Foto: Publicitātes foto

Viens no pagājušā gada spilgtākajiem "uznācieniem" finanšu tirgos viennozīmīgi pieder tehnoloģiju nozarei un mākslīgajam intelektam. Tas bija tik spēcīgs, ka gadu mijā daudziem pat lika prātot – vai tas nav "burbulis" un cik ilgi augšupeja turpināsies? Pirmā ceturkšņa beigās var secināt, ka augšupeja joprojām turpinās, turklāt mākslīgā intelekta izrāviens dod spēcīgu grūdienu visam finanšu tirgum. Ko varam gaidīt tuvākā un tālākā nākotnē?

Vēl gada sākumā daļa ekspertu bija piesardzīgi, vai mākslīgā intelekta jeb AI (artificial intelligence) uzvaras gājiens šogad turpināsies. Taču tehnoloģiju uzņēmuma Nvidia (kas ir AI revolūcijas epicentrā) februārī izziņotie lieliskie rezultāti iedeva investoriem papildu pārliecību, ka AI nav īslaicīgs fenomens un tirgu straujā izaugsme varētu turpināties arī šogad.

Nvidia noziņoja, ka apgrozījums gada laikā pieaudzis +265% jeb vairāk kā 3.5 reizes, turklāt ievērojami pārsniedzot prognozēto gan apgrozījuma, gan peļņas ziņā. Apgrozījuma pieaugums ir bijis lielāks nekā akcijas vērtības kāpums pagājušā gada laikā (240%), kas arī bija ļoti spēcīgs signāls investoriem, ka akcijas cenas kāpums nebija uzpūsts jeb nepamatots. Pateicoties šim rallijam, Nvidia šogad pārsniegusi 2 triljonu ASV dolāru novērtējuma slieksni un kļuvusi par pasaules trešo vērtīgāko uzņēmumu.

Finanšu tirgi reaģē ar vēsturiskajiem rekordiem

Lielā mērā pateicoties Nvidia pēdējiem sasniegumiem, rekordus uzrādīja visi lielākie pasaules finanšu tirgi. Kopumā analītiķi uzskata, ka Nvidia rezultāti bija noteicošais faktors investoru pārliecināšanā, ka straujā tirgu izaugsme visticamāk turpināsies un pārcelsies uz citām saistītām un arī ne tik tieši saistītām nozarēm un uzņēmumiem.

Reakcija uz šiem rezultātiem bija vairāk nekā pozitīva. Finanšu tirgus indeksi S&P 500 un Dow Jones divas dienas pēc Nvidia rezultātu paziņošanas sasniedza vēsturiskus rekordus, Nasdaq Composite ļoti pietuvojās vēsturiskajam rekordam, kā arī Eiropas STOXX 600 un Japānas NIKKEI sasniedza vēsturiskus rekordus (Japānas gadījumā pirmo reizi 34 gadu laikā).

Pārliecinošus rezultātus pēdējā laikā uzrādīja viss tā saucamais tehnoloģiju uzņēmumu Maģiskais septītnieks jeb Magnificent 7. Tie lielā mērā bija atbildīgi par 2023.gada ASV tirgu lielisko sniegumu, arī peļņas ziņā 4. ceturksnī tie kopumā ir audzējuši peļņu par 55% gada griezumā, apliecinot, ka ir augušas ne tikai akciju vērtības, bet arī biznesa rezultāti. Pēdējo mēnešu laikā gan īpašu akciju izrāvienu uzrāda jaunais Magnificent 4 jeb Meta, Amazon, Microsoft un Nvidia, kuri īpaši ieguvuši no mākslīgā intelekta snieguma, pārējos iepriekšējā Magnificent 7 pārstāvjus atstājot sev aiz muguras.

Protams, vēl joprojām tiek spriests arī par to, vai patlaban novērojam mākslīgā intelekta izveidotu burbuli vai nē. Taču, salīdzinot ar vēsturiskiem burbuļiem, ASV akciju cenas rādītāji nav ne tuvu vēsturiski augstākajos līmeņos. Piemēram, S&P 500 indeksa uzņēmumu akcijas šobrīd tirgojas 25 reizes pret nākotnes prognozēto pelņu. Bet balstoties uz šo cenas – nākotnes peļņas koeficientu, tās tik un tā ir lētākas nekā 2023. gadā. Tāpat tās ir daudz lētākas nekā "dotcom" burbuļa laikā, kad šis pats koeficients bija 43.

