"Viena no platformām ir slēgta, tornis lēnām šķiebjas un arī to tūlīt slēgs, tā kā beigsies tā ienākumu ēra," tā pirmdien raidījumā "Spried ar Delfi" pauda Saeimas Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas priekšsēdētājs Arvils Ašeradens (JV). Kaut pateicoties Rīgas Svētā Pētera baznīcas tornī ierīkotajai skatu platformai, tā līdz šim pašvaldības budžetā nesusi ievērojamu peļņu, šī nauda nav tikusi tērēta dievnama atjaunošanai, un tagad aprēķināts, ka remontam būtu nepieciešami 28-33 miljoni eiro. Kaut Vācijas valdība paudusi gatavību lielu daļu šīs summas segt, nav skaidrs, kā tas varētu notikt, kamēr baznīcas īpašumtiesību jautājums nav atrisināts.

Jau ziņots, ka Saeimā atsākušās debates par dievnama likteni. Ašeradena vadītajā komisijā tiek izskatīti dažādi risinājumi – atdot to Rīgas pašvaldības vai Latvijas evaņģēliski luteriskās baznīcas (LELB) īpašumā, vai arī izveidot īpašu nodibinājumu, kas baznīcu pārvaldītu un būtu atbildīgs par tās renovāciju līdzīgi kā izdarīts ar Vāgnera namu Vecrīgā. Diskusijas Saeimas atbildīgajā komisijā pagājušonedēļ gan noslēdzās bez rezultāta.

Nacionālā kultūras mantojuma pārvaldes eksperts Pēteris Blūms raidījumā lēsa, ka baznīcas remontam būtu nepieciešami 28-33 miljoni eiro, turklāt tas attiecas tikai uz šobrīd identificētajām redzamajām problēmām. Eksperts neizslēdza, ka veicot ēkas pilnīgu tehnisko apsekošanu varētu atklāties vēl nezināmas problēmas, piemēram, ēkas pamatos.

Piedāvājam noskatīties raidījuma nozīmīgākās epizodes:

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!