Foto: Kolekcija "FIO.GHIAIA"; izplatītājs Latvijā "AMB flīzes" / amb.lv

Interjera dizaina pasaulē mode mainās lēnāk, nekā citās nozarēs. Līdz ar to arī tendenču nomaiņa nav tik strauja. Kas tad ietekmē flīžu modi? Interjera dizainere Dace Stabulniece norāda, ka šajā jautājumā noteikti kā galvenais stūrakmens jāmin tehnoloģiskie sasniegumi un inovācijas. Turpinājumā iepazīsties ar interjera dizaineres apkopotajām savstarpēji atšķirīgajām, tomēr pēdējā laikā īpaši aktuālām flīžu tendencēm un inovācijām.

Terazzo modernā versija – modes kliedziens

"Savu uzvaras gājienu modernā interjera dizaina pasaulē tikai nesen atkal ir sācis iet terazzo materiāls vai tā imitācijas. Terazzo savā būtībā veidots no dažādu akmens veidu skaidām un šķembām – marmora, kvarca, granīta, u.c. Ļoti izplatīts 19. un 20. gadsimta apdarē grīdām un sienām, taču tagad atdzimst jau pavisam modernā izpildījumā – intensīvākām krāsām, specifiskāku tehnoloģisko izpildījumu.

Tā kā šis materiāls lielākoties ir diezgan intensīvs kopējā kompozīcijā, to ieteicams lietot samērīgi, lielu uzmanību vēršot uz telpas kopējo kompozīciju un izvēlētajām akcenta zonām. Terazzo noderēs, lai uzsvērtu kādu konkrētu plakni, piemēram, grīdu. Un, līdzīgi kā attēlos, izcelt un lietot kādu noteiktu toni, kas ir esošs raibajā salikumā. Attēlā pieminētā kolekcija piedāvā vairākus flīžu izmērus vienas kolekcijas ietvarā, kas ērti ļauj pielāgoties dažāda mēroga telpām.

Piemērs apskatāms raksta titulbildē.

Flīzes ar akmens šķembu rakstu

Foto: vivex.lv
Foto: Flīzes "Vit Fine RR 11" / Kolekcija "Norr 2.0"; ražotājs "MIRAGE", Itālija; izplatītājs Latvijā "ViVEX" / vivex.lv

Šis ir samērā radniecīgs dizains jau iepriekš minētajām terazzo modernās versijas flīzēm, tomēr savā būtībā – krietni mērenākā kopējā tonalitātē. Neregulāru un dažādu izmēru oļu imitācija spēj radīt praktiski lietojamu fonu interjerā. Šis dizains ir atzīts un populārs ar to, ka kārtējo reizi ir izdevies radīt niansētas dabas imitācijas, kas mūsdienu interjerā ir augstu vērtējamas. Izmantojiet kā neitrālu pamatu, kas palīdzēs radīt siltu kopējo tonalitāti fonam. Akcenta elementi noteikti piestāvēs tīrās krāsu gammās kā pretstats tekstūrētajam flīžu rakstam.

Attēlos redzamā itāļu ražotāja "Mirage" kolekcija ir unikāla ar to, ka šķietami raupja oļu raksta imitācija ir izstrādāta plānā akmens masā. Kolekcijas ietvarā noteikti varat izmantot vairākas pustoņu gammas un izmērus, lai interjeru padarītu vēl īpašāku.

Dabīgais akmens un tā imitācijas vienmēr būs modē

Foto: amb.lv
Foto: Flīzes "Oyster Grey" / "Night Storm" / Kolekcija "Marmoker"; ražotājs "Casalgrande Padana", Itālija; izplatītājs Latvijā "AMB flīzes" / amb.lv

Te ir vērts pieminēt "timeless" principu interjera dizainā jeb "laikam līdzi ejošu stilu". Protams, formula šim ilgmūžīgajam stila un kvalitātes konceptam nav tik vienkārši definējama, vien apjaušama. Runājot flīžu kontekstā, kā vienu no "timeless" aktualitātēm cauri gadu desmitiem noteikti var minēt dabīgā akmens pielietojumu ne tikai sanmezglos, bet arī dzīvojamās telpās un eksterjerā. Mūsdienās ražotāji piedāvā plašu sortimentu ar dabīgā akmens imitācijām, kas dizaina ziņā nebūt nav sliktākas. Tāpat arī budžets šādai kategorijai ir krietni pieejamāks.

