Foto: Cehs.lv privātais arhīvs

"Labdien, šeit jums zvana no VID. Mums viens jautājumiņš... Vakar ap pulksten 19.00 jūs tikāt redzēts pie veikala "Saulīte" siera vitrīnas. Tā vietā, lai paņemtu rīvēto "Džiugas" par 1,44 eiro, jūs tikāt manīts ieliekam groziņā "Parmigiano Reggiano Zarpellon" par 3,45 eiro. Mums ir pāris jautājumu par jūsu līdzekļu izcelsmi, K. Āla kungs, tāpēc aicinām ierasties uz paskaidrojumu sniegšanu."

"Tie ir gandrīz divi eiro, Kristap. Vai vēlies mums kaut ko pastāstīt?" vaicāja vecākā IIN nodokļu eksperte Lāsma. Pirms pāris gadiem beidzot, neviena nepamanīts, bija izgājis cauri jauns likuma grozījums, kas tika pastumts zem ēnu apkarošanas virsrakstiem un makulatūras Bībeles biezumā. Tas ne tikai pieprasīja deklarēt pilnīgi katru darījumu, bet arī uzlika par pienākumu uzklausīt valsts sniegtās rekomendācijas savu līdzekļu tērēšanā.

Tie bija lieli svētki, Lāsma ar kolēģiem biroja telpās līksmoja teju visu nedēļas nogali, štopējot vienu sāļo kliņģeri pēc otra – tie no modes nebija izgājuši arī 2043. gadā, kad norisinās K. Āla bēdīgi slavenā siera situācija.

VID darbiniekiem prātā bija palicis neveiksmīgais 2018. gada "maku kontroles" mēģinājums, kad tika paziņots par uzraudzību tiem cilvēkiem, kuru kontos apgrozās virs 15 tūkstošiem gadā. Toreiz tas bija slēpts mēģinājums pateikt: "Ja tavam kontam cauri iziet 15 štukas, tad tu esi aizdomīgi bagāts un mēs darām kaut ko nepareizi

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!