Foto: LETA

Saeima jau tuvākajā laikā – šoceturtdien – plāno pieņemt normu, kas paredz, ka no 2019. gada 1. jūlijā stāsies spēkā un likuma "Par skaidras naudas deklarēšanu uz valsts robežas" grozījumi, kas noteiktu, ka Valsts ieņēmumu dienests (VID) drīkstēs kontrolēt skaidras naudas plūsmu ne tikai uz ārējās robežas, kā tas ir jau līdz šim, bet arī uz iekšējās robežas.

Šādu soli plānots, lai ierobežotu noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas iespējas Latvijā, kā arī mazinātu iespējas negodprātīgiem darboņiem iegūt skaidru naudu tā dēvēto aplokšņu algu izmaksām. Citiem vārdiem sakot, mērķis ir novērst nedeklarētas un noziedzīgi iegūtas skaidras naudas ievešanu vai izvešanu no Latvijas Republikas.

Plānotā norma ir jau izraisījusi zināmas spekulācijas, tās pretiniekiem paužot uzskatu, ka šādi cilvēkiem uz ceļiem tikšot atņemta nauda, ka Latvijā tikšot ieviesti policejiskas valsts standarti, ka samazināšoties iedzīvotāju tiesības un tamlīdzīgi. Gribu kliedēt šos mītus...

Likuma grozījumos tiks precizēta personas administratīvā atbildība par skaidras naudas nedeklarēšanu uz valsts robežas un kompetence sodu piemērošanā, kā arī ir precizētas kompetentās iestādes VID tiesības pieprasīt personai, aizpildīt skaidras naudas deklarācijas veidlapu, šķērsojot valsts robežu, ja ir pazīmes par personas. Tas nozīmē, ka nav plānots pārbaudīt katru iedzīvotāju, kurš šķērso Latvijas – Lietuvas vai Latvijas – Igaunijas robežu, bet gan pārbaudīt personas, par kurām ir droša informācija, ka tās varētu nelegāli pārvadāt lielas naudas summas. Vienlaikus ir noteikts jauns subjektu loks – fiziskā persona, kura šķērsojot valsts iekšējo robežu, ieved Latvijas Republikā vai izved no tās skaidru naudu 10 tūkstoši eiro apmērā vai vairāk.

Tātad, kā redzams, iedzīvotāju ikdienas gaitas jaunā norma neietekmēs, taču arvien vairāk tiks ierobežota to personu darbība, kas negatīvi ietekmē mūsu valsts tautsaimniecību, transportējot pāri valsts robežai naudu dažādām nelikumīgām vajadzībām.

Jāatgādina, ka jau šobrīd notiek pastiprināta skaidras naudas kontrole uz Latvijas ārējās robežas – laika periodā no gada sākuma līdz šim brīdim par mēģinājumu ievest nedeklarētu vai nepatiesi deklarētu skaidru naudu lielos apmēros uzsākti 20 kriminālprocesi, bet aizdomās turētā statuss noteikts 19 personām.

Galvenokārt šīs personas ir bijušas no Krievijas un Ukrainas. Šo procesu ietvaros kopumā izņemta skaidra nauda 2,5 miljonu eiro apmērā, bet arestēta skaidra nauda 1,67 miljonu eiro apmērā. Lielākais VID atklājums attiecībā uz nedeklarētas vai nepatiesi deklarētas skaidras naudas pārvadājumiem bija šā gada maija vidū, kad četri Ukrainas pilsoņi ar privātas lidmašīnas reisu Odesa – Rīga centās Latvijā ievest 500 tūkstošus ASV dolāru un 400 tūkstošus eiro, kas arī ir arestēta.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!