Foto: Privātais arhīvs
Pēdējos gados, minot manu vārdu, pārsvarā tieku dēvēts par afgāņu izcelsmes Latvijas pilsoni vai uzņēmēju. Tajā pašā laikā citi Latvijas pilsoņi, kas nav latvieši pēc tautības, netiek saukti par ebreju izcelsmes Latvijas pilsoņiem/uzņēmējiem vai par krievu izcelsmes Latvijas pilsoņiem/ uzņēmējiem vai par romu izcelsmes Latvijas pilsoņiem/uzņēmējiem.

Tā ir acīmredzama diskriminācija. Arī manā Latvijas Republikas pasē nav norādīta tautība - "afgānis", kas būtu par pamatu mani tā dēvēt. Turklāt visbiežāk tie, kas mani dēvē par "afgāni", nav pat mēģinājuši noskaidrot manu tautību vai reliģiju.

Mans pacietības mērs lūza brīdī, kad pirms dažām dienām kāda intervētāja pavēstīja, ka mans pašreizējais "biznesa oponents" (ar kuru man pašreiz ir dažādas tiesvedības un kuram pret mani līdz šim ir izdevies arī prettiesiski iniciēt vairākus kriminālprocesus), acīm redzami slēpjot savus patiesos motīvus, visas savas līdzšinējās "aktivitātes" esot pamatojis ar to, ka viņam "riebjoties, ka kaut kādi iebraucēji atņem "godīgiem cilvēkiem" viņu "biznesu"".

Vispirms es sevi neuzskatu par iebraucēju, jo Latvijā dzīvoju kopš 1983.gada, šeit esmu ieguvis izglītību, uzsācis biznesu, izveidojis ģimeni, likumīgi ieguvis pilsonību. Kas ir šie "godīgie cilvēki" un kas ir viņu "bizness", par to jau es esmu informējis tiesībsargājošās iestādes un sabiedrību. Darīšu to arī turpmāk. Taču vēlos atgriezties pie jautājuma par manu diskrimināciju.

Citā sarunā ar to pašu jau minēto "oponentu" (tas ir pats korektākais vārds, kuru varu izdomāt šajā sakarā), kurā kāda odioza (nu jau bijusī) prokurore, kura turklāt pašreiz cietumā izcieš tiesas noteikto sodu, mani dēvē par "melno", bet Latvijas Televīzija, demonstrējot sarunu, iekavās pat norāda skaidrojumu, ka "melnais" - tas esot es.

Ņemot vērā to, ka Latvijas iedzīvotājiem ir izveidojusies negatīva attieksme pret izceļotājiem no islāma zemēm, ko pat apstiprina pētījumi, mana vārda tiražēšana pēdējos gados šādā veidā, tas ir, vienmēr pieminot apzīmējumu "afgāņu izcelsmes Latvijas pilsonis/uzņēmējs", ir jau radījusi gan aizspriedumus pret mani, gan arī citus negatīvus priekšnosacījumus attieksmei pret mani. Ar vislielāko varbūtību tas devis tamlīdzīgu pamatu arī valsts amatpersonu rīcībai.

Līdz ar to man atliek secināt, ka mans oponents, iespējams, savu "riebumu" pret manu etnisko izcelsmi ir izteicis un, iespējams, iedvesis arī citām ar attiecīgām pilnvarām apveltītām amatpersonām, kuras ir gan ierosinājušas netaisnīgus procesus pret mani, gan arī netaisnīgi tos pašreiz izmeklē vai pat iztiesā. Izdarīt šādus secinājumus man ļauj arī skumjā bilance - vienādās jeb vismaz salīdzināmās tiesiskās situācijās, kurās biju nonācis gan es, gan arī mans "oponents",- attieksme pret mani nav bijusi līdzīga. Tātad - tā ir bijusi tieši diskriminējoša.

Tāpēc es kategoriski pieprasu turpmāk izbeigt mani dēvēt par "afgāņu izcelsmes Latvijas pilsoni/uzņēmēju", jo tas mani ne tikai personiski aizskar un diskriminē, bet arī provocē un veicina diskriminējošu attieksmi pret mani gan sabiedrībā kopumā, gan arī visdažādākajās valsts institūcijās.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!