Foto: Shutterstock
Jau nākamajā nedēļā sāksies rudens Rīgas restorānu nedēļa, kas šoreiz ilgs divas nedēļas – no 12. līdz 25. oktobrim – un tā būs iespēja ne tikai restorānu pazinējiem izgaršot izsmalcinātas maltītes, bet ikvienam apmeklēt Rīgas restorānus, izbaudot gaisotni un augsta līmeņa pavāru sniegumu, vēsta "Live Riga" pārstāve Anna Blaua.

"Rudens Rīgas restorānu nedēļa tiek veidota arī tiem, kuri ir sava gastronomijas ceļojuma sākumā," stāsta Blaua. Paši restorāni, šķiet, ir notikuma gaidās. "Cilvēki varēs iegūt pieredzi par ēdienu kārtās. Ikdienā ļoti daudzi izvēlas ēst tikai starteri, desertu vai pamatēdienu, un restorānu nedēļa ir veids, kā pamēģināt ēst vairāk un nebaidīties pasūtīt neierastus un netradicionālus ēdienus," stāsta "Annas dārzs" šefpavāre Lauma Višņevska.

Gatavojoties restorānu nedēļai, valda eksperimentējoša noskaņa. Piemēram, "Annas dārzā" varēs nobaudīt pašceptas maizes jaunāko eksperimentu – burkānmaizi, kas gatavota, izmantojot tīru burkānu sulu. Savukārt, kā "Tasty" pastāstīja "B Bārs restorānā": "Mūsu bārmenis Agris Saliņš brūvē pašmāju cidoniju liķieri, kas pārsteigs ar sezonalitātes un izteiksmīgās garšas apvienojumu". Restorāna pārstāvji uzskata, ka šis ir svarīgs notikums restorāniem un bāriem, īpaši tiem, kas atrodas Vecrīgā: "Šobrīd kā nekad svarīgi veicināt restorānu tēlu apmeklētāju acīs."

Katrs dalībnieks centīsies parādīt vislabāko jeb "restorāna odziņu", kā to dēvē "Čarlstons". Restorāns lepojas ar pašu kūpinātiem gardumiem uz alkšņa malkas un piedāvās tos nobaudīt apmeklētājiem. Arī jaunajiem viesnīcu restorāniem pasākums ir iespēja sevi parādīt sevi. "Svarīgākais, ko vēlamies nodot mūsu apmeklētājiem, ir nebijušas garšas, kas vainagojas ar patīkamu atmosfēru un apkalpošanu," stāsta restorānā "Beef Room", kura nedēļas pamatēdienā būs Latvijā audzēta strausa gaļas steiks.

Šie ir tikai dažu restorānu iespaidi, jo kopā restorānu nedēļā piedalīsies vairāki desmiti Rīgas restorānu. Pēc Annas Blauas teiktā, "pagājušās vasaras Rīgas restorānu nedēļas pieredze kaut uz brīdi ļāva restorāniem atgriezties ierastajā ritmā" un apmeklētāju skaits bijis negaidīti liels – vairāk nekā sešpadsmit tūkstoši cilvēku. Balstoties uz vasaras pieredzi, arī gaidāmās restorānu nedēļas aktivitātes norisināsies ilgāk – divas nedēļas. "Tas ļaus apmeklētājiem doties uz vairākiem restorāniem, tādējādi sniedzot lielāku atbalstu pašmāju uzņēmējiem," stāsta Blaua. Veidojot ēdienkarti, restorāni iekļāvuši mūsdienīgus ēdienus – tādus, kas atspoguļo Latvijas un Baltijas virtuvi, vietējās izcelsmes un sezonālus produktus, piemēram, ķirbjus, ābolus, cidonijas, rudens dārzeņus, meža sēnes, sarkano gaļu. Tādus, ar ko mūs iepriecināt.

Restorānu nedēļā piedalīsies 43 Rīgas restorāni. Jebkuram interesentam būs iespēja ļauties trīs ēdienu maltītei par 20 vai 25 eiro.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!