Foto: AP/Scanpix/LETA

Līdz ASV prezidenta vēlēšanām ir palicis mazāk nekā gads, un ielūkoties okeāna viņā krastā rīkotās sabiedriskās domas aptaujās ir noderīgi, lai nojaustu, ko varam sagaidīt.

Cik var spriest pēc jaunākās aptaujas, kas atspoguļota laikrakstā "Wall Street Journal", Džo Baidena popularitāte kritusies līdz vēsturiski zemākajam līmenim. Hipotētiskā divcīņā Baidenu (43%) uzvarētu viņa priekštecis Donalds Tramps (47%). Savukārt, ja vēlēšanās piedalītos pieci neatkarīgi kandidāti, Tramps saņemtu 37%, bet Baidens 31% balsu. Savukārt "The New York Times" novembrī rīkotā Siena koledžas aptauja liecina, ka Tramps apsteidz savu sāncensi piecos no sešiem "svārstīgajiem štatiem". Vēlēšanu sistēmas īpatnību dēļ prezidenta vēlēšanas parasti tiek izlemtas šajos štatos, kuros neviena no abām galvenajām partijām nespēj iegūt pārliecinošu pārsvaru.

Ir aizvien vairāk pazīmju un noskaņu, kas vedina domāt par to, ko varētu nozīmēt Trampa otrais pilnvaru termiņš. Mēdz teikt, ka atdarinājumi nekad nav tik labi kā oriģināls. Ja oriģināls bijis briesmīgs, ir vēl lielāks iemesls bažīties par nākamo sēriju. Respektablais žurnāls "The Economist" jau skaļi paziņojis, ka Donalds Tramps rada vislielākās briesmas pasaulei 2024. gadā. Par šo apgalvojumu var strīdēties, bet der ņemt vērā, ka intervijā telekanālam "Fox News" viņš atteicās atbildēt, vai ļaunprātīgi izmantotu varu un atriebtos saviem politiskajiem oponentiem, taču pateica, ka plānojot rīkoties kā "diktators" jau pirmajā jaunā pilnvaru termiņa dienā. Todien tikšot slēgta ASV robeža ar Meksiku "un mēs vienkārši urbsim un urbsim", viņš teica, atsaucoties uz savu plānu no Aļaskas naftas atradņu ieguves maksāt sociālās apdrošināšanas iemaksas pensionāriem

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī vai vai Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!