Interjera dizainā, izturot vienotu krāsu paleti, iespējams radīt harmonisku, patīkamu un īpaši pārdomātu kopējo kompozīciju. Marmora imitācijas flīzes var palīdzēt telpu ne tikai atsvaidzināt, bet arī piešķirt oriģinālu tēlu dinamiskā līniju raksta dēļ. Attēlos redzamie risinājumi ir spilgts piemērs tam, cik flīzes organiski iederas ne tikai vannasistabā, bet arī dzīvojamā telpā.

Smalkā pērļu elegance

Foto: amb.lv

Foto: Flīzes "Akoya Silver 90180 Kry" / Kolekcija "AKOYA Story"; ražotājs "Sant'Agostino", Itālija; izplatītājs Latvijā "AMB flīzes" / amb.lv

Turpinot laikam līdzi ejoša interjera dizaina elementu tēmu, noteikti ievērības cienīga ir akmens masas flīžu kolekcija "AKOYA Story" (sk. attēlā) patentētās kristāliskās virsmas dēļ. Šī tehnoloģija rada unikālu, pērļu efektam līdzīgu slāni, kas ļauj gaismai interjerā spēlēties vēl smalkāk, radot vēl nebijušu elegances piesitienu. Iespēja izmantot jaunākos tehnoloģiskos risinājumus noteikti ir mūsdienu priekšrocība.

Veidojot interjeru, kurā paredzamas vairākas toņu, materiālu, faktūru un tekstūru gammas, noteikti ieteicams lietot paraugus. Tā iespējams radīt materiālu paleti, kas palīdzēs pārraudzīt, vai izvēlētās detaļas savstarpēji sadzīvo.

Industriālais stils – flīzes ar metāla un skrāpējuma imitāciju

Foto: vivex.lv

Foto: Flīzes "Pumpkin LY 08" un "Indio LY 07" / Kolekcija "Lemmy"; ražotājs "Mirage", Itālija; izplatītājs Latvijā "ViVEX" / vivex.lv

Pārejot no klasiskām vērtībām uz mūsdienu modes tendencēm interjera dizainā, noteikti ievērības cienīgs vēl aizvien ir industriālais stils. Mazliet bohēmisks kopējais tēls, raupjas apdares, it kā nepabeigtas vai pat noskrandušas detaļas – tas viss raksturo šo stila manieri.

Ja runājam par flīžu aktualitātēm šajā kontekstā – pieejamas kolekcijas, kas imitē metālu. Tāpat arī to dizainā izmantoti tiek vecinājumi, skrāpējumi, kas telpai lieliski piešķir raksturu. Noderīgi atcerēties, ka visas neregulārās tekstūras un formas arī var būt kā lielisks akcents jeb triks unikāla interjera tēla veidošanā. Veidojiet kontrastus starp tekstūrām un faktūrām.

Reljefs – īpašam (spec)efektam

Foto: vivex.lv

Foto: Flīzes "Biscuit Terra Strip – Plain – Dune – Peak – Stud – Waves" / Kolekcija "Biscuit"; ražotājs "41zero42", Itālija; izplatītājs Latvijā "ViVEX" / vivex.lv

Ja runājam par īpašām stila detaļām interjerā, vērts izcelt formas un faktūras, kas rada vēl vienu dimensiju kompozīcijā – gaismēnu spēles. Šis stila knifs vienmēr palīdzēs piešķirt telpai dinamiku un rotaļīgumu. Ražotāji nemitīgi domā plašāk, radot aizvien jaunas kolekcijas. Kā, piemēram, šī (sk. attēlā) radīta, iedvesmojoties no cepumiem, kur glazēts baltais māls interjera sienu apdarē izskatīsies īpaši gaumīgi. Reljefa flīzes akcenta plaknēs radīs kolorītu kompozīciju, jo īpaši apvienojumā ar maigu slīdošo gaismu. Būtiski atcerēties, veidojot telpas kompozīciju, ka formu un faktūru dinamika palīdz radīt vēl īpašāku un niansētāku kopējo stilistiku – izmantojiet to!"

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!