Foto: Publicitātes foto

Dzīvo cilvēki mierīgi, domā, ka ir drošībā, taču vienu rītu, kā pērkons no skaidrām debesīm, – apzagti! Kādam šķūnītis iztīrīts un nozagts zāles pļāvējs, kāda automobilim "nolasīti" lukturi... Cilvēki dusmīgi –, tik mierīgi taču viss bija. Policija jautā, varbūt kādam ir kameras, kas kaut ko fiksējušas. Diemžēl kameru nav.

IP kameras, kas izmanto "Wi–Fi" savienojumu, – iecienītākais un ērtākais risinājums

IP – kameras, kas darbojas interneta tīklā. Ievērojama daļa IP kameru tiek pievienotas interneta tīklam ar kabeļa starpniecību, taču kameras, par kurām stāstīts šajā apskatā, – novērošanai ārpus telpām paredzētā "Xiaomi Solar Outdoor Camera BW400 Pro Set" un iekštelpām paredzētā "Xiaomi Smart Camera C500 Pro" – izmanto mājas "Wi–Fi" savienojumu. Kameru "Xiaomi Outdoor Camera CW300" var pievienot ar tīkla kabeļa starpniecību vai izmantot "Wi–Fi" savienojumu.

IP novērošanas kameras drošības speciālisti dēvē par modernākajām un viedākajām. Parasti šādās kamerās tiek integrētas modernas optikas un mehāniskās sistēmas, mākslīgā intelekta risinājumi. IP novērošanas kameras, kas izmanto "Wi–Fi" savienojumu, – iecienītākā izvēle mūsdienās. Tām nav nepieciešams interneta kabelis. Vienīgais, kas ir nepieciešams, lai telefonā būtu pieejama konkrētā lietotne. Pēc tam "jāpiesaista" novērošanas kamera tīklam ar "Wi–Fi" savienojuma starpniecību un jau var novērot apkārtni. Reizēm šīs kameras tiek kritizētas lētu konstrukcijas risinājumu dēļ. Šādi lēti risinājumi ievērojami ietekmē attēla kvalitāti, kameras jutību pret gaismu. Un patiešām, – tirgū var atrast ļoti neizdevušos modeļus (parasti neskaidras izcelsmes, nepazīstamu zīmolu), no kuriem labums ir tikai tāpēc, ka tie vispār ir piestiprināti pie mājas sienas, nevis tāpēc, ka šīs kameras kaut ko novērotu un filmētu. Taču novērošanas kamerai nav obligāti jāmaksā astronomiska summa (veikalos, kuros tiek tirgotas novērošanas sistēmas, tāpat kā velosipēdu veikalos, no sākuma vienmēr tiek mēģināts pārdot dārgāko variantu). Ir pieejami piedāvājumi, kuros ir apvienota saprātīga cena un augsta līmeņa funkcionalitāte. Tieši tādas ir šajā apskatā prezentētās "Xiaomi" novērošanas kameras. Tās nav dārgas, taču to funkcionalitāte mani apmierināja: spilgts attēls, labs skata leņķis, labi saskatāms attēls tumsā, precīza kustīgu objektu identificēšana. Visām trim kamerām ir moderna datu šifrēšanas tehnoloģija un MJA1 drošības mikroshēma, kas nodrošina, ka kameras ierakstītie videoieraksti tiek glabāti droši un netiks izplatīti tīmeklī.

Foto: Publicitātes foto

Viedais mājokļa novērošanas risinājums "Xiaomi Solar Outdoor Camera BW400 Pro Set"

"Xiaomi" mājokļa novērošanas komplektā, kas maksā aptuveni 150 EUR, ir iekļauta kamera un bāzes stacija. Šai kamerai nav nepieciešami vadi, – tā vienkārši jāpiestiprina pie mājas sienas un viss. Tajā ir integrēta 10 000 mAh baterija, turklāt korpusa augšpusē ir iebūvētas saules baterijas, kas dienas laikā papildina baterijas resursus un pagarina tās darbības laiku. Pilnībā uzlādējot bateriju, šī novērošanas kamera var darboties līdz 180 dienām.

