Foto: Shutterstock

Pēdējo mēnešu laikā Latvijas Drošāka interneta centrs "Drossinternets.lv" arvien biežāk saņem pedagogu lūgumus palīdzēt situācijās, kad ticis traucēts darbs mācību stundu laikā "Zoom" platformā. Skolotāji regulāri sūdzas, ka attālinātajām mācību stundām mēdz pieslēgties svešinieki, kas uzdodas par klases skolēniem un nereti izplata nelegālu saturu.

Galvenais iemesls šādām situācijām ir publiski pieejamās "Zoom" sapulču saites, nepietiekamie privātuma un drošības iestatījumi, kā arī pedagogu nezināšana – kā rīkoties šādās situācijās. Visbiežāk ir nepieciešama ātra un mērķtiecīga rīcība, lai pasargātu bērnus no svešās personas "iebrukuma" sekām.

Novērst šādas situācijas palīdz virkne vienkāršu paņēmienu, kurus ir apkopojis "Drossinternets.lv". Tie būs noderīgi, lai ātri reaģētu un nekavējoties novērstu iespējamos riskus, kā arī laicīgi parūpētos par drošu un netraucētu mācību stundu norisi tiešsaistē.

Pirmkārt, nepublicējiet mācību stundas pieslēgšanās saiti klases čata grupā vai jebkurā publiski pieejamā internetā vietnē, piemēram, skolas mājaslapā. Daudz drošāk saiti skolēniem ir sūtīt caur skolvadības sistēmu "E-klase.lv vai katram individuāli, piemēram, e-pastā.

Otrkārt, stundas laikā ir jāizslēdz sarakstes jeb čata funkcija – gan kopīgā, gan privātā. Tas palīdzēs izvairīties no nevēlama satura parādīšanās un palīdzēs skolēniem vairāk koncentrēties mācībām.

Treškārt, ir jāliedz iespēja "Zoom" stundai pieslēgties lietotājiem, kuri atrodas ārpus Latvijas. Pieredze rāda, ka vairums nelūgto viesu mēdz pieslēgties no ārvalstīm.

Ceturtkārt, liedziet skolēniem kopīgot (share) savu ekrānu, kas ir visvienkāršākais veids, kā saglabāt kontroli mācību stundā. Ekrāna koplietošanu var bloķēt arī pēc noklusējuma visām mācību stundām.

Piektkārt, aizslēdziet "Zoom" "istabu", tiklīdz visi skolēni ir pieslēgušies mācību stundai. Aizslēdzot jau sāktu mācību stundu, tai nevarēs pievienoties neviens jauns dalībnieks, pat ja tam zināms sapulces ID un parole.

Plašāka informācija ar instrukciju, kā uzlikt pamata drošības iestatījumus "Zoom" platformā un kā rīkoties ārkārtas situācijā, ir apkopota "Drossinternets.lv" materiālā "Padomi skolotājiem drošākām mācību stundām "Zoom" šeit.

Skolotāji arī tiek aicināti iepazīties ar detalizētiem drošības iestatījumiem "Drossinternets.lv" un "CERT.LV" sagatavotajā materiālā par "Zoom" un "MS Teams" platformu "Drošākai videokonferenču rīku izmantošanai" šeit.

Nopietnos gadījumos aicina ziņot "Zoom" platformā, izmantojot "Report" pogu. Tāpat skolotāji par pareizāko rīcību, lai aizsargātu savas mācību stundas, droši var konsultēties ar "Drossinternets.lv" Ziņojumu līnijas speciālistiem, rakstot uz info@drossinternets.lv.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!