Foto: Publicitātes foto

Dzirdot vārdu "audits", daudziem prātā nāk bezgalīgas skaitļu rindas, biedējošas izklājlapas un monotona pulksteņa tikšķēšana, kamēr stundas nemanāmiem soļiem pazūd mūžībā? Ir pienācis laiks kliedēt mītus un stereotipus par auditora profesiju.

Pirms vairāk nekā desmit gadiem uzsāku savu karjeru auditā "EY Latvija". Sāku kā praktikants, apvienojot praksi ar studijām. Savulaik studējot Stokholmas Ekonomikas augstskolā Rīgā, mums viens no fakultatīvajiem kursiem bija audits, kas sniedza pirmo priekšstatu par to – kas ir audits. Kā students vēlējos izprast uzņēmumu darbību, izzināt un saprast plašāk – iepazīt dažādas industrijas, lai saprastu, kas tieši man patiktu un būtu interesanti nākotnē.

Foto: Publicitātes foto

Šobrīd auditā esmu pavadījusi vairāk nekā desmit gadus un varu teikt – audits bija aizraujošs un dinamisks toreiz un tāds ir arī šodien. Savā ikdienas darbā neesmu saskārusies ar rutīnu, jo katra diena, nedēļa un mēnesis ir citādāks. Dinamika un dažādība – iespēja strādāt ar dažādiem klientiem dažādās nozarēs un jauniem cilvēkiem dažādās komandās, izprast būtiskākos darbības virzienus, lielākos riskus, kā arī aktualitātes un nozares tendences. Vēlos dalīties savā pieredzē, kāpēc auditora profesija ir nākotnes vārti aizraujošai karjerai biznesa finanšu konsultācijās.

1. mīts: Auditori ir tikai žonglieri ar skaitļiem

Visizplatītākais stereotips ir tāds, ka auditori ir vienkārši kalkulatori, kuriem trūkst radošuma un sociālo prasmju. Ļaujiet man pastāstīt, ka audits ir tikpat cieši saistīts ar cilvēkiem, cik ar skaitļiem. Mēs esam finanšu pasaules atbalsts – atrisinām sarežģītas mīklas, izprotam aiz skaitļiem slēptos stāstus un nodrošinām pārredzamību un uzticēšanos uzņēmējdarbības ekosistēmā. Katrs audits ir jauns stāsts – unikāls izaicinājumu apvienojums, kas prasa asu prātu, uzmanību detaļām un izdomu.

2. mīts: Audits ir viena cilvēka izrāde

Pretēji uzskatam, ka auditori strādā vieni paši, realitātē mēs strādājam komandā. Mūsu darbības pamatā ir sadarbība. Mēs cieši sadarbojamies ar klientiem, kolēģiem un nozares ekspertiem, dažādās pasaules valstīs. Katrā projektā satiec jaunus cilvēkus un veido jaunas sadarbības komandas – katrs dalībnieks sniedz savu pieredzi, radot prasmju kopumu, kas savukārt veicina panākumus.

3. mīts: Auditora profesija ir statiska un nemainīga

Mūsdienās audits strauji mainās un attīstās. Mēs esam tehnoloģisko inovāciju priekšplānā, izmantojot mākslīgā intelekta, datu analīzes un blokķēdes iespējas, lai uzlabotu savu darbu. Mūsdienās audits ir dinamiska joma, kas attīstās līdz ar uzņēmējdarbības vidi, piedāvājot nebeidzamas iespējas mācīties un augt. Tā ir profesija, kas ne tikai pielāgojas pārmaiņām, bet bieži vien ir to iniciatore.

Kāpēc strādāt auditā ir aizraujoši

Parunāsim par "aizrautīguma" faktoru. Audits ir pamats daudzveidīgas pieredzes iegūšanai. Vienu dienu jūs, iespējams, pētīsiet jaunizveidota tehnoloģiju uzņēmuma finansiālo stāvokli, bet nākamajā dienā, iespējams, vērtēsiet starptautiskas korporācijas ilgtspējības praksi. Saskaršanās ar dažādām nozarēm un kultūrām ir aizraujoša, un iegūtās zināšanas ir nenovērtējamas.

Turklāt auditori ir uzņēmējdarbības pasaules balsts, par kuriem netiek runāts. Mēs aizstāvam godīgumu un veicinām uzticēšanos finanšu pārskatiem, kas ir ļoti svarīgi mūsdienu straujajā un savstarpēji saistītajā ekonomikā. Mūsu darbs stiprina ieguldītāju uzticību un veicina godīgāku un pārredzamāku tirgu.

Un neaizmirsīsim arī par aizrautības azartu, atklājot neatbilstības, identificējot riskus un sniedzot atziņas, kas var ietekmēt uzņēmumu nākotni. Šeit katrs pavediens ved uz dziļāku izpratni un katrs risinājums rada taustāmu ietekmi.

Ceļojums nākotnē

Auditori ir neatklāti biznesa finanšu varoņi, kas nodrošina, ka uzņēmumi darbojas, balstoties uz godīguma un pārredzamības principiem. Mēs esam tie, kas apliecina, ka drosmīgo rītdienas risinājumu saknes meklējamas reālajos šodienas sasniegumos.

Turklāt auditora profesija sniedz plašu skatījumu uzņēmējdarbības pasaulē. Mēs iepazīstamies ar daudzām nozarēm, no kurām katrai ir savi izaicinājumi un triumfi. Šī daudzveidīgā pieredze ļauj auditoriem izprast un prognozēt tendences, kas noteiks tirdzniecības un rūpniecības nākotni.

Strādājot jau desmit gadus auditā, esmu bijusi tiešs liecinieks mūsu profesijas pārveidojošajam spēkam. Tā ir karjera, kas sola ne tikai izaugsmi un iespēju mācīties, bet arī iespēju būt uzņēmējdarbības attīstības priekšplānā. Jūs iegūsiet profesiju, kas ir ne tikai aktuāla, bet arī būtiska, lai iezīmētu virzību uz ilgtspējīgu un pārtikušu nākotni.

Seko "Delfi" arī vai vai Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!