Foto: Publicitātes foto

Pirms lielās uzvaras parādes 24. jūnijā Vladimirs Putins publicējis ārkārtīgi garu rakstu par otro pasaules karu. Tajā viņš centies pierādīt, ka nevis PSRS, bet Rietumvalstis esot koķetējušas ar Hitleru un vainojamas pie kara izraisīšanas. Kā var noprast pēc šīm atklāsmēm, Rietumvalstu līderi šoreiz Maskavas uzvaras parādē nepiedalīsies. Tāpēc Putins nav vairījies izlikt visu sakrājušos rūgtumu.

Visvairāk ir ticis Polijai. Lai arī Polija, kā zināms, bija pirmā valsts, kura ar ieročiem rokās stājās pretī nacistiem, Putina interpretācijā poļi ir otrie aiz Hitlera, kas vainojami pie kara izraisīšanas un pat esot gribējuši Varšavā celt Hitleram pieminekli.

Lai pierādītu Staļina labos nodomus, raksta autors min, ka atšķirībā no Rietumvalstu līderiem Staļins neesot "apkaunojis sevi, tiekoties ar Hitleru". Putins gan noklusē, ka 1939.g. 23. augustā Kremlī Staļins pacēla šampanieša glāzi un uzsauca tostu uz Ādolfa Hitlera veselību.

Tomēr galvenais Putina raksta pienesums vēstures zinātnei, manuprāt, slēpjas īsajā rindkopā, ko viņš veltījis Baltijai. Pretēji līdzšinējai PSRS un Krievijas doktrīnai, Putins bērna atklātībā ir uzrakstījis šo:

"1939. gada rudenī PSRS, īstenojot savus stratēģiskos militāros un aizsardzības uzdevumus, uzsāka Latvijas, Lietuvas un Igaunijas inkorporācijas procesu."

Citiem vārdiem, 1939.g. oktobra Latvijas - PSRS bāzu līgums, kurš runā par valstu neatkarības respektēšanu un nejaukšanos otras valsts iekšējās lietās, izrādās, esot uzsācis Latvijas inkorporācijas procesu PSRS. Ir prieks, ka Putins to publiski atzīst. Līdz šim Latvijas inkorporāciju PSRS Maskava pamatoja ar tautas gribu 1940. gadā. Tagad ar PSRS militāri stratēģiskajiem uzdevumiem. Tas jau ir ļoti tuvu Latvijas okupācijas atzīšanai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!