Foto: Shutterstock
Līdz ar pirmajām salnām ir novākta arī rudens raža un dārza vagas kļuvušas pavisam plikas, bet ir tomēr viens izturīgs un daudziem vēl neiepazīts dārzenis, kas slēpjas zem zemes un tā vien gaida savu iznācienu mūsmājās.

Varbūt tāpēc, ka ēšanas kults pasaulē kļūst arvien lielāks, bet varbūt tāpēc, ka mūsu garšu kārpiņas "prasa" ko jaunu, arvien sākam atklāt dabā sastopamo, tai skaitā topinambūrus, ar kuru sastopamību Latvijā mēs nevarētu sūdzēties. Topinambūrs izvērš dažādas reakcijas – vieni to uztver kā rudens puķi, citi kā dārzeni, vēl kāds par ārstniecības vai lopbarības augu. Un taisnība ir visiem, jo tas patiesi ir lakstaugs, kurš ar skaistiem, dzelteniem ziediem rotā rudeni, un kura zemes bumbuļus var izmantot gan uzturā, gan veselības stiprināšanā. Visai daudzveidīgs augs, kas būtu pelnījis, lai par to atceramies biežāk, kaut vai reizēs, kad kārtējo reizi ēdienreizē plānojam gatavot kartupeļus.

Topinambūrs – jaunais kartupelis

Šī zemes dārguma raksturīgākās īpašības ir tās, ka pēc izskata tas atgādina bumbuļainu kartupeli vai ingvera sakni, kas arī aug zem zemes, gluži tāpat kā kartupeļi, un tos no lauka var novākt vien tik ilgi, līdz sals ļauj izrakt zemi. Topinambūram piemīt riekstaina, maigi salda, kraukšķīga garša, tāpēc daudz pretenzijām pret to nevajadzētu būt. Topinambūrs var lepoties ar bagātīgu dzelzs sastāvu un to, ka atšķirībā no kartupeļiem, tā sastāvā nav cietes. Tāpat topinambūri satur divreiz vairāk C un B1 vitamīnu nekā kartupeļi, burkāni un bietes, bet bez tā sastāvā ir arī virkne citu vērtīgo vielu – kalcijs, magnijs, cinks, fosfors un mangāns. Ne viens vien ārsts un dietologs iesaka lietot topinambūrus, jo tie ne tikai samazina cukura līmeni asinīs, bet arī stimulē vielmaiņu, uzlabo zarnu trakta darbību un samazina holesterīna līmeni asinīs.

Nebeidzamā sezona

Topinambūrs ir sala izturīgs, tāpēc, ja vien rudenī ir novākti laksti, bumbuļus ar dakšām no zemes var izcelt kaut cauru ziemu atkušņa laikā, jo tie savas labākās īpašības ar laiku nezaudē. Ja vēlies tos visus uzreiz novākt, tad nebojātos bumbuļus, uzmanīgi atdalot vienu no otra, liec glabāties pagrabā vai vietā ar augstu gaisa mitrumu un temperatūru ap nulle grādiem, bet neliela daudzuma uzglabāšanai vari izmantot ledusskapja dārzeņu nodalījumu, jo tur tie var glabāties vairākas nedēļas.

Kā lietot?

Topinambūrus vari izmantot gluži tāpat kā kartupeļus, tikai to pagatavošanas laiks būs ātrāks. Zemes bumbuļus var gan mizot, gan nemizot, bet ieteicamāk tos lietot ar visu miziņu, pirms tam kārtīgi noskalojot un noberžot smiltis. Izcep tos cepeškrāsnī kopā ar garšaugiem, sagriez plānās šķēlītēs, nedaudz apcep un pievieno tos salātiem, pagatavo maigu krēmzupu un papildi dārzeņu sacepumu vai pupiņu sautējumu. Izvēles iespējas ir neierobežotas, jo ir grūti atrast kādu ēdienu, kur tas pavisam nepiestāvētu, gluži tāpat kā tradicionālajiem kartupeļiem. Lai arī topinambūra ziedēšanas laiks ir nokavēts, to der atcerēties nākamajam gadam, jo zieda lapas var izmantot tējas gatavošanā, lai izveseļotos no saaukstēšanās gadījumiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!