Foto: Shutterstock

2020. gada jūnijā lielākajai daļai pārtikas produktu Viļņas mazumtirdzniecības tīklu veikalos cenas bija zemākas nekā Rīgā un Tallinā, portālu "Delfi" informēja Lauksaimniecības tirgus veicināšanas centrā.

No apsekotajiem vairāk nekā 40 produktiem lielākā daļa pārtikas produktu Lietuvā bija lētāki. Neskatoties uz to, ka Latvijā ir samazināts PVN lielai daļai augļu un dārzeņu, arī šie produkti nebija lētākie Baltijā. Kilograms kartupeļu Tallinā vidēji maksāja 0,25 eiro kilogramā, Viļņā 0,29 eiro kilogramā, bet Rīgā 0,51 eiro kilogramā. Savukārt burkāni Tallinā maksāja 0,67 eiro kilogramā, Viļņā 0,53 eiro kilogramā, Rīgā 0,70 eiro kilogramā.

Rīgas veikalos bija nopērkami lētākie vietējie gurķi un tomāti, šampinjoni, importa zemenes, plūmes un broileri.

Kā skaidro Lauksaimniecības tirgus veicināšanas centra vadītāja Ingūna Gulbe, produktu cenas ir atšķirīgas, jo atšķirīga ir arī preču kvalitāte un sortiments. Piemēram, vietējie tomāti jūnijā bija nopērkami visās četrās apsekotajās Latvijas tirdzniecības ķēdēs, bet kaimiņvalstīs tikai vienā vai divās. Un arī cena šiem tomātiem Latvijā bija ievērojami zemāka.

"Savukārt vietējās zemenes Latvijas veikalu ķēdēs nebija nopērkamas, bet Lietuvā un Igaunijā tikai vienā veikalu ķēdē katrā valstī, kas nav raksturīgi šim laika periodam. Tas tāpēc, ka bija liels importa zemeņu piedāvājums. Piemēram, Tallinā veikalā importa zemenes varēja nopirkt par 1,99 eiro kilogramā," skaidro Gulbe.

Viņa arī norāda, ka Covid-19 krīzes izraisītā griķu pirkšana tikai Latvijā rezultējās ar tukšiem plauktiem atsevišķos veikalos – abās pārējās Baltijas valstīs tie maksāja lētāk un netrūka.

"Augstas kvalitātes vietējie produkti maksā dārgi. Piemēram, Tallinā vietējie ķiploki bija 15,30 eiro kilogramā, Viļņā 8,90 eiro kilogramā, bet, neskatoties uz to, vietējie kartupeļi Tallinā bija 0,21 eiro kilogramā. Arī mārketinga aktivitātes vietējo produktu atbalstam valstīs ir atšķirīgas. Viļņas un Tallinas veikalos vietējiem produktiem bija pamanāmāka izcelsme," turpina Gulbe.

Salīdzinot Latvijas cenas gada griezumā, tad šogad daudzu produktu cenas ir ievērojami zemākas nekā pirms gada. Piemēram, galda bietes pagājušajā gadā maksāja 0,72 eiro kilogramā, šogad 0,28 eiro kilogramā, sīpoli pērn 1,14 eiro kilogramā, bet šogad 0,56 eiro kilogramā, sviests 9,45 eiro kilogramā un šogad 7,38 eiro kilogramā. Taču saistībā ar Covid-19 šogad ievērojami dārgāki ir ķiploki – no 2,82 eiro kilogramā pērn līdz 4,89 eiro kilogramā šogad, skaidro Lauksaimniecības tirgus veicināšanas centra vadītāja.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!