Foto: Shutterstock
Staigāšanas basām kājām, pavisam iespējams, ir process, ko dari, tikai esot savās mājās – vidē, kur jūties ērti, un vietā, kur nepastāv sabiedrības vispārpieņemtās normas par ģērbšanās etiķeti. Taču vai zināji, ka daži cilvēki šo aktivitāti praktizē katru dienu? Un to viņi dara veselības labad.

Priekšrocības - kādas tad tās ir?

Portālam “Healthline” pēdu un potīšu speciālists, kā arī ortopēdijas ķirurgs Džonatans Kaplans skaidro, ka būtībā ieguvums ir pavisam vienkāršs – regulāri staigājot basām kājām, tiek atjaunots mūsu dabiskais staigāšanas veids jeb gaita.

Palūkojies uz apaviem, kas atrodas sporta vai citos apavu veikalos – tie ir nodrošināti ar kārtīgu amortizāciju, un, lai gan pēdas tajos jūtas nudien ērti un labi, to valkāšana var novērst dažu muskuļu grupu izmantošanu, kas savukārt padara tavu ķermeni vājāku.

Citas priekšrocības:

  • labāka kontrole pār pēdu stāvokli, kad tā saskaras ar zemi;
  • sava ķermeņa iepazīšana un līdzsvara uzlabošana, kas dažkārt ir lielisks veids, kā mazināt sāpes;
  • atbilstošu kustību nodrošināšana pēdām un potīšu locītavām, uzlabojot arī muskuļu darbību;
  • spēcīgāki kāju muskuļi, kas ir muguras lejasdaļas atbalsts.

Auj nost kurpes!

Lai staigātu vai pat vingrotu basām kājām pareizi, ir nepieciešams laiks, pacietība un arī pareiza informācija. Pirms dodies baudīt pēdu un dabas atkal satikšanos, ņem vērā dažas lietas.

  • Sāc lēni un nesteidzīgi. Esi pacietīga un sāc ar īsām 15 līdz 20 minūšu garām pastaigām. Ļauj pēdām un potītēm pielāgoties jaunajai videi. Gluži tāpat kā ar skriešanu – dienām ritot, vari palielināt arī noieto attālumu.
  • Piesargies no traumām. Staigāšana basām kājām mājvietā ir gana droša. Briesmas seko tad, ja aut nost apavus vēlies brīvā dabā – tavas pēdas vēl nebūs gana stipras, tādēļ, jo nelīdzenāks pamats zem kājām, jo lielākas iespējas iegūt traumas. Tāpat pirms došanās pastaigā, izvērtē, vai uz zemes neatrodas bīstami priekšmeti, kas var tevi satraumēt, piemēram, stikli, naglas vai citi asi priekšmeti, kas bieži vien pamesti guļ zālē.
  • Sāc ar staigāšanu mājās. Pirms dodies plikām kājām iekarot pagalmu vai dabas takas, kas, protams, raisīs daudz vairāk sajūtu un būs lielāks piedzīvojums, sāc ar staigāšanu basām kājām mājvietā, kur tu zini, ka netraumēsi pēdas ar asiem priekšmetiem.
  • Pieradini pēdas pie citām virsmām. Kad esi pieradusi pie staigāšanas bez apaviem un zeķēm, sāc radināt pēdas pie citām virsām, par kuru drošību esi pārliecināta. Tas var būt piemājas mauriņš vai, piemēram, smilšaina pludmale.
  • Sāc vingrot! Kad jau esi pieradusi pie staigāšanas basām kājām, vari lēnām sākt vingrinājumu izpildi. Eksperti no sākuma iesaka veikt pavisam vienkāršus vingrinājumus, piemēram, stāvēšanu uz vienas kājas.
  • Nododies jauniem hobijiem. Ja vēlies arvien vairāk laika pavadīt basām kājām, sāc nodarboties ar sporta veidiem un aktivitātēm, kas paredz apavu neizmantošanu, piemēram, joga, pilates vai cīņas māksla.
  • Neaizmirsti par pēdu veselību. Lai arī nejūti diskomfortu vai sāpes, katru dienu atceries pārbaudīt, vai pēdas nav traumētas.
  • Nepārpūlies. Nepakļauj savas pēdas pārslodzei. Atceries, ka pēdas pie jaunās vides ir jāpieradina pakāpeniski, tādēļ skriešanu vai došanos pārgājienā basām kājām atliec uz vēlāku.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!