Foto: DELFI

Igaunijas energokoncerns "Eesti Energia" parakstījis līgumu par ASV kompānijas "Oil Shale Exploration Company" (OSEC) iegādi, tā sākot attīstīt degslānekļa iegūšanu un ražošanu ASV, informēja uzņēmuma sabiedrisko atteicību pārstāvis Latvijā Oskars Kupše.

OSEC pieder viena no lielākajām privātīpašumā esošajām degslānekļa atradnēm, kas atrodas ASV Jūtas štatā. Uzņēmums nodarbojas ar degslānekļa iegūšanu un izpēti jau kopš 2005. gada. Izmantojot savu pieredzi degslānekļa iegūšanā un pārstrādē, "Eesti Energia" ASV plāno izveidot degslānekļa ražotni ar maksimālo ražošanas jaudu - 57 000 barelu degslānekļa eļļas dienā.

Iegādājoties OSEC, "Eesti Energia" palielinās savas degslānekļa rezerves līdz vairāk nekā 3,1 miljardam tonnu, kas ļauj iegūt aptuveni 2,1 miljardus barelu degslānekļa eļļas. Tuvāko četru gadu laikā ir plānots attīstīt iegādātās kompānijas darbību, un pēc tam izveidot jaunu ražotni, kam būs nepieciešami vēl trīs gadi.

"Igaunijai šī ir unikāla iespēja sniegt atbalstu vienai no pasaules lielākajām valstīm, lai ar savām zināšanām un tehnoloģiju ļautu efektīvāk izmantot tās rīcībā esošos energoresursus, tādējādi nostiprinot valsts energoneatkarību," stāsta "Eesti Energia" valdes priekšsēdētājs Sandors Līve.

OSEC šim investīciju projektam tika izvēlēta tāpēc, ka tā vislabāk atbilst visām izvirzītajām pamatprasībām – novietojumam, resursu pieejamībai un to kvalitātei. Turklāt OSEC ir vienīgā kompānija Jūtas štatā, kura ir saņēmusi atbilstošas ASV valdības atļaujas degslānekļa izpētei un ieguvei.

"Eesti Energia" pašlaik meklē stratēģisko partneri šī projekta attīstības posmam. Tiklīdz šis darījums tiks pabeigts, "Eesti Energia" visus spēkus veltīs savu degslānekļu projektu attīstībai Igaunijā, Jordānijā un ASV. "Eesti Energia" gan darbosies kā starptautisko projektu attīstītājs, gan arī izplatīs tehnoloģijas degslānekļa eļļas ražošanai. Tādējādi valstīs, kur "Eesti Energia" neattīsta savus ražošanas projektus, kompānija varēs koncentrēties uz tās rīcībā esošo tehnoloģiju pārdošanu.

Darījuma pabeigšanai vēl atlicis saņemt apstiprinājumu no ASV Ārvalstu investīciju komisijas. Saskaņā ar abpusēju vienošanos kopējā kompānijas iegādes cena netiks izpausta.

ASV ir gan lielākais elektroenerģijas tirgus, gan arī lielākās degslānekļa rezerves. No visā pasaulē pieejamajiem resursiem ir iespējams iegūt aptuveni 2,5 triljonus barelu degslānekļa eļļas, un 70% no šiem resursiem atrodas ASV teritorijā, norāda "Eesti Energia".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!