Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Jaunā gada uzrunā Čehijas prezidents Petrs Pavels daļu no teksta negaidīti veltīja Eiropas vienotajai valūtai, aicināja veikt nepieciešamos pasākumus, lai valsts pievienotos eiro zonai un nosauca kopējo valūtu par loģisku nākotni.

Viens no prezidenta priekštečiem Vaclavs Klauss apgalvo, ka visiem Čehijas pilsoņiem šie svētku apsveikuma vārdi bijuši kā zibens no skaidrām debesīm, jo neviens neko tādu nav gaidījis no cilvēka, kuram nav nekāda sakara ar ekonomiku. Ekonomista Klausa pārsteigums par valsts galvas dedzīgo atbalstu eiro ir subjektīvs, un Petra Pavela sekotājiem viņa eiropeiskās simpātijas ir sen zināmas.

Vienlīdz iespējams, ka tekstu par vienoto valūtu šajā uzrunā ierakstījis prezidents pats, uzskatīdams, ka eiro čehiem ir izdevīgs, vai to iedrukājuši viņa padomdevēji, kuri kaut ko lobē vai arī uzskata par nepieciešamu atgādināt Čehijas saistības pret Eiropas Savienību. Dalība savienībā nozīmē arī solījuma pildīšanu attiecībā uz eiro, un izvairīšanās no tā nav pareiza. Pēc 20 gadiem, ko Čehija aizvadījusi ES saimē, ir pagājuši laiki, kad Prāga varēja ieņemt neitrālu nostāju pret eiro.

Prezidents ģenerālis ir ērts pārmetumu objekts tiem eiro pretiniekiem, kas gatavi pārmest viņam neorientēšanos ekonomikā

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī vai vai Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!