Foto: Reuters/Scanpix
Pēdējā laikā daudz ir dzirdēts par virtuālajām valūtām, piemēram, Bitcoin, ko var izmantot norēķiniem ar citiem cilvēkiem vai samaksai par atsevišķām precēm un pakalpojumiem, kā arī iepērkot virtuālo valūtu spekulatīviem ieguldījumiem.

Lai gan virtuālās valūtas ir pievilcīgs jauninājums finanšu tirgū, pirms pieņemt lēmumu par jebkura finanšu pakalpojuma izmantošanu, iepazīsti tā būtību un izvērtē iespējamos riskus.

Sākumā būtu jāsaprot kas ir virtuālā valūta? Pēc būtības tā ir elektroniskā formā turēta vienība, ko atsevišķas personas var piekrist pieņemt kā maksāšanas līdzekli. Kā norādījusi Latvijas Banka, virtuālā valūta nav oficiāla valūta, kuru kā likumīgu maksāšanas līdzekli emitē un garantē pēc nominālvērtības valstu centrālās bankas, līdz ar to Bitcoin un citu līdzīgu virtuālo valūtu turētājam nav garantiju, ka viņa īpašumā esošās virtuālās valūtas vienības varēs apmainīt atpakaļ pret reālu naudu. Tas padara par neiespējamu Bitcoin un citas līdzīgas virtuālās valūtas lietot kā vērtības mēru, kas ir viena no naudas funkcijām. Ievērojot minēto, Finanšu un kapitāla tirgus komisija (FKTK) un Latvijas Banka uztver virtuālās valūtas kā preci vai pakalpojumu, nevis kā likumīgu maksāšanas līdzekli. Turklāt virtuālās valūtas vērtība joprojām ir pakļauta samērā agresīvām svārstībām.

Lai lietotu virtuālo valūtu, tā jāglabā digitālajā maciņā, kurš tiek identificēts ar "publisko atslēgu". Publiskā atslēga sastāv no burtiem un cipariem, kas visiem ir redzama kopējā pārskaitījumu ķēdē. Savukārt, lai piekļūtu savam maciņam, ir jāizmanto "personīgā atslēga", kas varētu sastāvēt no slepenas 64 burtu un ciparu kombinācijas. Principā Tava "personīgā atslēga" ir Tava virtuālā valūta. Tādēļ šīs burtu un ciparu kombinācijas aizmiršana, nozaudēšana vai atklāšana varētu nozīmēt arī virtuālās naudas pazaudēšanu.

Ir svarīgi saprast atšķirību starp diviem dažādiem jēdzieniem - virtuālā valūta un elektroniskā nauda. Elektroniskā nauda vienmēr būs piesaistīta kādas valsts oficiālajai valūtai un tai ir likumīga maksāšanas līdzekļa statuss. Tas nozīmē, ka visai elektroniskajai naudai būs segums reālajā naudā, kas glabāsies kādā kredītiestādē. Atšķirībā no virtuālās valūtas, elektronisko naudu var emitēt tikai likumā noteiktās finanšu iestādes, kuras uzrauga FKTK un citas Eiropas Savienības (ES) dalībvalstu uzraudzības iestādes.

Kas būtu jāzina, ja ir vēlme iegādāties virtuālo valūtu?

Zini, ar ko Tev ir darīšana un no kā Tu nolem pirkt virtuālo valūtu

Ja kaut kas noiet greizi pirkšanas procesā, vai Tu zini, kā sazināties ar pārdevēju? Daudzas virtuālo valūtu maiņas vietas internetā nenorāda tālruņa numuru, adresi, vai kas ir to īpašnieki, vai pat no kuras valsts tie nāk. Atliek vien pašam sev uzdot jautājumu - vai Tu ielaistos darījumā, nezinot, kādas būs Tavas līgumiskās attiecības, tiesības, ja pārdevējs neizpilda savu darījuma daļu?

Saproti, kādas būs Tavas patiesās izmaksas

Vai Tu zini, kāds būs attiecīgais valūtas maiņas kurss un kā tas tiek noteikts? Vai ir noteikts uzcenojums maiņas kursam? Vai varbūt citas komisijas maksas? Vai Tu zini, kas notiks, ja virtuālās valūtas vērtība mainīsies pirms pārskaitījuma process ir noslēdzies? Cik ilgi noritēs pārskaitījuma process? Piemēram, Mt.Gox virtuālās valūtas birža, pirms tā uzsāka likvidācijas procesu 2014. gada aprīlī, jau ilgāku laiku aizturēja virtuālo naudu pārskaitījumus pat līdz divām nedēļām, iepriekš par to nebrīdinot pircējus, aizbildinoties ar tehniskām problēmām, kā rezultātā tika pazaudētas 850 000 Bitcoin vienības.