Kameras "Xiaomi Solar Outdoor Camera BW400 Pro" mākslīgais intelekts precīzi atpazīst dažādus objektus (cilvēkus, dzīvniekus, automobiļus, sūtījumu pakas). Pēc objektu fiksēšanas tā sāk ierakstīt attēlu un nosūta paziņojumu uz telefonu. Tā kā šī platleņķa kamera filmē gana lielu zonu, varat ierobežot tās novērojamo teritoriju. Kamera sāks filmēt un nosūtīs brīdinājumu tikai tad, ja kāds parādīsies jūsu noteiktajā zonā. Tādējādi tiks taupīti baterijas resursi –, kamerai taču nav obligāti jāreaģē uz katru garāmgājēju vai garāmbraucošu auto.

Foto: Publicitātes foto

Kamera ir noturīga pret lietu un sniegu. Izturīgās plastmasas kameras korpusa aizsardzība pret putekļiem un mitrumu – IP66 klases.

Šai kamerai ir 4 MP attēla sensors, tās spilgtais objektīvs (f/1,6) aptver 133,3° leņķi horizontālā virzienā un 58,7° vertikālā. Kameras izšķirtspēja ir ļoti svarīgs izvēles kritērijs: ja nevēlaties, lai jūsu kameras translētais attēls izskatītos, kā 20 gadus vecs "Youtube" videoieraksts, nav vērts izvēlēties kameras, kuru izšķirtspēja ir mazāka par 4 MP. Lielāka izšķirtspēja nodrošina, ka var pietuvināt seju un atpazīt personu, savukārt mazas izšķirtspējas kameru attēls būs izplūdis, neizteikts.

Svarīga ir arī nakts redzamības tehnoloģija. Dominē divi risinājumi – kameras ar infrasarkano staru avotiem vai LED apgaismojumu. Infrasarkanie stari palīdz naktī fiksēt melnbaltu attēlu, savukārt LED gaismas avoti spīd līdzīgi kā viedtālruņa prožektors. Kamerā "Xiaomi Solar Outdoor Camera BW400 Pro" ir integrētas abas tehnoloģijas: divi infrasarkano staru avoti un četri LED lukturi. Naktī tie ieslēdzas automātiski, tumsā filmētie attēli ir izteikti, skaidri, saglabā dabiskas krāsas, nav melnbalti.

Videoieraksts tiek ierakstīts ar 2,5 K izšķirtspēju, kamera atbalsta HDR funkciju (palielināta kontrasta attiecība un krāsu telpa).

Komplektā ir iekļauta neliela bāzes stacija, kurā var ievietot atmiņas karti, kuras ietilpība ir līdz 256 GB. Tieši tajā tiek saglabāti ieraksti. Ļoti ērti un droši, jo reizēm zagļi, nevēloties atstāt jebkādas pēdas, izņem no kamerām atmiņas kartes. Stacija tiek pievienota tīklam ar "Wi-Fi" savienojuma starpniecību, un tā uztur pastāvīgu savienojumu ar kameru. Ierakstus var glabāt arī mākoņkrātuvē.

Stacijai un kamerai ir mikrofoni un skaļruņi, tāpēc "Xiaomi Solar Outdoor Camera BW400 Pro" var izmantot kā video durvju slēdzeni. "Google Assistant" vai "Amazon Alexa" atbalsts nodrošina, ka kameru var vadīt ar balsi.

Tāpat kā visu pārējo "Xiaomi" ierīču, arī šīs kameras savienošana pārī ar telefonu notiek ļoti ātri – lietotnē "Xiaomi Mi Home" jānoskenē kameras QR kods, vēl daži klikšķi un jau pēc pārdesmit sekundēm viss darbojas.

