Foto: Пресс-фото

Tāpat kā citās nozarēs arī kreditēšanā Covid-19 ietekmēja šīs nozares rezultātus. Pēc PTAC 19. novembrī sniegtajiem datiem, no jauna izsniegto kredītu apjoms šī gada pirmajā pusgadā kritās par gandrīz 21% salīdzinājumā ar šo pašu periodu 2019. gadā.

2020. gada pirmajā pusgadā izsniegtā kredīta summa caur "Altero" platformu pieauga par 15% salīdzinājumā ar 2019. gada pirmo pusi. Pirmajā pusgadā mēs gan novērojām, ka aizdevējiem stratēģija kardināli atšķiras – vieni ir kļuvuši piesardzīgāki, citi agresīvāki, jo domā, ka pandēmija ir tieši tas laiks, kad bizness ir jāattīsta.

"Altero.lv" savā platformā ieviesa iespēju klientam kredīta līgumu parakstīt tiešsaistē, iekš pašas platformas izmantojot SmartID vai e-parakstu. Arī sadarbības partneri savā pusē sāk ieviest attālinātus līguma parakstīšanas risinājumus, lai klients nebūtu jānovirza uz filiāli.

Protams, kopumā sadarbības partneri ir veikuši izmaiņas kreditēšanas politikā, novērojam, ka kredītdevējs apstiprina mazākas kredīta summas klientu grupai, kura pirms Covid-19, piemēram, varēja saņemt kredītu 10 000 eiro apmērā, tad šobrīd tai būs pieejami 7000 eiro. Šobrīd kredītdevēji ņem vērā arī to, kurā nozarē klients strādā, lai arī pirms pandēmijas pietika tikai uzrādīt konstantus oficiālos ienākumus bankas kontā.

Uzņēmumu kreditēšanā novērojām, ka kreditētāji aizvien biežāk pieprasīja papildus nodrošinājumu.

Pēc pandēmijas noteikti šī brīža kredītpolitikas izmaiņas nepaliks spēkā, jo tās vienmēr tiek pielāgotas atbilstoši izmaiņām ekonomikā. Noteikti turpināsies procesu digitalizācija, arī paši klienti sāk pierast, ka var attālināti parakstīt līgumus un arī jautājumus risināt attālināti.

Mēs šo gadu izmantojām arī jaunu produktu ieviešanā, ar mērķi diversificēt klientiem pieejamo produktu klāstu. Šī gada septembrī Altero.lv ieguva arī FKTK apdrošināšanas brokera licenci un jau kopš oktobra mūsu platformā var iegādāties OCTA, KASKO, mājokļa apdrošināšanu un jebkuru citu, tai skaitā arī juridiskajām personām, izņemot dzīvības apdrošināšanu un dzīvības apdrošināšanu ar uzkrājumu.

Varu prognozēt, ka nepieciešamība pēc papildu finansējuma būs vienmēr. Arī pandēmijas laikā pieprasījums turpināja pieaugt, it īpaši aizvien vairāk klienti meklēja veidu kā ietaupīt, cenšoties pārkreditēt savas esošās saistības. Kā arī uzņēmēju intereses par finansējumu nemazinājās, atklāti sakot, pat pieauga, jo daļa uzņēmumu meklēja iespējas paplašināt savu darbību. Piemēram, iegādājoties ražošanas iekārtas, vai meklējot iespējas saņemt apgrozāmos līdzekļus, lai iepirktu izejvielas. Protams, bija arī uzņēmumi, kas meklēja iespējas pārdzīvot ārkārtas stāvokļa periodu, jo bija palikuši bez ieņēmumiem, savukārt izdevumi turpinājās, attiecīgi tika meklēta iespēja saņemt aizdevumu.

Vērojam tendenci, ka kredītdevēji sāk pielāgoties esošajai Covid-19 situācijai, kā arī viņiem jau ir pieejami dati par pieņemtajiem kredītpolitikas lēmumiem gada sākumā, pēc kuriem tie var spriest vai kredītpolitika vēl ir jāpiegriež, vai tomēr var identificēt klientu grupas, nozares, kurām var tomēr izsniegt aizdevumu. Ņemot vērā kopējo neziņu un Latvijas bankas prognozes par IKP kāpumu tikai par 2,8%, domāju ka tirgus apjoms vēl 2021. gadā paliks tajā pašā līmenī kā šogad.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!