Lai saprastu, ar kādiem riskiem saskaras riteņbraukšanas treniņu grupas uz šosejas un kā mazināt iespējamo avāriju riskus, LTV1 raidījums "Zebra" un tiesu eksperts Oskars Irbītis devās līdzi velosportistiem uz Siguldas šoseju, kur aizvadītajā nedēļā notika smagais ceļu satiksmes negadījums ar vairākiem cietušajiem.

No sākuma, braucot pa ceļu, kur katrā virzienā ir tikai viena josla, tika novērots, ka autovadītāji pat svētdienā ir nervozi, signalizē un apdzen velobraucēju grupu pat vietās, kur to nedrīkst darīt.

Nākamā problēma ir velobraucēju kolonnas garums – tā aizņem garāku ceļa posmu nekā kravas automobilis ar piekabi. Apdzenošajiem autovadītājiem būtu jāņem vērā, ka jāapdzen ne tikai lēni braucošais pavadošais auto, bet arī veselu velosipēdistu grupu, kas var aizņemt vairāk laika, nekā pirmajā brīdī šķiet.

Pēc "Zebra" vadītāja Paula Timrota novērojumiem, pavadošajam automobilim vajadzētu būt daudz pamanāmākam – ar papildus gaismas, īpaši diožu elementiem un pat ārpus automobiļa virsbūves gabarītiem. Piemēram, pašreiz izmantotā dzeltenā bākuguns mirgo pat vājāk nekā jauna "Audi" pagriezienu lukturi.

Savukārt uz Siguldas šosejas autovadītāji laicīgi pamana riteņbraucēju kolonnu un laicīgi pārkārtojas brīvajā joslā. Arī paši riteņbraucēji raidījumam "Zebra" atzīst, ka pēc traģiskā negadījuma autobraucēji šeit ir uzmanīgāki.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!