Foto: Mārtiņš Purviņš, DELFI

Gulbenes novada Lizuma pagastā strādājošajā uzņēmumā "LEFF" top līklīniju parkets ar zīmolu "Quiet". Produkts aizceļo arī ārpus Latvijas valsts robežām.

"LEFF" ražo divslāņu ozola parketu, kas kopējā piedāvājumā atšķiras ar to, ka tiek saglabātas dēļu sākotnējās dabīgās formas ar liektām līnijām. Uzņēmuma īpašnieks Edgars Birže stāsta, ka ideja par produkta izstrādi noskatīta no šāda produkta prototipa.

"Parkets tiek izgatavots pēc pasūtījuma konkrētām telpām un montējas kā puzle. Savam produktam nodrošinām divdesmit gadu garantiju," skaidro Birže.

"Konkurence kopumā Baltijas un varu teikt, ka arī Eiropas mērogā, ir neliela. Tāpēc droši savā biznesā izceļam arī plūdlīniju parketa pieejamības faktoru," viņš piebilst.

Grīda, kas noklāta ar līklīniju parketu, piemērota gan privātmājām un dzīvokļiem, gan sabiedriskām telpām un birojiem, teic uzņēmējs. "Man šķiet, ka šāda veida risinājums ir interesants jebkurā telpā un ne tikai kā grīda. Šo pašu produktu var pielietot, arī veidojot savdabīgu virtuves dizainu, kā akcentu vēsajiem toņiem," teic Birže.

Foto: Mārtiņš Purviņš, DELFI

Uzņēmējs informē, ka produkta pārdošanas apjomi ir labāki nekā gaidīts, taču vienlaikus jārēķinās arī ar to, ka arvien jāturpina ieguldīt ražotnes attīstībā.

Visu tehnoloģisko ražošanas procesu izdomājis viņš pats. "Protams, ka sākumā līdz galam nesapratu katru procesa niansi, taču pakāpeniski katrai problēmai tika meklēti un atrasti risinājumi. Ir jāmēģina, un tikai tad ir cerība, ka kaut kas sanāks," atzīst uzņēmējs.

Produkta dizainu veido daba, un tieši tas cilvēkiem patīkot. "Izmantojam ozolkoku, ražošanas procesā koka dabiskā stumbra forma tiek pilnībā saglabāta. Protams, ir iespējams variēt, cik lieli ir dēļi, no kuriem tiek veidots parkets, tāpat grīdas veidojamas dažādos toņos," stāsta Birže.

"Sākumā tiek iepirkti ozola zāģbaļķi un sazāģēti lamelēs. Lameles tiek kaltētas, kalibrētas un līmētas uz finiera. Katrs dēlis tiek skenēts un saglabāts datorā,
kur tiek veidots grīdas izklājums. Tālāk parketa dēļi tiek apstrādāti ar CNC iekārtām. Izfrēzētie dēļi tiek slīpēti un eļļoti. Grīda tiek samontēta pie mums ražotnē,
lai pārliecinātos par defektu neesamību, visbeidzot iepakota un sūtīta klientam," stāstot par ražošanas procesu, skaidro uzņēmējs. Ražošanas procesā nodarbināti vidēji pieci darbinieki.

Nepieciešamie izejmateriāli tiek iepirkti no mežu izstrādātājiem. Krīze izejmateriālu iegādi neesot apgrūtinājusi.

Vaicāts, cik ilgu laiku aizņem ražošanas process, Birže teic, ka uzņēmums mēnesī spēj apgādāt ar parketu pāris palielas telpas. "Tas nav maz, jo parkets ir ekskluzīvs, un bieži vien klientiem ir paaugstinātas prasības pret materiālu kvalitāti un izpildes termiņiem," viņš akcentē.

Foto: Mārtiņš Purviņš, DELFI

Galvenais izaicinājums, kas saistās arī ar Covid-19 radītajiem ierobežojumiem, esot apmeklēt izstādes un citus pārdošanu veicinošos pasākumus ārzemēs. Sadarbībā ar izplatītājiem "Quiet" produkcija līdz šim eksportēta uz Singapūru, Nīderlandi un Angliju.

Runājot par Latvijas sabiedrības maksātspēju un uzņēmuma nākotnes iecerēm, Birže atzīst: "Tie klienti, kuri apzinās produkta īpašības un unikalitāti, ir gatavi maksāt prasīto cenu. Par nākotnes iecerēm vēl pāragri runāt, kamēr tās vēl ir tikai ieceres. Taču ceram tuvākajā laikā papildināt piedāvājumu."

"Mūsu valstī ir labas iespējas nodarboties ar biznesu, vajadzīga vien ideja, uzņēmība un gribasspēks pārvarēt grūtības, jo tādas neizbēgami radīsies, attīstot savu ideju. Taču no biznesa veidošanas un attīstības perspektīvas nekādi šķēršļi netiek likti, ir vienkārši jāiet un jādara," rezumē uzņēmējs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!