Foto: Publicitātes foto
Kad jūs domājat par kādu, kurš pārvalda naudu, vai jūs domājat par sievieti vai vīrieti? Pētījumi liecina, ka vairums iedomājas vīrieti. Lai gan mūsdienās ieguldījumu nozarē sieviešu ir daudz, viņas lielākoties ir "aizkulisēs", un arī sabiedrības uzskatos tā joprojām tiek uztverta kā vīriešu joma. Tāpēc ir būtiski arī sievietēm audzēt savu pašapziņu un gūt vairāk sabiedroto, lai veiksmīgāk progresētu savā karjerā un dotu pienesumu ieguldījumu portfeļu sniegumā.

Tā kā martā tiek atzīmēta sieviešu solidaritātes un tiesību diena, ir noderīgi ieskatīties dzimumu dažādības aspektā arī investīciju jomā. Mani kā šīs jomas pārstāvi ļoti ieinteresēja Kolumbijas universitātes publicētā Ellenas Karras un Katrīnas Dūdlijas grāmata "Nediversificēti. Lielais dzimumu trūkums investīciju pārvaldībā" (Undiversified. The Big Gender Short in Investment Management). Grāmata sākas ar jautājumu "Kad jūs domājat par kādu, kurš pārvalda naudu, vai jūs domājat par vīrieti vai sievieti?". Ja jūs atbildējāt "sieviete", jūs atšķiraties no lielākas sabiedrības daļas. Ir pieejama dažāda statistika par valstīm un reģioniem, bet kopsaucējs ir viens - telpā, kas piepildīta ar investīciju pārvaldītājiem, jūs reti varat atrast sievieti.

Nediversificēto lēmumu pieņemšanas riski

Saskaņā ar Kolumbijas universitātes pētījumu ASV uz katriem 9 vīriešiem - portfeļu pārvaldniekiem ir tikai 1 sieviete. Turklāt statistika pēdējo 20 gadu laikā nav mainījusies - būtībā investīciju pārvaldīšanā dzimumu dažādības jomā nav nekāda progresa. To atbalsta arī mani personīgie novērojumi, apmeklējot dažādus investīciju jomas pasākumus Eiropā, kur es atrodu sevi starp 10 sievietēm - investīciju pārvaldniecēm starp vairāk nekā 100 vīriešiem mums apkārt. Un šī nebūt nav tikai Eiropas vai ASV iezīme, bet ir realitāte arī Latvijā. Patlaban tirgū darbojas 8 ieguldījumu pārvaldīšanas sabiedrības, kuras pārvalda 32 pensiju 2. līmeņa ieguldījumu plānus. Saskaņā ar www.manapensija.lv datiem, nevienu no ieguldījumu plāniem nepārvalda sieviete, un tikai kopš 2024.gada sākuma divas no 8 ieguldījumu pārvaldes sabiedrībām izpilddirektorēm ir sievietes, ieskaitot šī teksta autori.

Jūs varat jautāt - kāpēc par šo būtu jāraizējas? Vienkāršā atbilde ir tāda, ka kāds pārvalda arī jūsu naudu. Vai tas ir pensiju uzkrājums 2. vai 3. pensiju līmenī, vai kādi citi ieguldījumi, pie esošās statistikas jūs esat pakļauti nediversificēto lēmumu pieņemšanas riskam.

Sieviešu ir daudz, bet pamatā "aizkulisēs"

Ir svarīgi uzsvērt, ka investīciju pārvaldīšanas uzņēmumos un ieguldījumu nozarē kopumā ir daudz sieviešu. Viņas veic aizkulisēs esošās lomas, kas aptver riskus un atbilstību, produktu pārvaldību un pārdošanu. Taču portfeļu ienesīgumam ir svarīga arī lēmumu pieņemšana, un nozarei būtiski trūkst sieviešu tieši investīciju lēmumu pieņemšanā, kas potenciāli var novest pie vājākā portfeļu snieguma.

Kāpēc sievietes tik maz pārstāvētas investīciju pārvaldībā? Viena no biežākām hipotēzēm ir darba - dzīves līdzsvars. Taču tas var arī nebūt precīzs iemesls, ņemot vērā, ka pastāv jomas ar sliktāku darba un privātās dzīves līdzsvaru, bet ar lielāku sieviešu pārstāvniecību (piemēram, veselības aprūpe vai izglītība). Augstāk minētās grāmatas "Nediversificēti. Lielais dzimumu trūkums investīciju pārvaldībā" autores piedāvā vairākus iespējamus un ar pētījumiem un intervijām pamatotus iemeslus, un šeit ir daži, ko es personīgi uzskatu par ticamiem novērojumiem.

