Foto: Publicitātes foto

Uz inovāciju un tehnoloģiju uzņēmuma "Latvijas Mobilais Telefons" (LMT) tehniskās mājas jumta jau četrus gadus mīt viedā bišu drava, taču nu jau otro gadu to papildina arī bišu māšu precību namiņi jeb nukleusi. Par viedo dravu to sauc tādēļ, ka tajā tiek izmantoti svari un sensori, kas mēra stropu smagumu, temperatūru, mitruma līmeni un citus parametrus. Svari ļauj noteikt medus ienesuma daudzumu un ziņo biškopim, kad ir jāuzliek papildu rāmīši jeb medustelpa vai, gluži otrādi, – bitēm nepieciešama papildu barība. Tādējādi apkopotā informācija ļauj biškopim kontrolēt reālo situāciju attālināti, lieki neiejaucoties bišu dzīvē.

Taču bites ir ne tikai jaunāko tehnoloģiju pieskatītas – arī paši stropi ir ierīkoti 5G torņa pakājē uz tehniskās ēkas jumta. Kā norāda LMT viedās dravas biškopis Valdis Janovs, šo gadu pieredze liecina, ka tehnoloģiju klātesamība bites nedz traucē, nedz arī kā citādi ietekmē. Arī iegūtais medus šo gadu laikā vairākas reizes ir atzīts par vienu no garšīgākajiem un kvalitatīvākajiem Latvijā.

Foto: Publicitātes foto

Ņemot vērā šos labvēlīgos apstākļus, Valdis Janovs kopā ar bišu māšu audzētāju Jāni Tropu uzsāka nebijušu eksperimentu ar mērķi noteikt – vai uz LMT tehniskās mājas jumta izdosies izauklēt un veiksmīgi "saprecināt" arī jaunās bišu saimju karalienes?

Biškopis Valdis Janovs stāsta, ka bišu saimes ir dažādas pēc dabas un rakstura – kādas ir mierīgas, kādas ir produktīvas un labi pārziemo, bet vēl citas – agresīvas. Saprotams, ka biškopji dod priekšroku draudzīgākām un ienesīgākām saimēm, un ar selekcijas palīdzību ir iespējams to veicināt. Nukleusā jeb tā saucamajā bišu māšu precību namiņā ievieto neapsēklotu bišu māti no kādas priekšzīmīgas saimes līdz laikam, kad tā tiek apsēklota un tiek iziets pilns dēšanas process.

Eksperimenta nolūkos pērnvasar pirmo reizi uz LMT tehniskās mājas jumta līdzās viedajai dravai tika novietoti nukleusi. Mērķis bija pārbaudīt, vai bišu māšu apsēklošanās process ir veiksmīgi īstenojams pilsētvidē līdzās mūsdienīgām tehnoloģijām. Process noslēdzās ar 100% izdošanos – pilnīgi visas precību namiņos ievietotās neapsēklotās bišu mātes tika apaugļotas. Līdz ar to varēja izdarīt secinājumu, ka tehnoloģiju klātbūtne un pilsētvide nekavē topošajām bišu mātēm iziet pilnu apsēklošanās un dēšanas ciklu.

Foto: Publicitātes foto

Arī šajā sezonā biškopis Valdis Janovs kopā ar bišu māšu audzētāju Jāni Tropu uz jumta izvietojuši nukleusus. Tajos ievietotas bites, kas izraudzītas no Latgalē mītošām bišu saimēm. Kā joko paši namiņu iekārtotāji, latgaļu dāmas sastapsies ar Rīgas kundziņiem. To, vai arī šogad eksperiments izdosies simtprocentīgi, rādīs laiks.

Kopš 2020. gada uz LMT tehniskās mājas jumta ir iekārtota piecu stropu bišu drava, un atkarībā no attīstības cikla katrā stropā var uzturēties 10 līdz 60 tūkstoši bišu. LMT viedā drava kalpo kā apliecinājums tam, ka tehnoloģiju klātbūtnei nav nelabvēlīgas ietekmes uz dabas procesiem, un patiesībā mūsdienīgas tehnoloģijas sniedz priekšrocības to monitorēšanā.

Vairāk par urbāno biškopību var uzzināt raidījuma "Zinātne vai muļķības" sērijā "Biškopība pilsētā, 5G "ietekme" un ko darīt, ja iedzeļ bite".

Seko "Delfi" arī vai vai Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!