Foto: DELFI Aculiecinieks
Pēc sarunām ar Somijas prezidentu Sauli Nīnisti Krievijas galva Vladimirs Putins brīdināja somus NATO pavadā nemilitarizēties, jo tad, ja NATO pieņems lēmumu "par triecienraķešu kompleksu uzstādīšanu vai vēl kaut ko, kas var apdraudēt mūsu drošību, tas izraisīs Krievijas atbildes reakciju."

Arī Kremļa saimnieka biedējums, ka Somijas dalība NATO "zināmā mērā atņems tai suverenitāti", apliecināja vienu - lielvalsts vadība nav iepazinusies ar Somijas valdības politikas vadlīniju izklāstu programmās, koncepcijās un prezidenta intervijās. To pašu, tikai par Krievijas Bruņoto Spēku Ģenerālštāba priekšnieku Nikolaju Makarovu, jūnija sākumā teica prezidents S.Nīniste.

Ģenerālis bija paudis, ka Somijas dalība NATO apdraudēs Krieviju, viņš brīdināja, ka tai draudus rada arī Ziemeļvalstu aizsardzības sadarbība, un viņam nepatika, ka somi atļāvušies savā valstī rīkot militāras mācības, dodot tām nosaukumu "Austrumi". Somu mediji gan skaidroja, ka mācības norit vienmērīgi visā valsts teritorijā, ne tikai Krievijas robežas tuvumā. "Piesiet" pretkrievisku akcentu Somijas aizsardzības spēkiem nav objektīvi arī tāpēc, ka valdība pat plāno slēgt Ziemeļkarēlijas brigādi un pārcelt Kotkas piekrastes bataljonu no šīs dienvidaustrumu pilsētas tālāk uz rietumiem.

Ārlietu ministram Erki Tuomiojam šķiet, ka krievu ģenerāļa uzskatos atbalsojas Aukstais karš. Diplomāta piebildē, ka šādi izteikumi vairs neatskan no atbildīgu Krievijas vadītāju puses, lai gan pretēji gramatikas likumiem, tomēr saklausāma vēlējuma izteiksme. 

To, ka prezidents S.Nīniste ir vienīgi pieļāvis referenduma iespēju par Somijas dalību NATO, Krievijas varas virsotnēs ir uztvēruši slimīgi. Pat interfrontiešu advokāts Johans Bekmans presē atzīst, ka S.Nīnisti nevar saukt par NATO piekritēju un piekrišanu valsts iestājai aliansē viņš nav nekad publiski paudis.  

Ja Krievijas politiskie un militārie līderi nevēlēsies, tad arī nedzirdēs somu amatpersonu skaidrojumu, ka ģenerāļa iztēlotie scenāriji nepastāv, bet NATO vai Somija neapdraud Krieviju. Naivi izrādījās tie somi, kas prātoja, ka militārista teiktais ir viņa kā privātpersonas nostāja. Tāpat kā iepriekšējo Krievijas režīmu laikā, Ģenerālštāba priekšnieks taču nemēdz skaļi skandināt privātās izjūtas. Pēc pāris nedēļām Krievijas prezidenta brīdinājumi salika visu "pa plauktiem". 

Izprast šo paudumu tapšanas mehāniku ļauj Ksenijas Sobčakas atzinumi intervijā avīzei "Novaja gazeta". Viņa saka, ka "ir desmitiem cilvēku, ja ne simtiem, kas katru dienu Vladimiram Vladimirovičam reproducē sava veida realitāti. Šai realitātei ir ļoti pastarpināts sakars ar mūsu realitāti." Laikam jau par Somijas alkām pēc NATO raķetēm Maskavas "augšas" domā tikpat patiesi, kā par to, ka vietējās opozīcijas protesti ir sazvērestība un "amerikāņu veikta sponsorēšana". Jo īpaši tad, kad visu pasniedz tādā izskatā, kādā cilvēks vēlas redzēt.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!