Esi gatavs pārciest ļoti straujas un plašas virtuālās valūtas vērtības izmaiņas

2013. gadā Bitcoin vērtība vienas dienas laikā nokritās par 61%. Savukārt 2014. gadā vienas dienas laikā vērtības kritums bija pat par 80%.

Virtuālās valūtas joprojām ir eksperimentāls pasākums

Tādas virtuālās valūtas kā Bitcoin vēl ir attīstības stadijā. Joprojām ir daudz neatrisinātu jautājumu. Proti, viens no visas sistēmas galvenajiem jautājumiem - publisko atslēgu saraksts, jeb visu veikto pārskaitījumu publiskais saraksts. Šo sarakstu uztur daudzu neidentificētu privāto datoru tīkls, kas noklāj visu pasauli. Ir pilnīgi iespējams, ka atsevišķi šo privāto datoru lietotāji varētu izmantot savu piekļuvi šim tīklam savās interesēs, piemēram, pārtraucot pārskaitījumu procesus vai pārtverot maksājumus.

Atceries, ja Tev šķiet, ka piedāvājums ir pārāk labs, lai tam noticētu, tā visdrīzāk arī ir

Daudzi krimināli veidojumi seko līdzi jaunākajām tehnoloģijām un inovācijām finanšu jomā un izmanto cilvēku nezināšanu, lai izveidotu finanšu piramīdas virtuālo valūtu aizsegā. Tādēļ aicinu, tāpat kā pirms jebkura ieguldījuma veikšanas, izvērtēt piedāvājuma īstumu un pakalpojuma sniedzēja uzticamību.

Bitcoin darījumi nav anonīmi

Katra ar Bitcoin veiktā darījuma informācija ir publiski pieejama internetā. Līdz ar to neatlaidīgi un motivēti cilvēki visdrīzāk spēs atrast saikni starp veikto darījumu un darījuma pusēm, identificējot datoru IP adreses, no kurām ir veikti darījumi. Tādēļ nav arī izslēgts, ka citi varētu atklāt gan cik Bitcoin virtuālo valūtu vienību Tev pieder, gan kur Tu atrodies.

Esi gatavs hakeru uzbrukumam

Ja Tu lieto virtuālo valūtu, Tavā datorā vai viedtālrunī glabātie dati hakeriem varētu šķist kā pievilcīgs mērķis. Hakeri var iegūt Tavu digitālā maciņa personīgo atslēgu un nozagt virtuālo naudu, inficējot datoru ar kādu ļaunprātīgu programmatūru.

Ja Tu pazaudē personīgās atslēgas, Tu esi pazaudējis arī virtuālo valūtu

Pat, ja Tavu personīgo atslēgu nenozog hakeri, Tu vari pats pazaudēt šo burtu un ciparu kombināciju, netīšām to izdzēs, vai kaut kas notiek Tavam datoram. Tādā gadījumā Tu pazaudē arī piekļuvi savai virtuālajai valūtai uz visiem laikiem. Neviens Tev nevar palīdzēt ar paroles atcerēšanos, vai rezerves variantu, kā atgūt nozaudēto personīgo atslēgu.

Virtuālās valūtas emisija un izmantošana pašlaik netiek regulēta un uzraudzīta, tāpēc FKTK kā finanšu un kapitāla tirgus uzraugs jau vairākkārt ir brīdinājusi par iespējamiem riskiem. Arī Eiropas Banku iestāde šā gada jūlijā aicināja Eiropas bankas un citus maksājumu pakalpojumu sniedzējus neveikt darījumus ar virtuālajām valūtām, līdz nav izstrādāti noteikumi, kā izvairīties no pārkāpumiem šajā tirgū, uzsverot, ka ir identificēti vairāk nekā 70 risku, kas saistīti ar virtuālās valūtas tirdzniecību.

Atceries, pirms pieņem lēmumu par kāda finanšu pakalpojuma izmantošanu, iepazīsti tā būtību un izvērtē visus riskus!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!