Foto: Publicitātes foto
Opozīcijas pienākums ir kritizēt valdošās partijas un neļaut tām mierīgi dzīvot. Tāda ir politikas būtība. Kritikai ierobežojumu nav nekādu, tiesa, pārāk bieži un atklāti mainīt savu viedokli netiek atzīts par labu toni. Rīgas domes opozīcija tā neuzskata. Viņiem nav nekādu ierobežojumu.

Šoreiz kā piemēru izmantošu atlaižu piešķiršanu braukšanai sabiedriskajā transportā dažādām rīdzinieku grupām un Rīgas domes "Vienotības" frakcijas vadītāja Olafa Pulka un "Demokrātisko patriotu" frakcijas vadītāja Jāņa Mārtiņa Skujas paziņojumus šajā jautājumā. Minētie politiķi nav ierindas deputāti, bet gan opozīcijas līderi.

Īsi atgādināšu notikumu gaitu. 2010.gadā, par spīti krīzei, kas vēl nebija beigusies, dome lēma par bezmaksas braukšanas ieviešanu sabiedriskajā transportā nestrādājošiem pensionāriem. Šim mērķim atrast līdzekļus nebija viegli, bet tomēr izdevās. Tad arī tika teikts, ka nākamie, kas saņems atlaides, tiklīdz radīsies papildus ieņēmumi, būs skolēni. Opozīcija pārmeta mums bērnu interešu ignorēšanu, skaļi pieprasīja nekavējoties ieviest bezmaksas braukšanu 5. - 9. klašu skolēniem un aicināja skolēnu vecākus protestēt.

2012.gadā Rīgas dome izpildīja solījumu un nolēma ieviest bezmaksas sabiedrisko transportu visiem skolēniem, arī 5. - 12. klašu audzēkņiem. Vienlaikus pateicām - tiklīdz ieņēmumi to ļaus, nākamajiem atlaides tiks piešķirtas profesionālo izglītības iestāžu audzēkņiem, kā arī to grupu invalīdiem, kas pašlaik atlaides vēl nesaņem. Opozīcija tagad mūs apvaino bērnu diskriminācijā, skaļi prasa noteikt bezmaksas sabiedrisko transportu arī profesionālo skolu audzēkņiem un aicina tos uz protestiem.

Opozīcijas domu gājiens ir skaidrs, tomēr šī viedokļa krasā maiņa ir ļoti uzkrītoša. "Priekšsēdētājs Ušakovs ir malacis uz šķelšanu, viņam patīk šķelt. Gan pēc nacionālā principa viņš šķeļ, gan tagad šķeļ arī pēc tā principa, kurā skolā kurš mācās." Ar šādu kvēlu runu frakcijas "Vienotība" priekšsēdētājs O. Pulks uzstājās domes sēdē šī gada 15.maijā. Galveno uzsvaru viņš lika uz vārdu "diskriminācija". Viņaprāt, nekādā gadījumā nedrīkst piešķirt atlaides vispārējās izglītības iestāžu skolēniem, nedodot tās profesionālo skolu audzēkņiem. "Un kāpēc arodskolnieki ir apbižoti?" domes sēdē prasīja O. Pulks.

Pirms diviem gadiem viņš ne ar pušplēstu vārdiņu neatcerējās par profesionālo skolu audzēkņiem. Kad 2010.gada 24.augustā mēs ieviesām bezmaksas sabiedrisko transportu pensionāriem, O. Pulks ierosināja noteikt to arī 5. - 9. klašu skolēniem, bet 10. - 12. klašu audzēkņiem prasīja piemērot 60% atlaidi. Viņa priekšlikumā pat netika pieminēti profesionālo skolu audzēkņi.

Kad Rīgas domes valdošo koalīciju vajadzēja parādīt kā necilvēcīgu, kā tādu, kas nemīl mazus bērnus, par profesionālo skolu audzēkņu diskrimināciju "Vienotība" pat neaizdomājās. Tagad, kad atkal vajadzīgi argumenti, lai vainotu domes koalīciju necilvēcībā, pēkšņi jāsāk aizstāvēt profesionālo skolu skolēnus.

Vēl daži citāti par to, kā viena cilvēka, konkrētajā gadījumā O. Pulka, viedoklis var pilnībā mainīties. 2009.gada maijs. Iepriekšējā sasaukuma dome izskata "Saskaņas centra" priekšlikumu ieviest 50% atlaidi nestrādājošiem pensionāriem. "Saskaņas centrs" tajā laikā bija opozīcijā, bet kolēģiem izdodas panākt šī lēmuma pieņemšanu. "Saskaņas centra" iniciatīvu atbalstīja arī O. Pulks, kurš tolaik arī bija opozīcijā. Viņš tad domes sēdē ar sev raksturīgo patosu paziņoja, ka "šāds lēmums bija jāpieņem jau pirms pusotra gada".

Ļoti interesants paziņojums. Ņemot vērā, ka pusotru gadu pirms tam Rīgas mērs bija O. Pulka partijas biedrs Aivars Aksenoks. Savukārt pats O. Pulks vadīja valdošās partijas frakciju Rīgas domē. Tas nozīmē, ka viņš pats tolaik neieviesa atlaides nestrādājošiem pensionāriem. Neieviešot atlaides viņš noteikti cīnījās pret diskrimināciju, jo, atbilstoši viņa loģikai - nav atlaižu, nav arī diskriminācijas.

Tagad par otru opozīcijas līderi Jāni Mārtiņu Skuju. Viņš sevi pozicionē kā nesamierināmu cīnītāju pret korupciju. No J. M. Skujas teiktā mans mīļākais citāts skan šādi: ""Saskaņas centrs" ir pārpratis Robina Huda principu - laupīt, bet darīt labu". Pēdējā domes sēdē, debatējot par bezmaksas transporta piešķiršanu skolēniem, viņš paguva domes koalīciju apvainot visos iespējamos grēkos.

Man ir vēl viens mīļš citāts par J. M. Skuju - no tiesas sprieduma. 2004.gadā Rīgas Apgabaltiesas Krimināllietu tiesas kolēģija Jānim Iļjinam (tā kādreiz sauca J. M. Skuju) piesprieda brīvības atņemšanu uz trim gadiem nosacīti, ar pārbaudes laiku uz vienu gadu, par atkārtotu starpniecību kukuļdošanā Rīgas domes darbiniekam. Kukuļa apmērs bija 9000 latu, teikts tiesas spriedumā.

Pēc tam J. Iļjins nomainīja uzvārdu un devās politikā cīnīties pret korupciju Rīgas domē. Pieredze viņam ir. Vienkārši un gaumīgi...

Tagad - par profesionālo skolu audzēkņiem. Domāju, ka no 2013.gada 1.septembra Rīgas dome spēs piedāvāt bezmaksas sabiedrisko transportu arī šai iedzīvotāju grupai. Kā jums šķiet, ko mums pārmetīs cīnītājs pret diskrimināciju Olafs Pulks un cīnītājs pret korupciju Jānis Mārtiņš Skuja?

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!