Foto: LETA
Katram Latvijā strādājošam ražošanas uzņēmumam, lai nodrošinātu savas produkcijas kvalitāti, ir jāveic regulāras produktu paraugu pārbaudes kādā no sertificētām laboratorijām. Ir noteikts skaits analīžu, kas tiek ņemtas pēc valsts iestāžu, piemēram, PVD iniciatīvas.

Taču uzņēmējiem pašiem jānodrošina arī sava iekšējā kontroles sistēma. Ar likumu noteiktās analīzes ir, piemēram, dzeramajam ūdenim salmonella spp un citas analīzes, kuras tiek noteiktas atkarībā no uzņēmuma specifikas.

Tā kā PVD šajā jomā sadarbojas ekskluzīvi tikai ar laboratoriju BIOR, uzņēmumiem nākas uzticēties šīs laboratorijas profesionalitātei un kvalitātei. Taču nereti PVD ņemto paraugu un BIOR veikto analīžu rezultāti mēdz būt neprecīzi. Tas konstatēts, pārbaudot vienu un to pašu produktu dažādās sertificētās laboratorijās pēc uzņēmuma paša iniciatīvas.

Kā piemēru var minēt PVD ņemtās analīzes SIA Forevers ienākošajai izejvielai - liellopu liemeņiem, lai pārbaudītu produkta kvalitāti un drošību. Aizdomu gadījumā, kad izejvielu kvalitāte šķiet apšaubāma, tiek izsaukts PVD pārstāvis, kas noņem analīzes. Taču arī pēc savas iniciatīvas mēs nosūtām šos paraugus uz neatkarīgu laboratoriju.

Izbrīnu rada fakts, ka katra laboratorija dod dažādus rezultātus - viena laboratorija uzrāda kvalitātes neatbilstības, savukārt otra neuzrāda. Šādu un līdzīgu kļūdu gadījumā var ciest gan uzņēmuma reputācija, gan bizness kopumā. Jāpiebilst, ka neprecizitāte valsts veikto pārtikas produktu analīžu gadījumos var arī būtiski apdraudēt patērētāju veselību. Tāpēc būtu vēlams uzlabot šo pārbaužu efektivitāti, lai pircēji būtu droši par pārtikas grozā ievietoto produktu kvalitāti.

Problēma slēpjas faktā, ka uzņēmums nevar sevi pasargāt un aizstāvēt šādu kļūdu gadījumā, jo kontrolparaugi netiek doti. Līdz ar to ražotājam var rasties ievērojams biznesa risks gadījumā, ja laboratorijas pieļauj kļūdu, un nav iespēja pārliecināties par rezultātu patiesumu. Piemēram, cūku mēra gadījumā vienu analīžu kļūdains rezultāts var iznīcināt pat 20 000 cūku fermu.

Tādējādi, lai nodrošinātu, ka pircējam uz galda nonāk kvalitatīvs produkts, kā arī, lai pasargātu savu biznesu, ražotājam nākas papildus valsts laboratorijas analīzēm veikt vēl citas analīzes pēc savas iniciatīvas. Rezultātā uzņēmumam nākas daļēji pārņemt valsts kontrolējošo institūciju funkcijas un maksāt divreiz, lai noskaidrotu patiesību.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!