Foto: Privātais arhīvs
Kurš gan teicis, ka dārzs var atrasties tikai mājas pagalmā un labumi nevarētu tikt audzēti uz jumta? Lūk, iepazīstinām ar pieredzes stāstu par īpašu tomātu dārziņu, kura augļus iespējams baudīt, izliecoties pa logu!

Portālam "Tavs Dārzs" Antra Bagone atklāj, ka šis ir jau otrais gads, kad ķirštomātus viņa audzē uz pirts jumta. "Pirmais gads bija vairāk kā eksperiments, taču šogad jau visu darīju plānoti un apzināti, jo pārliecinājos, ka tomātiem šī vieta un vide ir ļoti piemērota," teic Antra.

Sieviete stāsta, ka katru gadu maija sākumā iegādājas savai siltumnīcai plānotos tomātu stādus, un arī pagājušais gads nebija izņēmums. "Iestājoties siltākam laikam, visu smuki izstādīju siltumnīcā. Vēlāk pamanīju, ka vietā, kur iepriekšējā gadā bija auguši ķiršu tomāti, uzdīguši mazi tomātu stādiņi. Vietas, kur tos izstādīt siltumnīcā, vairs nebija, taču negribēju tos laist postā, tāpēc sameklēju lielākus podus un iedomājos par pirts jumtu."

Jumts iecienīts kā pirmā sauļošanās vieta pavasaros, atklāj Antra. "Uz tā var pasauļoties jau martā. Jumtu apspīd rīta saule un turpina sildīt līdz pusdienlaikam. Ir arī neliela pārkare, tāpēc, kad līst lietus, tas tomātu sienai virsū nelīst. Eksperiments izdevās – tomāti izauga lieliski un ražoja līdz pat vēlam rudenim, nemaz neslimojot."

Foto: Privātais arhīvs

Kā atklāj Antra, siena izskatījusies tik labi un dekoratīvi, ka nolemts turpmāk ķiršu tomātus audzēt tikai uz jumta, atstājot siltumnīcu lielajiem tomātiem. "Lai jumta dārziņš iegūtu pievilcīgāku skatu, šogad tika iegādāti podi vienotā krāsā un dizainā. Vēlējos, lai būtu gan dzelteni, gan oranži, gan sarkani ķirštomātiņi. Manas iemīļotākās šķirnes ir sarkanie kokteiļtomāti 'Sakura F1' un dzeltenie ķirštomātiņi 'Goldkrone', jo abas ir īpaši saldas. Šogad izmēģinu arī populāros, tumšos 'Black cherry' un plūmīšu formas dzeltenos tomātiņus 'Ildi', kuri aug tādos interesantos čemuros. Ir arī divas nokarenas ķirštomātu šķirnes – 'Akrobāts Toms' dzeltenā un sarkanā krāsā. Mazākās kastītēs sastādīti zemie balkonu tomātiņi."

Taujāta par tomātu kopšanu šādā vidē, Andra min: "Stādīšanai izmantoju komposta zemi, kas sajaukta ar kūdru. Uz jumta tomāti ir jālaista katru dienu. Tas arī varētu būt vienīgais mīnuss. Ja ir bijusi ļoti karsta diena un tomātu zeme podos izžūst, tie var mazliet apvīst, taču saliešana un, ja nepieciešams, arī lapu apsmidzināšana, ātri palīdz tiem atžirgt." Tāpat sieviete norāda uz nepieciešamību tomātus regulāri mēslot. "Vasaras sākumā ar nātru vircu, kad sāk aizmesties augļi – ar rozā "Kristalonu". Vēlāk ar "Vito" tomātiem un migloju ar "Vito calcium"." Lai tomātu podi izskatītos vēl krāšņāki, Antra tajos sastādījusi arī samtenes, kas aizsargā tomātus pret dažādiem kaitēkļiem.

Šobrīd tomātu stādi izstiepušies līdz nākamajam jumtam, un ražu saimniece ievāc katru dienu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!