Foto: Publicitātes foto
Gan lieli, gan mazi uzņēmumi raugās ar cerībām uz nākamo gadu, kā iespēju un veiksmes gadu. Jaunās tendences uzņēmējdarbībā ir cieši saistītas ar ilgtspējīgu risinājumu ieviešanu, digitalizācijas attīstību un zināšanu ietilpīgu nozaru un augstas vērtības ražošanas paātrināšanu. Visas minētās jomas piedāvā milzīgas iespējas, tomēr panākumi būs atkarīgi no tā, cik lielā mērā izdosies darbu pie to ieviešanas koordinēt, efektīvi pārvaldīt, piesaistot talantus un investīcijas.

Uzņēmējdarbības vides jomā Latvija "Doing Business" reitingā ieņēma augsto 19. vietu 190 valstu starpā. Lai gan tas pats par sevi ir ievērojams sasniegums, vai nevarētu darīt vairāk, lai paaugstinātu mūsu valsts konkurētspēju un tā kļūtu pieejamāka un atvērtāka privātajām investīcijām?

Lai gan valsts sektora investīciju aktivitāte Latvijā joprojām ir augsta, privātā sektora investīciju līmenis pēdējo 10 gadu laikā ir samazinājies par aptuveni 6%. Iemesli šādai zemai privāto investīciju aktivitātei saistās gan ar piedāvājuma, gan pieprasījuma faktoriem, tostarp tādiem kā ierobežots banku finansējums, nepietiekami attīstīts kapitāla tirgus, negatīvs uzņēmumu pašu kapitāls un zema likviditāte.

Ir svarīgi apzināties un novērtēt privāto investoru pienesumu. Tādēļ mūsu organizācija – Amerikas Tirdzniecības palāta jeb AmCham – atkārtoti aicina politikas veidotājus pievērst uzmanību investīciju piesaistei un noturēšanai. Ārvalstu tiešās investīcijas sniedz pienesumu ne tikai finanšu kapitāla un jaunu darbavietu ziņā, bet nes sev līdzi arī zināšanu pārnesi, inovācijas, efektivitāti un labu pārvaldību.

Mērķtiecīgi ieguldījumi tādos sektoros kā digitālā joma, tehnoloģijas, dzīvības zinātnes, pētniecība, un attīstība sola ne vien augstu un ātru atdevi, bet arī turpmāku progresu, pievienojot vērtību mūsu tautsaimniecībai un cilvēkiem. Latvijas uzņēmumiem ir lieliskas iespējas piesaistīt investīcijas augsto tehnoloģiju jomā, un daudzi to jau ir paveikuši.

Lai gan nav iespējams droši prognozēt, cik apjomīgi investīciju projekti nākamgad tiks īstenoti minētajās nozarēs, ar drošu pārliecību varam apgalvot, ka mēs varam sasniegt vēl vairāk, ja savus ierobežotos resursus ieguldīsim konkrētās aktivitātēs izglītībā, kā arī pētniecībā un attīstībā. Tikai tā mēs varam nodrošināt Latvijas ekonomikas izaugsmi un labklājības pieaugumu ilgtermiņā.

Negatīvās demogrāfiskās situācijas dēļ cilvēkkapitāla pieejamība ir kļuvusi par vēl aktuālāku jautājumu, kas prasa tūlītējus risinājumus. Daudzu potenciālo un esošo investoru skatījumā piesaistīt talantus kļūst arvien grūtāk un nākamais gads šajā ziņā ātrus uzlabojumus nesola.

Ceram, ka līdz ar jaunās Cilvēkkapitāla attīstības padomes izveidi darbs pie Latvijas talantu attīstīšanas kļūs mērķtiecīgāks un koordinētāks, taču, ņemot vērā problēmas daudzšķautņainību, tas nebūs viegli. Priecājamies par tādām iniciatīvām kā jaunais "Latvijas izglītības akselerators", ko Pasaules Ekonomikas forums īsteno sadarbībā ar valdību un privāto sektoru, lai praktiski ieviestu pozitīvas pārmaiņas izglītībā un prasmju attīstībā Latvijā.

Digitalizācija ir svarīgs priekšnoteikums, lai nodrošinātu atklātību un produktivitāti gan publiskajā, gan privātajā sektorā. Datu trūkums būtiski ierobežo optimālu lēmumu pieņemšanu, jo bez datiem nav iespējams adekvāti reaģēt uz pašreizējām problēmām un novērtēt to ietekmi uz sabiedrību.

Raugoties uz nākamo gadu, redzam, ka tiks turpināts darbs pie digitālās transformācijas īstenošanas un jaunu tehnoloģisko risinājumu ieviešanas. Dažas no ilgi gaidītajām stratēģijām digitalizācijas jomā, piemēram, nesen pieņemtā Digitālās veselības stratēģija, ir ne tikai jāuzliek uz papīra, bet steidzami jāīsteno. Digitālā transformācija jāievieš aktīvāk – ar šādu uzdevumu vislabāk tiktu galā labs un apņēmīgs pārmaiņu vadītājs. Tajā pašā laikā digitalizāciju nav iespējams nodrošināt tikai ar publiskā sektora iesaisti, liela atbildība gulstas arī uz uzņēmējiem, kuriem nepieciešams digitalizēt savus biznesa procesus, aktīvāk izmantojot inovāciju un tehnoloģiju priekšrocības.

Pašreizējos ģeopolitiskajos apstākļos, kas, visticamāk, saglabāsies sarežģīti visu nākamo gadu, ir būtiski stiprināt mūsu ekonomisko drošību, ne tikai ieguldot valsts aizsardzības sektorā, bet arī pārliecinot tādus stratēģiskos partnerus kā ASV, lai tie turpina investēt Latvijā un Eiropā.

Ekonomiskā drošība ir tikpat svarīga kā nacionālā drošība. Ciešu partnerattiecību veidošana ar mūsu stratēģiskajiem partneriem palīdz nodrošināt valsts drošību, kas balstīta tādās kopīgās vērtībās kā cilvēka cieņa, tiesiskums un cilvēktiesību ievērošana.

Nākamajos gados sagaidām jaunu perspektīvu investīciju piesaisti, īpaši biotehnoloģiju, precīzijas medicīnas un digitālo tehnoloģiju industrijās. Šīs ir dažas no jomām, kurās Latvija jau ir pierādījusi savu potenciālu un var būt starp pasaules līderiem.

Atsauces:

AmCham_rekomendācijas_2023_LV.cdr

https://archive.doingbusiness.org/en/rankings

Finanšu Pieejamības Pārskats 2023 (latvijasbanka.lv)

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!