Foto: Publicitātes foto

Zaļojošs, mīksts un vienmērīgi kupls zāliens ir katra dārza īpašnieka sapnis. Bieži vien gan savā pārcentībā vai tieši pretēji – nezināšanā – nodarām zālītei pāri un pie skaista rezultāta netiekam. Kādas ir biežāk pieļautās kļūdas? Un kā regulāra un pareiza pļaušana to var atrisināt? Stāsta "Stihl" tirdzniecības pārstāvis Jonas Golubovas.

Neregulāra pļaušana

Viena no visizplatītākajām kļūdām zāliena kopšanā ir pārāk reta zāles pļaušana, uzsver Jonas. Starp zāliena pļaušanas reizēm nav ieteicams ieturēt pārāk lielus intervālus. "Tas viss noved pie tā, ka zāle sāk augt kumšķos, čemuros," skaidro speciālists. Cik bieži tad ieteicams pļaut? Vismaz vienu reizi nedēļā kā minimums, bet, ja izdodas, tad divas reizes nedēļā ir ideālais variants.

Pārāk zemu nopļauta zālīte

Arī šī ir viena no kļūdām, kuru daudzi pieļauj. Pārāk zemu nopļautam zālienam ir liels risks saulē izdegt. Un te nelīdzēs pat tas, ka zālīti regulāri aplaista. Kā pastāsta Jonas Golubovas, ir īpašas zāliena šķirnes, kas piemērotas zemai pļaušanai, taču lielākoties universālie zālieni tam nav paredzēti. Jo zemāk zālienu nopļaus, jo tas būs arī cietāks.

Foto: Publicitātes foto

Kādā augstumā pļaut zālienu? "Ļoti daudz pļāvēju uztur no 2 līdz 6 centimetriem, mans ieteikums ir vienmēr 4–5 centimetrus atstāt. Tad ir diezgan patīkama sajūta, staigājot ar basām kājām, ka mēs ejam pa mīkstu zālienu. Turklāt zāle neizdeg," skaidro Jonas. Savukārt pārāk garš zāliens var sākt kalt no saknēm, un tad var parādīties citas problēmas.

Pārlaistīšana vai nepietiekama laistīšana

"Ir smagas augsnes, kur mitrums labāk turas. Taču, ja tādas augsnes zālienu pārlej, tā sāk rūgt. Var pat just rūguma aromātu, ejot pa dārzu. Tas liecina, ka zāliens ir pārlaistīts," stāsta speciālists. Bieža kļūda ir arī otra galējība – nepietiekama un reta zāliena laistīšana, kas rezultējas izdegušā zālienā.

Foto: Publicitātes foto

Kā pareizi laistīt? Ja ir automātiskā laistīšanas sistēma, būs gana ar 20 minūtēm laistīšanas ik vakaru. Tā kā zāles sakņu pamatmasa ir 20 centimetru dziļumā augsnē, mitrināt nepieciešams tikai šo slāni. "Un nevis jāsalej tā, ka pludo, bet jāsamitrina. 20–30 minūtes pilnīgi pietiek arī ar parasto pārvietojamo laistītāju, ja to dara katru vakaru. Ja zālienu laista retāk, tad jā, nepieciešams laistīt vairāk un ilgāk," pamāca "Stihl" pārstāvis.

Nepārdomāta zāliena mēslošana

Lai zāliens būtu skaists, to nepieciešams arī ik pa laikam mēslot. Taču tas jādara pareizi! Jonas iesaka konsultēties ar speciālistiem, lai saprastu, kādi elementi zālienam trūkst (fosfors, kālijs vai slāpeklis) un mēslojumu izvēlēties atbilstoši. Pavasara mēslošanai un rudens mēslošanai ir savi, speciālie mēslojumi. Viena no biežākajām kļūdām ir mēslojuma pārdozēšana – īpaši izmantojot slāpekli, kas "pārdedzina" zālīti. Vēl viena kļūda – salpetra mēslojuma un minerālmēslojuma likšana uz aplietas zālītes. Mēslojums tad pielīp pie zāles un rodas ķīmiskais apdegums.

Vēl viena kļūda, kas saistīta ar mēslošanu – ja rudenī to pielieto pārāk daudz. Zāliens saaug kupls un tam ir daudz lielāka iespēja zem sniega kārtas pa ziemu izsust. Tad pavasarī, nokūstot sniegam, redzami brūni pleķi. Jonas iesaka zālienu mēslot apdomīgi, kad tas ir nopļauts un sauss, lai mēslojums tiek klāt zemei, nevis augiem. Un pēc dažām stundām to var aplaistīt.

Lai nepieļautu kļūdas, izvēlies savam zālienam atbilstošāko zāles pļāvēju!

Zaļu un kuplu zālienu varam panākt arī ar vienkāršu un regulāru pļaušanu. Bez uzticama zāles pļāvēja, kā zināms, to paveikt nevar. Šeit talkā nāks "Stihl" akumulatora zāles pļāvēji, kuriem ir arī mulčēšanas funkcija. Pļaujot zāles atgriezumi nonāk atpakaļ zemē, kas ir dabiskais mēslojums. Kā pastāsta Jonas, akumulatora pļāvēji ir gana jaudīgi un tiek galā pat ar 2000 m2 plašiem zālieniem. "Pie nosacījuma, ka jums ir divas baterijas, kuras varat mainīt vietām. Lielākoties, ja izvēlamies pareizo komplektu, otra baterija uzlādēsies ātrāk, nekā paspēsiet iztukšot pirmo. Darbs neapstājās, kamēr gaidīsiet uzlādi," iesaka Jonas.

Savukārt tiem, kuriem ir nedaudz plašāks zāliens un ikdienā nav laika, lai to pļautu vismaz divas reizes nedēļā, lieliski piemēroti būs "Stihl" jaunās paaudzes zāles pļāvēji roboti "iMOW®". Robots pats katru dienu uzturēs zālienu nopļautu, bet tā mulčēšanas funkcija parūpēsies, ka zālīte saņem dabisko mēslojumu.

Neesi pārliecināts, kādu zāles pļāvēju izvēlēties? Vislabāk palīdzēs zinoši konsultanti! Uzzini vairāk stihl.ginalas.lv, raksti e-pastā stihl@ginalas.lv vai zvani +371 67293333.

Seko "Delfi" arī vai vai Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!