Foto: Privātais arhīvs
Viena no lielākajām Finanšu ministrijas ambīcijām ir panākt, ka valsts pārvalde un sabiedrība – nodokļu maksātāji, sadarbojas kā partneri, kopīgi padarot mūsu valsts pārvaldi efektīvāku. Valsts ieņēmumu dienestam (VID) ir būtiska loma šajā uzdevumā. Ikdienā VID apstrādā milzīgu datu apjomu un sakrāj vērtīgu informāciju, kas raksturo sadarbību ar nodokļu maksātāju. Ja valsts ir pārbaudījusi nodokļu maksātāju un tas ikdienas sadarbībā sevi ir apliecinājis kā uzticams partneris, tad šī informācija būtu izmantojama gan VID procesos kopumā, gan citās valsts pārvaldes iestādēs.

Šādam nodokļu maksātājam ir iespēja atvieglot prasības, novirzot galveno uzraudzības uzmanību tur, kur normatīvo aktu neievērošanas riski ir augstāki. Praktiski uzņēmumiem būtu iespēja ātrāk saņemt atļaujas, izmantot mazākus nodrošinājumus, saņemt papildu vērtēšanas punktus programmās un baudīt citas priekšrocības, jo valsts (un arī citi sadarbības partneri) var atļauties vairs netērēt resursus papildu uzraudzībai.

Svarīgi atzīmēt, ka nodokļu maksātāja zemāks reitings automātiski nenozīmē, ka uzņēmums pārkāpj normatīvos aktus vai nav uzticams. Iemesli zemākam reitingam var būt dažādi, par ko arī parunāsim. Vienlaikus varbūtība, ka sadarbība ar šo personu neveiksies tā, kā sākotnēji iecerēts, ir salīdzinoši lielāka, līdz ar to partneriem, kas sadarbojas ar attiecīgo nodokļu maksātāju, attiecību riska vadībai ir jāpievērš lielāka uzmanība.

Ar šā gada 1. janvāri ir stājies spēkā regulējums, kas paredz, ka VID savā tīmekļvietnē publicēs datos balstītu redzējumu jeb vērtējumu par sadarbību ar konkrēto nodokļu maksātāju. Šis vērtējums likumā tiek definēts kā VID noteiktais nodokļu maksātāju reitinga kopējais novērtējums, atbilstoši kuram nodokļu maksātāji, ievērojot to nodokļu saistību izpildi raksturojošos rādītājus, tiek iedalīti piecās grupās jeb līmeņos.

A līmenis – Laba saistību izpilde

Ilgtspējīgs un uzticams nodokļu maksātājs, kas valstij spēj būt uzticams sadarbības partneris.

B līmenis – Jāuzlabo saistību izpilde

Nodokļu maksātājs var būt biznesa 

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī vai vai Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!