Foto: LETA

29. martā atzīmējām Latvijas 20. gadadienu esot NATO dalībvalstij, bet šodien, 4. aprīlī, kopīgi svinam NATO 75. dzimšanas dienu. Alianse gadu laikā ir mainījusies un attīstījusies. Visu šo laiku Alianse ir spējusi pārliecinoši aizsargāt savas dalībvalstis, pielāgojoties jauniem draudiem un izaicinājumiem.

Sabiedrībā aizvien vairāk tiek runāts par mūsu valsts aizsardzību un vai esam pietiekami gatavi sevi aizsargāt. Šobrīd Latvijai nav tieša militāra apdraudējuma. Tomēr Krievijas uzsāktais pilna mēroga karš Ukrainā ir skaidrs apliecinājums tam, ka Krievijas impēriskās ambīcijas nekur nav pazudušas. Krievija Ukrainā cieš būtiskus zaudējumus. Tomēr, veicot uzbrukumus pret civilo infrastruktūru, pārslēdzot savu ekonomiku kara vajadzībām un esot vienaldzīga pret savu karavīru dzīvībām, Krievija diemžēl ir spējusi uzturēt agresiju pret Ukrainas tautu. Mēs turpinām sniegt būtisku atbalstu Ukrainai, lai tā varētu sakaut Krieviju un uzvarēt karā.

Krievijas militāras spējas šobrīd ir degradētas un būs nepieciešami vairāki gadi, lai tā spētu reformēt savus bruņotos spēkus. Šīs reformas efektivitāte lielā mērā būs arī atkarīga no tā, kā attīstīsies karš Ukrainā. Tomēr, neskatoties uz daudziem faktoriem, kas var ietekmēt Krievijas turpmāko militāro potenciālu, ir jāņem vērā, ka Krievijā daudz kas var mainīties desmit gadu laikā, bet nekas nemainās ilgtermiņā. Tās impēriskā apetīte nemazināsies un Krievija turpinās meklēt jebkuru iespēju apdraudēt un ietekmēt citas valstis un graut demokrātiskās pasaules vērtības.

Neskatoties uz to, ka Krievija šobrīd nespēj konvencionāli apdraudēt Baltijas valstis, kopā ar NATO Sabiedrotajiem mēs gatavojamies dažādiem scenārijiem. Jau šobrīd gandrīz katru dienu sastopamies ar hibrīdiem uzbrukumiem – gan kibervidē, gan informatīvajā telpā, gan kā ieroci pret mums pielietojot nelegālo migrāciju. Krievija turpinās mūs provocēt un mēģinās iespaidot mūsu pārliecību par savām spējām. Mēs esam gatavi šādām provokācijām un spējam pret tām aizsargāties.

Mūsu valsts aizsardzība balstās uz divām spēcīgām dūrēm – mūsu pašaizsardzības spējām un mūsu Sabiedroto militāro jaudu. NBS kaujas spēju attīstība pēdējos 10 gados ir bijusi strauja un mērķtiecīga. Mūsu karavīri un zemessargi ir saņēmuši nepieciešamo individuālo ekipējumu, ieročus un sakaru sistēmas. NBS vienībās ir integrētas artilērijas sistēmas, prettanku ieroči un pretgaisa aizsardzības sistēmas. NBS vienības sevi ir augstvērtīgi parādījušas NATO apvienotā līmeņa mācībās, pierādot, ka spējam efektīvi sadarboties ar NATO valstu karavīriem krīzes apstākļos. Mēs varam būt lepni par mūsu bruņoto spēku spējām, kvalitāti un profesionālismu.

Mums ir izstrādāti militārie plāni, lai nepieciešamības gadījumā spētu nekavējoties uzsākt valsts aizsardzību. Šos plānus trenējam mācībās un tie atbalsta NATO aizsardzības plānus. Esam uzsākuši atjaunotās neatkarības vēsturē būtiskāko NBS militāro modernizāciju. Mūsu vienībās ienāk līdz šim nebijušas ieroču sistēmas, kas ne tikai attīstīs aizsardzības potenciālu, bet arī būtiski palielinās NBS ugunsjaudu. Šīs spējas mūs pasargās no raķešu uzbrukumiem un ļaus iznīcināt pretinieku tālā attālumā. Karš Ukrainā ir pierādījis, cik svarīgas mūsdienu karadarbībā ir jaunās tehnoloģijas. NBS turpmākajos gados būs jānodrošina tādu moderno tehnoloģiju kā droni, elektroniskā karadarbības sistēmas un mākslīgā intelekta ieviešanu bruņojumā, lai nodrošinātu viedu aizsardzības attīstību.

