Foto: AS "Latvijas valsts meži"

Latvijas valsts mežu (LVM) Vidusdaugavas reģionā atrasta jauna melnās klijas ligzda ar diviem mazuļiem, vēstīts LVM mājaslapā. Melnā klija Latvijā ir reti sastopama. Pēdējos gados bija zināmas tik 10 šīs sugas ligzdas.

Melnā klija parasti ligzdo nelielos meža puduros tuvu dažāda lieluma ūdenskrātuvēm – ezera salās vai pussalās. Ligzdu būvē dažādu sugu kokos astoņus līdz 15 metrus virs zemes. Jaunatrastā ligzda šogad ir bijusi ražena, jo tajā auga divi melnās klijas mazuļi.

"Interesanti, ka, atšķirībā no daudzām citām plēšputnu sugām, klijas savu ligzdu dekorē ar dažādiem atkritumiem – lupatām, papīriem, plastmasa maisiņiem – tikai tāpēc, ka tas viņām liekas smuki," stāsta LVM vides eksperts Aigars Kalvāns. "Klijas ir sanitāri – uzlasa beigtos dzīvniekus un vāc ligzdošanas vietas tuvumā esošos atkritumus." Viņš atklāj, ka putni nereti speciāli lido uz kādu tuvumā esošu izgāztuvi pēc dekoriem ligzdai un pārtikas.

Melnās klijas barību meklē zemā un lēnā lidojumā, reizēm arī ejot ar kājām. Tās izmanto plašu barības klāstu, pamatā dzīvnieku valsts barību ­- zivis, medī arī sīkus zīdītājus (sturpastes, peles), putnus, rāpuļus un abiniekus, arī kukaiņus.

Melnās klijas ir gājputni. Uz ziemošanas vietām Āfrikā vai Tuvajos Austrumos tās dodas septembra beigās, savukārt ligzdošanas vietās atgriežas aprīļa vidū.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!