Foto: DELFI
Situācijas, kad intensīvās lauksaimniecības un sēklu ražotāju monopolstāvokļa dēļ visā pasaulē, arī Latvijā strauji izzūd vecās, paaudžu laikā veidotās kultūraugu šķirnes dēļ, Pūres Dārzkopības pētījumu centrā tiek veidota plaša kolekcija ar dažādām Latvijas dārzaugu šķirnēm, vēsta portāls "Ziemeļlatvija.lv".

Arī Latvijas iedzīvotāji ir aicināti iesaistīties šajā darbā, saglabājot šo šķirņu paraugus savos dārzos, kā arī tos nodot pētījumu centra kolekcijai.

"Ziemeļlatvija.lv" vēsta, ka jau ir savākta kolekcija, kurā ietilpst ģimenes sīpoli - 67 paraugi, ķiploku (ziemas un vasaras) - 61 paraugs, rabarberi - 38 paraugi, mārrutki - 11 paraugi, topinambūri - 12 paraugi, tomāti - četri paraugi, gurķi - četri paraugi, melones - četri paraugi, kāļi - viens paraugs, rutki - viens paraugs, galviņkāposti - viens paraugs, savukārt augļukoku kolekcijas mērāmas tūkstošos paraugu.

Pirmdien, 10. oktobrī braucienā uz Ziemeļvidzemi dosies Pūres Dārzkopības pētījumu centra galvenā pētniece Līga Lepse. Brauciena mērķis būs ievākt no cilvēkiem dārzaugu paraugus šī centra kolekcijas-sēklu bankas vajadzībām.

Brauciena laikā paredzētas arī tikšanās ar interesentiem pulksten 10 Brantu pagasta namā, pulksten 12 - Vijciema pamatskolā, pulksten 14.30 Palsmanes bibliotēkā un pulksten 18 Smiltenes bibliotēkā.

Tikšanās laikā tiks sniegta īsa prezentācija par veco šķirņu nozīmi, sēklu saglabāšanu (kas tiek veikts, kas to dara, kur to dara). Tāpat portāls vēsta, ka tiks uzklausīta interesentu pieredze šajā jautājumā, kopīgi pārrunāta tuvākā nākotne šajā jomā. Tiks sniegts īss ieskats un konsultācijas par sēklu ieguvi un uzglabāšanu saviem spēkiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!