Noteikti ne tik daudz, cik bija mums. Bet drusciņ atelpai noderēs.

  4. Maza skanda. Ņēmām līdzi, un mūs visa ceļa garumā izklaidēja lieliska mūzika – aizpildīja klusuma mirkļus, dažbrīd bija sarunu atskaites punkts.

  5. Pārgājiena apavi. Katrs gājām citos apavos – viens ikdienas kedās, cits skriešanas apavos, es gāju pārgājienu apavos. Man kājas jutās labi, taču draugi ik pa brīdim juta noberztus pirkstus, sāpošus papēžus.

Ko vēl tu ieteiktu kādam, kurš gribētu iet pārgājienā, bet pieredzes trūkuma dēļ neriskē?

Būšana ārpus komforta zonas tik daudz dod – mentālajai izaugsmei un arī prātam. Arī mēs, izvēloties 32 kilometru maršrutu, sākotnēji nebijām pārliecināti, bet redzu, ka tas nesa tikai ieguvumus. Nu jāiet un jāmēģina. Kas ir sliktākais, kas var notikt? Uzzināsi – ir tas tev piemērots vai nav! Manuprāt, īpaši iesācējiem ir lietderīgi, ja var izvēlēties gatavu, profesionāļu organizētu pārgājienu. Citādi mums pašiem būtu jādomā, jāplāno, bet te jau par visu ir padomāts – datums un laiks nolikts, viss vajadzīgais sarūpēts, tev tikai jāierodas un jāiet.

Stiprini sevi un dodies dabā! Apskati 2024. gada "TrekTours" pārgājienu kalendāru un rezervē laiku savam restartam dabā.

Читайте нас там, где удобно: Facebook Telegram Instagram !