Cer uz ieguvumu arī citām nozarēm

Viena no analītiķu cerībām ir, ka AI rīki varētu būt ilgi gaidītā atbilde arī kopējam pasaules produktivitātes uzlabojumam visdažādāko jomu uzņēmumiem. Tas ir būtisks faktors, jo, piemēram, ASV produktivitātes ziņā pēdējo 20 gadu laikā kopumā valdīja zināma stagnācija pēc pēdējā produktivitātes izrāviena periodā no 1995. līdz 2005. gadam.

Taču arī te neiztiek bez diskusijām. Piemēram, par to, vai un cik ātri šie iespējamie produktivitātes ieguvumi varētu būt redzami arī citu nozaru uzņēmumu rezultātos. Par spīti lieliem ieguldījumiem AI, Magnificent 4 pārstāvju Microsoft un Amazon ieņēmumi AI jomā vēl joprojām ir nelieli. Turklāt, arī ja šīs tehnoloģijas ir revolucionāras, tik un tā varētu paiet gadi, kamēr arī citu jomu uzņēmumi spēs tās integrēt savā darbībā un piedzīvot reālus produktivitātes uzlabojumus.

Jebkurā gadījumā man personīgi šī mākslīgā intelekta un tehnoloģiju nozares tēma šķiet ārkārtīgi interesanta. Ne tikai tajā ziņā, vai un cik lielā mērā vēl augs lielie tehnoloģiju uzņēmumi kā Microsoft, Nvidia un citi, kas ir tie pirmie pionieri un lielākie ieguvēji. Manuprāt, atslēgas faktors ir tieši šī turpmākā ietekme uz daudzām citām nozarēm, kas var būt ļoti nozīmīga un pat revolucionāra. Jau šobrīd daudzi uzņēmumi gan pasaulē, gan tepat Latvijā ziņo par AI rīku izmantošanu analītikā, pārdošanā, klientu servisā. Piemēram, šobrīd arī Eiropas vērtīgākais uzņēmums, farmācijas uzņēmums Novo Nordisk jau ir aktīvs AI izmantotājs inovāciju veicināšanā. Viens no pasaules lielākajiem kosmētikas uzņēmumiem L’Oreal ieviesuši iekšēju AI rīku BetIQ, kas palīdz mērīt un uzlabot uzņēmuma mārketinga kampaņas, un paziņojuši, ka tas palīdz uzlabot atsevišķu zīmolu kampaņu produktivitāti par 10-15%.

Ko darīt investoriem?

Protams, joprojām ir grūti prognozēt, cik ātri šīs tehnoloģijas tiks ieviestas plašos mērogos un kā tas praksē ietekmēs uzņēmumu rezultātus. Būtu vieglprātīgi paļauties, ka visu finanšu tirgu "izvilks" mākslīgais intelekts, taču redzam, ka tas palīdz finanšu tirgiem jau šobrīd, līdz ar to tehnoloģiju uzņēmumiem ieguvumi no AI varētu turpināties. Savukārt citu nozaru uzņēmumiem AI arvien vairāk potenciāli var celt produktivitāti.

Tāpat arī uzminēt, kurš atsevišķs uzņēmums finanšu tirgos vinnēs, protams, līdz galam nekad nevar. Tāpēc var pārfrāzēt teicienu - nemēģināt atrast adatu siena kaudzē, bet gan iegādāties visu siena kaudzi. Tirgū ir pieejami dažādi diversificēto investīcijas instrumentu piedāvājumi, tostarp ROBUR fondi, kas ieguldītājiem ļāva un ļauj labi nopelnīt no tehnoloģiju uzņēmumu pašu labajiem rezultātiem, kā arī šīs nozares snieguma pozitīvās ietekmes uz citām nozarēm un pat valstu ekonomikām.

Turklāt pēdējā laika visai ilgstoša finanšu tirgu pozitīvā aktivitāte ir labs atgādinājums par to, ka savas labklājības veicināšanai ir vērts izmantot finanšu tirgus instrumentus. Protams, finanšu tirgu būtība ir tāda, ka īstermiņā var būt gan kāpumi, gan kritumi, taču vēsturiski ilgtermiņā ieguldījumi finanšu tirgos investoriem bieži ir devuši ievērojamu pienesumu naudas vērtības vairošanai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!