Tāpat esam uzsākuši vairākas būtiskas iniciatīvas, lai vēl vairāk stiprinātu mūsu valsts visaptverošu aizsardzību. Papildus raķešu artilērijas, pretgaisa aizsardzības un pretkuģu raķešu iegādēm, Ministru kabinets ir atbalstījis arī austrumu robežas militāro stiprināšanu, kas vēl vairāk uzlabos NBS spējas atturēt un iznīcināt pretinieku. Stiprināsim valsts aizsardzību arī ar civilās aizsardzības attīstīšanu, lai sabiedrībai būtu labāka izpratne par katras institūcijas un indivīda atbildību un pienākumiem militāra apdraudējuma gadījumā. Tāpat esam veikuši vēsturiskus soļus militārās industrijas attīstībai Latvijā. Esam saņēmuši Eiropas Komisijas atbalstu uzsākt artilērijas munīcijas elementu ražošanu Latvijā. Saeima pagājušonedēļ pieņēma ilgi gaidīto Aizsardzības industrijas likumu. Tas palīdzēs mērķtiecīgāk nodrošināt Latvijas aizsardzības industrijas attīstību.

Mēs neesam vieni šajā sarežģītajā ģeopolitiskajā situācijā. Latvija ir pasaules vēsturē spēcīgākās militārās alianses dalībvalsts, kuras ekonomiskais un militārais potenciāls daudzkārt pārspēj Krievijas iespējas. NATO ir un turpinās būt gatava Krievijas apdraudējumam. Sabiedrotie ir vienisprātis, ka Krievija ir eksistenciāls drauds NATO un pēdējo gadu laikā Alianse ir izstrādājusi detalizētus militārus plānus Baltija valstu aizsardzībai. Ir iezīmētas konkrētas NATO valstu vienības, kuras nepieciešamības gadījumā nekavējoties uzsāks Baltijas valstu aizsardzību no pirmā centimetra. NATO spēku Virspavēlniekam Eiropā šobrīd ir nodota daudz lielāka rīcības brīvība, lai šādas operācijas uzsāktu nekavējoties.

Martā biju vizītē Kanādā un ASV, kur, tiekoties ar saviem kolēģiem un politisko lēmumu pieņēmējiem, vēlreiz pārliecinājos par Sabiedroto vienotību un gatavību aizstāvēt ikvienu NATO dalībvalsti. Kanāda turpinās attīstīt NATO paplašinātās klātbūtnes kaujas grupu, lai tā izaugtu līdz brigādes līmeņa vienībai, kas ir ievērojams militārs spēks. Kanādas bruņotie spēki jau ir piegādājuši uz Latviju vairākas nozīmīgas kaujas spējas. ASV ir stratēģisks Sabiedrotais Latvijai un tā pastāvīgi uzturēs Latvijā savas militārās vienības, lai mūs aizsargātu un atturētu pretinieku. Sākoties Krievijas pilna mēroga uzbrukumam Ukrainai, ASV nekavējoties spēja pastiprināt savu spēkus gan Latvijā, gan Eiropā kopumā. Arī Somijas un Zviedrijas pievienošanās Aliansei ir nozīmīgi stiprinājusi Baltijas jūras reģiona un NATO aizsardzības spējas. NATO ir vienotāka un spēcīgāka kā jebkad pēc Aukstā kara beigām un mums nav pamata šaubīties par valstu apņemšanos pildīt Vašingtonas līguma 5. pantu. Sabiedrotie palīdzēs mums aizsargāties. Viņi dara to jau šodien, ikdienā strādājot plecs pie pleca ar mūsu karavīriem Latvijas teritorijā, tādējādi stiprinot aizsardzību un atturēšanu.

Gaidot NATO samitu Vašingtonā, atzīmējot Latvijas kā NATO dalībvalsts 20. gadadienu un atzīmējot Alianses 75 gadus, mēs kopā ar Sabiedrotajiem nodrošināsim Alianses pamatprincipu – viens par visiem, visi par vienu! Kopā ar mūsu NATO Sabiedrotajiem mēs darām visu nepieciešamo, lai stiprinātu Latvijas aizsardzību un nepieļautu militāru agresiju pret mūsu valsti.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!