Ierīces priekšrocības: pilnīga autonomija, liels objektīva skata leņķis, ilgs baterijas darbības laiks, pret putekļiem un ūdeni noturīga konstrukcija, vieda objektu identificēšana, kvalitatīva filmēšana visu diennakti, datu saglabāšana mājoklī novietotajā stacijā.

"Xiaomi Outdoor Camera CW300" – aklo zonu praktiski nav

Kaut arī kamera ar bateriju var likties ļoti pievilcīga, jo nav nepieciešami vadi, pēc ekspertu teiktā, kamerām "ar vadu" ir lielākas priekšrocības – nepārtraukta darbība un vienkāršāka uzraudzība. Turklāt, ja kameras un interneta savienojums ir nodrošināts ar vadu, tā ir noturīga pret ārējiem traucējumiem, kurus var izraisīt arī noziedznieki.

Foto: Publicitātes foto

Novērošanas kamera "Xiaomi Outdoor Camera CW300", kas maksā aptuveni 60 EUR, ir kupolveida kamera. Bieži kupolveida kameras ir paredzētas iekštelpu novērošanai – tās ir ne tikai kompaktas, bet arī pielāgotas stiprināšanai pie griestiem. Taču šādas kameras tiek izmantotas arī zonas ārpus telpām novērošanai. Kameras "Xiaomi Outdoor Camera CW300" viena korpusa daļa rotē horizontāli, otra – vertikāli, tāpēc kamera filmē visu, kas notiek tās apkārtnē, aklo zonu teju nav. Kameras turētājs ir universāls: kameru var stiprināt pie griestiem, sienām un pat stabiem – svarīgākais, izlemt, cik liela platība ir "jāredz" kameras objektīvam. Kaut arī kupolveida kamera novēro ap to esošo telpu, nav obligāti jāmeklē tāda vieta, kur kamera varētu aptvert zonu 360° leņķī, – ja šo kameru piestiprināsiet pie mājas sienas, tās lietderīgais skata leņķis būs 180°, bet kamera redzēs un fiksēs visus, kuri paies garām jūsu namam. Kupolveida kamerām raksturīgs liels redzamības leņķis, divu motoru konstrukcija nodrošina, ka lietotāji ar viedtālruņa starpniecību var pagriezt objektīvu visos virzienos, tāpēc tiek nodrošināta elastīga un uzticama novērošana. Turklāt šī kamera ir pievienota elektrotīklam, tāpēc varat atļaut tai filmēt visus, kas parādās tās redzamības laukā.

Jaunās paaudzes mākslīgā intelekta algoritms kameras redzamības laukā identificē cilvēku. Pēc tam kamera sāk ierakstīt attēlu, nosūta brīdinājumu uz viedtālruni, turklāt seko cilvēkam, kad tas kustas.

Kamerai "Xiaomi Outdoor Camera CW300" ir 4 MP sensors, attēli tiek ierakstīti ar 2,5 K izšķirtspēju. Augsta attēla kvalitāte tiek saglabāta, arī filmējot tumsā, bet naktī filmētais attēls nav melnbalts – tajā tiek saglabātas oriģinālās krāsas. Tas ir tāpēc, ka naktī kamera izmanto divus infrasarkano staru un divus baltās gaismas avotus. Kameras korpusa noturība pret ūdeni un putekļiem – IP66 aizsardzības klases. Iebūvētie skaļruņi un mikrofons nodrošina, ka var uzturēt divvirzienu saziņu.

Foto: Publicitātes foto

Kamera tiek vadīta ar lietotnes "Xiaomi Mi Home" starpniecību. Kameru var pārvaldīt ar balsi, izmantojot "Amazon Alexa" un "Google Assistant".

"Xiaomi Outdoor Camera CW300" savienojumu var uzturēt divos veidos: ar tīkla kabeli, kas nodrošina kameras darbības stabilitāti un lielu datu nodošanas ātrumu, un ar "Wi-Fi" savienojuma starpniecību. Šai kamerai ir nepieciešama 12 V barošana (komplektā ir iekļauts barošanas bloks).