Pirmais ir tas, ka mūsdienu kultūrā naudas koncepcija jau ilgstoši ir bijusi ļoti vīrišķīga. Ir pētījumi, kas parāda, ka ģimenēs vecāki runā ar meitām par budža plānošanu un uzkrājumiem, bet ar dēliem - par ieguldījumiem. Tādējādi sievietes burtiski aug, neasociējot sevi ar ieguldījumu prasmēm.

Otrais potenciālais iemesls ir veiksmīgas sievietes – investīciju pārvaldnieces piemērs: "kas ir sieviete - Warren Buffet?". Izvēloties dzīves aicinājumu, cilvēki bieži vien asociē sevi ar kādu piemēru: slavenu ārstu, aktieri vai baņķieri. Sakarā ar to, ka investīciju jomā sievietes ir ievērojami mazāk redzamas nekā vīrieši, arī jaunām sievietēm trūkst tāds iedvesmojošs piemērs investīciju jomā, kas atkal veicina to, ka sievietes nespēj sevi ar šo jomu asociēt.

Trešais ir vispārēja investīciju nozares reputācija. Investīciju pārvaldīšanā un finanšu tirgi bieži asociējās ar tādām filmām kā "Volstrītas vilks", un tas reti rada papildus pievilcību, kad sieviete domā par savu nākotnes darbu uzņēmumā. Arī medijos pie investīciju tirgus rakstiem galvenokārt dominē vīriešu attēli, bet investīciju pasākumu ielūgumos visbiežāk attēloti eleganti vidēja vecuma vīrieši tumšos uzvalkos. Visticamāk tas nav apzināts gājiens, bet tas rada imidžu sabiedrībai un sievietēm, kuras plāno uzsākt savu karjeru vai vēlētos sākt iepazīties ar investīciju pasauli.

Un pēdējais, bet noteikti ne mazāk svarīgais, ir trīs objektīvie faktori: darba samaksa, darba sniegums un iespējamais paaugstinājums. Katrs cilvēks vēlas augt un saņemt taisnīgu samaksu. Mēs visi zinām par dzimumu samaksas plaisu, bet ir arī bažas par lēnāku paaugstinājumu ātrumu sievietēm. Būtībā daži ASV veiktie pētījumi liecina - sievietes tiek paaugstinātas, pamatojoties uz sniegumu, kamēr vīrieši - pamatojoties uz viņu potenciālu. Diezgan netaisnīgi, vai ne?

Dažādība var labvēlīgi ietekmēt portfeļu sniegumu

Vairāk sieviešu investīciju pārvaldītāju un lēmumu pieņēmēju investīciju nozarē noteikti sniegs pievienoto vērtību portfeļu kvalitātei un rādītājiem. Morningstar ilggadējais pētījums parāda, ka tas, ka vīrieši pārvalda investīciju portfeļus labāk nekā sievietes ir mīts. Jo vairāk, Fidelity Investments, izanalizējot vairāk nekā 5 miljonus privāto investīciju kontu, 2023.gadā nonāca pie secinājuma, ka sievietes parāda par 0.4% labāku pārvaldīšanas rezultātu nekā vīrieši.

Bet diemžēl nav viena recepte, kā to panākt. Tas, ar ko noteikti var sākt, ir pievērst uzmanību nozares reputācijai, veicināt sieviešu piemēru redzamību investīciju pārvaldībā, uzlabot sieviešu investīciju prasmes (nejaukt ar finanšu prasmēm) un paskatīties uz organizāciju personāla atlases procesiem, sākot no pieņemšanas darbā un beidzot ar visu nodarbinātības ciklu, ieskaitot paaugstinājumu un noturēšanu. Arī ilgtspēja noteikti ir kļuvusi un būs papildu faktors, kas piesaista vairāk sievietes investīciju jomā.

Tāpēc vēlos iedrošināt pašas sievietes nebaidīties no ieguldījumu jomas, jo pētījumi parāda, ka sievietes – investores nav mazāk veiksmīgas salīdzinājumā ar vīriešiem. Sievietēm ir jāaudzē sava pašpārliecība un jāinvestē savā "networking" kapitālā, lai gūtu vairāk atbalstītāju un sabiedroto, kas palīdzēs ātrāk un veiksmīgāk progresēt savā karjerā.

Seko "Delfi" arī vai vai Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!