Foto: Gunta Karitone

Foromosa lilija (Lilium formosanum), kas tiek dēvēta arī par Taivānas liliju, ir līdzīga vecā laika Karaliskajām lilijām (Lilium regale), kas arī apbur ar savu patīkamo aromātu un graciozajiem ziediem.

Audzētājai Guntai Karitonei Jaunraunā mājās ir vesela kolekcija ar retiem augiem, un arī Taivānas lilija ir viņas kolekcijā.

Kā stāsta reto augu kolekcijas saimniece, šī lilija ir saukta par Taivānas liliju, jo šī auga dzimtene ir Taivāna. "Ir dati, ka no Taivānas tā sākusi izplatīties ap 1880. gadu," norāda Karitone. Viņa gan atzīmē, ka dārzos Latvijā šī skaistā lilija joprojām ir retums.

"Formosa lilija ir viena no graciozākajām lilijām, tās ziedi nedaudz atgādina Karaliskās lilijas (L.regale) ziedus – balti ar nedaudz bordo nokrāsu zieda ārpusē. Lapas tumši zaļas, smalkas. Augs ir hermafrodīts," raksturo audzētāja. Šī skaistā lilija ar ziediem sāk priecēt vasaras otrajā pusē. "Uz viena ziedkāta veido 1 līdz 3 skaistus, trompetveida ziedus ar delikātu smaržu. Katrs zieds noziedot, veido neparastas formas sēklu pākstis," stāsta reto augu kolekcijas īpašniece.

Foto: Shutterstock

Audzētāja gan uzsver, ka lilija pirmajā gadā nebūs augsta – tā sasniegs vien 30 līdz 50 centimetrus: "Turpmākajos gados tās augstums palielināsies, kā arī veidosies pabiezs krūmiņš ar daudziem ziedkātiem."

Kādā augsnē šo liliju audzēt? Kā stāsta reto augu kolekcijas īpašniece, Taivānas lilijai patiks viegli mitra, nedaudz skāba, bet labi drenēta augsne. Tāpat tā labi augs un ziedēs pilnā saulē vai nelielā noēnojumā. Kailsalā ziemās audzētāja iesaka liliju piesegt, taču kopumā tā ir izturīga gan pret laika apstākļiem, gan slimībām. Tā reizēm mēdz uzziedēt atkārtoti.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!