Kamera "saspiež" videoieraksta izmēru, nebojājot tā kvalitāti, tāpēc atmiņas karte (līdz 256 GB) tiek izmantota taupīgi. Ierakstus var glabāt arī mākoņkrātuvē.

Ierīces priekšrocības: minimāls aklo zonu skaits, pret putekļiem un ūdeni noturīga konstrukcija, vieda cilvēka identificēšana, kvalitatīva filmēšana visu diennakti, iespēja elastīgi pārvaldīt ar lietotnes starpniecību.

"Xiaomi Smart Camera C500 Pro" – zināsiet visu, kas notiek mājoklī

Trešā šā apskata kamera – iekštelpām paredzētā kupolveida mājokļa kamera "Xiaomi Smart Camera C500 Pro", kas maksā aptuveni 70 EUR. Šo kompakto kameru varat novietot uz mēbelēm vai piestiprināt pie griestiem. Kāpēc mājoklī ir nepieciešama kamera? Pateicoties videokamerai, ne tikai parūpēsieties par sava mājokļa drošību, bet arī varēsiet vērot savus mājdzīvniekus, zināsiet, ko viņi dara, kad jūsu nav mājās. Varat uzraudzīt arī bērnus, kuri rotaļājas istabā, savukārt ja jums ir mājokļa apdrošināšana, videokameras var ļoti noderēt, lai saņemtu kompensāciju par zaudētajiem priekšmetiem, sabojāto vai iznīcināto īpašumu.

Šī kamera attēlu translē ar "Wi–Fi" savienojuma starpniecību.

Foto: Publicitātes foto

Kameras "Xiaomi Smart Camera C500 Pro" korpuss ap savu asi rotē 360° leņķī, bet objektīva kustības leņķis vertikālā virzienā ir 114°. Ja novietosiet šo kameru uz galda vai piestiprināsiet pie griestiem istabas vidū, tā novēros visu istabu. Vēl viena interesanta nianse: ja jūs kaitina visu redzošā kameras "acs", kad ierīce netiek izmantota, varat pavērst objektīvu augšup tā, lai tas pilnībā tiktu paslēpts korpusā. To var izdarīt ar lietotnes "Xiaomi Mi Home" starpniecību. Motori, kas rotē korpusu un objektīva bloku, darbojas tik klusi, ka tie pilnībā nav dzirdami.

Kamerai ir sekošanas kustībai funkcija: ja tā identificē personu vai mājdzīvnieku, tā kustība tiek aktīvi novērota, uz viedtālruni tiek nosūtīts paziņojums. Tā tiek nodrošināta nepārtraukta novērošana, par gadījumiem tiek pastāvīgi brīdināts. Kamera identificē arī troksni (plīšanas skaņu, bērna raudāšanu). Varat iestatīt, lai kamera novēro visu savā apkārtnē, vai iestatīt konkrētas zonas, kuras ir jānovēro.

Kamera, kurai ir 5 MP sensors, filmē ar 3K izšķirtspēju, tāpēc tās translētais attēls ir izteikts un detalizēts. Tāds tas saglabājas, arī filmējot krēslā. HDR režīms piešķir attēliem papildu spilgtumu un kontrastu.

Iebūvētais skaļrunis un mikrofons nodrošina, ka tiek uzturēta saziņa, tāpēc šī kamera ir ne tikai novērošanas ierīce, bet arī komunikācijas līdzeklis. Kameru var pārvaldīt ar balsi ("Amazon Alexa" un "Google Assistant").

Ierīces priekšrocības: minimāls aklo zonu skaits, vieda cilvēka, mājdzīvnieka identificēšana, reakcija uz skaņu, kvalitatīva filmēšana visu diennakti, iespēja elastīgi pārvaldīt ar lietotnes starpniecību.

Rakstu sagatavoja R. Kažimėkas

Seko "Delfi" arī vai vai Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!