Foto: AP/Scanpix/LETA

Turcijas prezidents Redžeps Tajips Erdogans piektdien apstiprinājis, ka pagājušajā nedēļā pirmo reizi izmēģināta no Krievijas iegādātā pretgaisa aizsardzības raķešu sistēma S-400.

ASV Valsts departaments pagājušajā nedēļā nosodīja Turciju par šo izmēģinājumu pēc tam, kad atkārtoti bija brīdinājis par potenciālajām sankcijām, ja sistēma tiktu aktivizēta.

"Tas par izmēģinājumiem ir taisnība, tie ir veikti un turpināsies," žurnālistiem Stambulā paziņoja Erdogans.

Mediji pirms tam ziņoja, ka Turcijas armija veikusi pirmās šaušanas mācības ar S-400.

"Mēs nelūgsim atļauju Amerikai," piebilda Erdogans.

Viņš uzsvēra, ka ASV viedoklis šajā jautājumā nav saistošs Turcijai, un piebilda: "Ja mēs neizmēģināsim to, kas ir mūsu rokās, ko tad mums darīt?"

Turcijai sistēmas S-400 tika piegādātas pagājušajā gadā, un Vašingtona cerēja, ka Turcija tās tomēr neizmantos. Taču Ankara vienmēr apgalvojusi, ka sistēmas tiks izvietotas.

ASV Valsts departamenta preses pārstāve pagājušajā piektdienā atgādināja Turcijai, ka sistēmu aktivizēšanai var būt nopietnas sekas ASV un Turcijas attiecībās.

Taču Ankara pārmeta Vašingtonai, ka tā nav pārdevusi tai savas raķetes "Patriot", un uzsvēra, ka Turcijai bijis nepieciešams iegādāties Krievijas sistēmas.

Turcijai draud sankcijas saskaņā ar 2017.gadā pieņemto likumu, kas paredz sankcijas par nozīmīgiem ieroču iepirkumiem no Krievijas.

S-400 pirkuma dēļ Turcija jau ir izslēgta no iznīcinātāju F-35 programmas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!