Foto: EPA/Scanpix/LETA

Nu jau bijušais Japānas autobūves uzņēmuma "Nissan Motor" padomes priekšsēdētājs Karloss Gosns parakstījis slepenus dokumentus, kurā viņam palīgiem tika dots rīkojums sadalīt viņa atalgojumu divās daļas, no kurām viena daļa netika deklarēta, par šādu rīcību neinformējot akcionārus, ceturtdien paziņoja kāds šo situāciju labi pārzinošs informācijas avots.

Jau ziņots, ka Gosns Japānā apcietināts saistībā ar iespējamiem finanšu noziegumiem. Japānas prokuratūra paziņojusi, ka Gosns nav deklarējis ienākumus aptuveni 40 miljonu eiro apmērā.

Informācijas avots vēsta, ka ienākumu nedeklarēšana sākusies 2009. / 2010. fiskālajā gadā, kad spēkā stājās jauns likums, pieprasot jebkuram uzņēmuma vadītājam ar algu vismaz 100 miljonu jenu (778 400 eiro) apmērā to deklarēt.

"Pēkšņi viņam nācās atklāt savu atalgojumu un, kad tas notika, viņš sāka to sadalīt divās daļās. Viena daļa tika deklarēta un izmaksāta tajā gadā, bet otra daļa tika noslēpta, lai to teorētiski izmaksātu pēc došanās pensijā," norāda informācijas avots.

Gosns izveidoja dokumentus, kurā nelielam skaitam viņa asistentu tika uzdots nokārtot šo atalgojuma sadalīšanu.

Vietējie mediji vēsta, ka Gosns noliedz šādu dokumentu parakstīšanu.

"Gadu laikā kopš likuma izmaiņas nedeklarētā atalgojuma apjoms pieauga un pieauga līdz līmenim, kad tas bija krietni lielāks par deklarēto daļu aptuveni viena miljarda jenu apmērā," skaidro informācijas avots.

Šādas rīcības motīvs galvenokārt saistīts ar vēlmi izvairīties no akcionāru un darbinieku kritikas par viņa augsto atalgojumu, vēsta Japānas mediji.

Saistībā ar ienākumu nedeklarēšanas skandālu Gosns atbrīvots arī no Japānas autobūvētāja "Mitsubishi Motors" padomes priekšsēdētāja amata.

Gosns izveidoja "Nissan" un "Renault" aliansi, kam vēlāk pievienojās "Mitsubishi". "Renault" vadītāja amatu Gosns ir saglabājis, tomēr viņam iecelts vietnieks uzņēmuma vadīšanas nodrošināšanai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!