Foto: LETA
Aicina Laimdotu Straujumu publiski skaidrot, kā Aivaram Lembergam izdodas vienā laikā atrasties divās dažādās vietās, jeb kurš palīdz Lembergam pārspēt slaveno burvju mākslinieku Hudini.

Ļoti cienijamā, Straujumas kundze! Šodien, 2014.gada 3.novembrī, nosūtu atklātu vēstuli, lūdzot Jūs kā valdības vadītāju skaidrot, kā Aivaram Lembergam izdodas, atrodoties Ventspils pilsētas domē kā deputātam, vienlaikus būt prombūtnē kā Ventspils pilsētas domes priekšsēdētājam, tādējādi pārspējot pasaules slavenā burvju mākslinieka Harija Hudini (1874-1926) veikumus.

Bet, ja nopietni, tad šādu saziņas veidu izvēlējos, jo neskaitāmas viedokļu apmaiņas ar Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministriju (VARAM), Saeimu un Jūsu vadīto Ministru Kabinetu (MK) nav ieviesusi skaidrību šajā jautājumā, bet gan to vēl vairāk sarežģījusi, liekot uzdot jautājumus par atsevišķu ministriju amatpersonu iespējamo angažētību no smagos amatnoziegumos apsūdzētā Ventspils pilsētas domes priekšsēdētāja Aivara Lemberga puses.

Jūs noteikti zināt, ka Aivaram Lembergam ar tiesas lēmumu kopš 2007. gada ir liegts pildīt Ventspils pilsētas domes un Ventspils brīvostas valdes priekšsēdētāja amatu pienākumus. Tāpat Jūs zināt, ka Aivars Lembergs kā Ventspils pilsētas domes priekšsēdētājs izsakās preses konferencēs un publiskos pasākumos, liekot uzdot jautājumu, vai tiek ievērots viņam piemērotais drošības līdzeklis. Jūs noteikti esat informēta arī par likuma "Par pašvaldībām" 25. pantā definēto, ka domes darbu vada tās priekšsēdētājs un domes priekšsēdētāja vietnieks aizvietot domes priekšsēdētāju var tikai tā prombūtnes laikā, vai tad, kad domes priekšsēdētājs ir atlaists vai atkāpies no amata pienākumu pildīšanas.

Tātad, gan man un maniem vēlētājiem, gan Jums un Jūsu pārraudzībā esošajam MK, īpaši VARAM un tās ministriem, ir skaidrs, ka Ventspils pilsētas domi kopš 2007. gada var vadīt tikai Ventspils pilsētas domes priekšsēdētāja vietnieki, turklāt tikai gadījumos, kad tiesiski ierobežotais Ventspils pilsētas domes priekšsēdētājs Aivars Lembergs atrodas prombūtnē.

Esmu vairākkārtīgi vērsies VARAM ar lūgumu skaidrot, ko likumā "Par pašvaldībām" 25. pantā nozīmē jēdziens "prombūtne", un vai Aivaram Lembergam, pildot Ventspils pilsētas domes deputāta pienākumus, tai pašā laikā Ventspils pilsētas domi ir tiesīgi vadīt Ventspils pilsētas domes priekšsēdētāja vietnieki?

Pēdējo reizi skaidrot augstāk minēto situāciju lūdzu arī Jums (2014. gada 20. maija vēstule Nr. 20/05/14). Pamatojoties uz Jūsu lūgumu, skaidrojumu sniedza VARAM, kuras ierēdņi, sagatavojot atbildi, kā ierasts bija konsultējušies ar Ventspils pilsētas domi (tātad ar Aivaru Lembergu). VARAM turpina skaidrot, ka Aivaram Lembergam tiesa nav liegusi pildīt Ventspils pilsētas domes deputāta pienākumus un ka jēdziens "prombūtne" pieļauj viena cilvēka fiziskā ķermeņa atrašanos vienā laikā divās dažādās vietās, tādējādi apgāžot pasaulē vispār zināmus zinātnes pieņēmumus.

Atkārtoti uzrunāt Jūs mani pamudināja vēl viena dīvainība. Esmu informēts, ka VARAM ir lūdzis Tieslietu ministrijai (TM) skaidrot likuma "Par pašvaldībām" 25. pantā minēto prombūtnes jēdzienu un 2013. gada 23. oktobrī saņēmis atbildi, kurā TM norāda, ja domes priekšsēdētājs, atrodoties ikgadējā atvaļinājumā, pilda deputāta pienākumus, proti, piedalās domes sēdēs, kā arī tās institūciju sēdēs, kuru sastāvā viņš ir ievēlēts un balso par iesniegtajiem lēmuma projektiem, tad šāds gadījums nebūtu traktējams kā "prombūtnē esošs", jo domes priekšsēdētājs atrodas darbavietā un pilda savus amata pienākumus. TM vēstulē norādījusi, ka tai nav saprotams, kā domes priekšsēdētājs var pildīt deputāta pienākumus, nepildot domes priekšsēdētāja pienākumus.

