Dāņu karikatūrists Kurts Vestergords, kas 2005.gadā attēloja karikatūrā pravieti Muhamedu, izraisot islāma pasaules sašutumu un Dānijas produktu boikotu un pats izpelnoties nāves draudus, pirmdien paziņojis, ka pēc 25 gadu darba aiziet no laikraksta "Jyllands-Posten", kas pirmais publicēja viņa pretrunīgi vērtētos zīmējumus.

74 gadus vecais karikatūrists ziņu aģentūrai AFP izteicis cerību, ka tādējādi mazinās iespējamo apdraudējumu gan sev pašam, gan avīzei un citiem tās žurnālistiem. "Es vienkārši gribu darīt ko citu," viņš sacījis, piebilzdams, ka gatavojas izstādīt kādā galerijā savus akvareļus.

Vestergords gan atrodas atvaļinājumā jau kopš pagājušā gada novembra, kad Čikāgā aizdomās par plāniem uzbrukt laikrakstam tika aizturēti divi cilvēki.

Turklāt karikatūrists atkal ņemts stingrā policijas apsardzībā, kopš janvārī viņa mājās netālu no Orhūsas viņam mēģināja uzbrukt kāds somālietis. No uzbrucēja Vestergords toreiz patvērās vannas istabā aiz durvīm ar pastiprinātām drošības konstrukcijām.

Skandāls ap 12 laikrakstā "Jyllands-Posten" publicētām karikatūrām, kurās attēlots pravietis Muhameds, aizsākās 2005.gada septembrī un izraisīja gan plašus protestus islāma valstīs, gan asas debates par pieļaujamajām vārda brīvības robežām Rietumos.

2008.gadā aptuveni 20 Dānijas avīzes šos zīmējumus pārpublicēja, izraisot jaunus protestus musulmaņu zemēs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!