Foto: DELFI
Pēdējo mēnešu laikā neskaitāmas reizes esmu pārliecinājusies, ka politiķu zināšanas par valsts budžeta veidošanu un tā saturu ir ļoti vājas. Bieži vien – to nav vispār!

Dramatiski trūkst arī izpratnes par demokrātiju un Saeimas lomu parlamentārā republikā. Nezināšana sekas ir bezatbildīgi lēmumi un slikti likumi, kas ne tikai nīdē uzticēšanos valstij un taisnīgumam, bet arī liedz Latvijas iedzīvotājiem saņemt mūsdienīgu izglītību, veselības un sociālo aprūpi.

Politiķu un partiju atmiņa ir īsa, tāpēc vēlos atgādināt, ka veselības aprūpes finansējums jau kopš Latvijas neatkarības atjaunošanas ir katastrofāli zems, turklāt ekonomiskās krīzes laikā (2009. gadā) tas tika samazināts vēl par 40%. Tāpēc 2020. un nākamajos divos gados valsts budžetā iezīmētais finansējums 3,8 % no IKP apmērā ir uzskatāms par vairāk nekā nepietiekamu. Latvijas iedzīvotāju veselības aprūpei katru gadu arī turpmāk iecerēts tērēt vien 1,2 miljardi eiro, kas ir 636, 80 eiro uz vienu iedzīvotāju! Salīdzinājumam – Igaunija veselības nozarei katru gadu atvēl 5,8% no IKP, bet viena iedzīvotāja veselības aprūpei tērē 1165 eiro. Par citām Eiropas Savienības valstīm pat nav vērts pieminēt!

Īpaša uzmanības vērts ir ciniskais veids kādā tika izstrādāts un apstiprināts nākamā gada valsts budžets, kas pilnībā ignorē Latvijas valsts prioritātes un sabiedrības intereses un nav vērsts uz ilgtspējīgu attīstību. Daudzas valsts budžeta izmaksu pozīcijas rada bažas par to lietderību un saprātīgumu, tāpēc nekavējoties jāpārskata ne tikai tā saturs, bet jāuzsāk arī plaša diskusija par jaunu budžeta veidošanas principu izstrādi.

Lai kļūtu par ārstu vai kādu citu veselības aprūpes speciālistu, ir daudz un ilgi jāmācās, turklāt visa mūžā garumā sava kvalifikācija jāpilnveido. Vienlaikus mediķu darbs tiek stingri uzraudzīts un vērtēts, jo katras kļūdas cena ir kāda cilvēka veselība vai pat dzīvība.

Vēlos atgādināt, ka augstākie kvalitātes un ētiskie standarti attiecas arī uz politiķiem, kuru rokās ir valsts un tautas nākotne, arī mūsu kopīgi nopelnītā nauda un valsts "naudas maks". Saeimas deputāts nav "balsojamā mašīna", bet gan tautas ievēlēts priekšstāvis, kuram ir jābūt zinošam un patstāvīgi domājošam, kā arī atbildīgam par savas rīcības sekām.

Tāpēc Latvijas Ārstu biedrība, Latvijas Jauno ārstu asociācija un Latvijas Māsu asociācija sadarbībā ar "Prāta spēles" aicina Saeimas deputātus, premjeru un ministrus uz viktorīnu – "Valsts budžets 2020". Politiķu prāta spēles notiks 11. decembrī no plkst. 16.00 līdz 18.00 Viesību zālē 3. stāvā, Blaumaņa iela 38/40, Rīga. Brīva ieeja ikvienam interesentam!

Viktorīnā vēlamies pārliecināties, vai politiķi, kas lemj un tiek algoti par nodokļu maksātāju naudu, pārzina valsts budžeta saturu. Prāta spēles būs politiķu atbilstības pārbaude - eksāmens, jo mēs iestājamies par profesionālu politiku un politiķiem, kas zina, ko dara!

Viktorīnas jautājumus sadarbībā ar tiesību, politikas un ekonomikas ekspertiem izstrādājuši "Prāta spēles" organizatori, kas arī nodrošinās pasākuma moderēšanu un rezultātu apkopošanu. Politiķu sniegumam līdzi varēs sekot Delfi.lv un portāla sociālo mediju kontos: viktorīnas rezultāti tiks paziņoti tajā pašā dienā, bet to detalizēta analīze būs lasāma nākamajās dienās. Pirmo trīs vietu ieguvējiem pasākuma organizatori ir sarūpējuši šokolādi un bezalkoholisko dzirkstošo vīnu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!