Foto: LETA

Pirms diviem gadiem, kad Krievijas tanki iebrauca Ukrainā, Eiropa nonāca bīstamā atkarībā. Tā kā mēs tik ļoti paļāvāmies uz Krievijas gāzi, naftu un oglēm, mūsu energoapgādes drošība bija apdraudēta.

Ukrainas reakcija bijusi drosmīga, noturīga un apņēmīga. Tomēr izskanēja šaubas, vai Eiropa varēs un vai gribēs reaģēt politiski, ņemot vērā to, cik ļoti atkarīgi bijām kļuvuši no Krievijas enerģijas. Pirms kara, 2021. gadā, aptuveni 45 % no Eiropas gāzes, teju puse no naftas importa un gandrīz trešdaļa ogļu nāca no Krievijas.

Tomēr vienoti un apņēmīgi ES izvirzīja mērķi samazināt savu enerģētisko atkarību no Krievijas, tādējādi vājinot Krievijas ekonomiku un atbalstot Ukrainu cīņā par brīvību. Tas bija Komisijas 2022. gada maijā uzsāktā plāna REPowerEU konteksts. REPowerEU ir rīcības plāns, kura mērķis ir dažādot energoapgādi, attālinoties no Krievijas, vienlaikus taupot enerģiju un paātrinot Eiropas pāreju uz tīru enerģiju.

Divu gadu laikā kopš plāna REPowerEU uzsākšanas mēs esam krasi samazinājuši ogļu, naftas un gāzes importu no Krievijas. Mēs esam piedzīvojuši vēl nepieredzētu atjaunīgās enerģijas pieaugumu un vēsturisku energoapgādes pārkārtošanu, kā arī noslēguši ziemu ar rekordaugstu gāzes līmeni glabātavā. Pateicoties energotaupības un energoefektivitātes pasākumiem, gāzes pieprasījums samazinājās par gandrīz 20 %.

Šis plāns ļāva Eiropai pārlaist divas ziemas bez enerģijas deficīta. Mūsu mājokļi bija gaiši un silti.

Taču RepowerEU nav tikai pagaidu reakcija uz krīzi. Tā ir Eiropas izvēle būt enerģētiski neatkarīgai. To apliecina ES bezprecedenta atjaunīgās enerģijas ieviešana. 2021. gadā 39 % no ES elektroenerģijas veidoja atjaunīgie energoresursi un 36 % — fosilā degviela. 2023. gadā 45 % veidoja atjaunīgie energoresursi un 28 % — fosilā degviela. Šī tendence neapšaubāmi turpināsies arī turpmākajos gados.

Vēja un saules enerģija tiek apgūta rekordlielos apjomos. Eiropā ir lielākais zaļā ūdeņraža projektu plānojums pasaulē. Strauji pieaug biometāna ražošana, un tas radīs jaunus ieņēmumus un iespējas rūpniecības dekarbonizācijai. Tiek ieviestas progresīvas tehnoloģijas, piemēram, peldošas atkrastes vējturbīnas. Norit nākotnes elektrotīklu plānošana un būvniecība. Tas ļaus Eiropas uzņēmumiem un iedzīvotājiem brīvi iegādāties zaļo enerģiju sev vēlamajā laikā, vietā un apjomā. REPowerEU un Eiropas zaļais kurss ir paplašinājuši iedzīvotāju iespējas. Īsāk sakot, iedzīvotājiem ir vairāk tiesību, vairāk iespēju, un viņi var aktīvi iesaistīties pārejā uz tīru enerģiju.

Ar fosilajiem resursiem nelutinātas pasaules daļas ceļš uz enerģētisko neatkarību un ekonomikas konkurētspēju slēpjas tīrā enerģijā. REPowerEU palīdz mums sasniegt zaļā kursa mērķus un mazināt jaunas atkarības riskus.

Mēģinot mūs smacēt ar fosilās degvielas atkarības valgiem, Krievija netīši paātrinājusi zaļo pārkārtošanos un vienlaicīgi izdarījusi sev lāča pakalpojumu. Gazprom ir reģistrējusi pirmos zaudējumus kopš 1999. gada. Tikmēr Eiropa ir stabilizējusi enerģijas tirgu. Kopš 2022. gada mēs esam samazinājuši rēķinus par enerģijas importu, un cenas ir atgriezušās aptuveni pirmskara līmenī. Eiropa vairs nekad nebūs neaizsargāta pret Krievijas vai kādas citas valsts īstenotu enerģētisko šantāžu.

Par to varam būt pateicīgi Eiropai un Eiropas iedzīvotājiem. Kopā mēs pārvērtām vēsturisku apdraudējumu par tikpat vēsturisku iespēju. Plāns REPowerEU pārzīmēja enerģētikas karti.

Es ceru un ticu, ka vēlētāji atcerēsies Eiropas spēka un solidaritātes vērtību pirms nākamā mēneša Eiropas Parlamenta vēlēšanām.

Seko "Delfi" arī vai vai Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!