Diemžēl VARAM tās rīcībā esošo TM (2013. gada 23. oktobrī) skaidrojumu slēpj un turpina apgalvot, ka Aivaram Lembergam atrašanās prombūtnē kā Ventspils pilsētas domes priekšsēdētājam nekādā veidā netraucē atrasties Ventspils pilsētas domē, lai veiktu Ventspils pilsētas domes deputāta pienākumus un lai uz Ventspils pilsētas domes izdotas pilnvaras pamata pārstāvētu domes amatpersonas un iestādes.

Šāda VARAM rīcība liek uzdot jautājumu, vai VARAM amatpersonas un ministri nav iesaistīti kriminālās darbībās, kuras saistītas ar smagos kriminālnoziegumos apsūdzētas personas kārtējās nelikumīgās rīcības legalizēšanu. VARAM, zinot TM viedokli, bez jebkāda juridiska pamatojuma pieļauj, ka ar prombūtni ir saprotama arī kavēta pienākumu pildīšana, kas varētu būt saistīta ar juridiskiem apstākļiem, tādējādi apdraudot citu likumu, normatīvo aktu, starptautisko līgumu un konvenciju tiesisku piemērošanu.

Vēlos uzsvērt, ka VARAM iespējami noziedzīgā "žonglēšana" ar jēdzienu "prombūtne" var radīt neatgriezeniskas sekas, jo visos mūsu valsts likumos, starptautiskajos līgumos un konvencijās jēdziens "prombūtne" tiek skaidrots tikai un vienīgi kā personas fiziska neatrašanās konkrētajā vietā. Lemberga gadījumā Lemberga fiziska neatrašanās Ventspils pilsētas domē attaisnotu vai neattaisnotu iemeslu dēļ.

Par cik Jūs kā valdības vadītāja atbildat gan par TM, gan VARAM darbu, vēršos pie Jums ar lūgumu publiski:

1.      Iztirzāt un izskaidrot likumu "Par pašvaldībām" 25. pantā definēto jēdzienu "prombūtne" un atbildēt uz jautājumu, vai Aivaram Lembergam, atrodoties Ventspils pilsētas domē kā Ventspils pilsētas domes deputātam, ir iespējams vienlaikus būt prombūtnē kā Ventspils pilsētas domes priekšsēdētājam?

2.      Atbildēt, vai Ventspils pilsētas domes lēmumi ir tiesiski, ja tie pieņemti Ventspils pilsētas domes darbu vadot Ventspils pilsētas domes priekšsēdētāja vietniekiem brīžos, kad Aivars Lembergs pilda Ventspils pilsētas domes deputāta pienākumus un uz Ventspils pilsētas domes pilnvarojuma pamata pārstāv Ventspils pilsētas domi?

3.      Izvērtēt, vai pie atbildības nav saucami atbildīgie VARAM ierēdņi un ministri, kuri slēpj TM skaidrojumu, lai pretēji tam apgalvotu, ka:

3.1.      Aivaram Lembergam kā Ventspils pilsētas domes priekšsēdētājam ir iespējams būt prombūtnē un vienlaikus netraucēti atrasties Ventspils pilsētas domē, lai veiktu Ventspils pilsētas domes deputāta pienākumus;

3.2.      Ventspils pilsētas domes pieņemtie lēmumi, kuri pieņemti Ventspils pilsētas domi vadot Ventspils pilsētas domes priekšsēdētāja vietniekiem brīžos, kad Aivars Lembergs pilda Ventspils pilsētas domes deputāta pienākumus un uz Ventspils pilsētas domes pilnvarojuma pamata pārstāv Ventspils pilsētas domi, ir tiesiski.

Esmu pārliecināts, ka Jums, kā valdības vadītājai, ir svarīgi lai mūsu valsts iedzīvotāji būtu likumpaklausīgi, lai tie maksātu nodokļus. Ja tā, tad nepieļaujiet Jums tik zināmā jēdziena "Viens likums - viena taisnība visiem" kropļošanu, valsts pamatu šūpošanu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!