Foto: Privātais arhīvs

Balvu novada Šķilbēnu pagasta lauku mājās "Apses" saimnieko Juris un Ilze Supes ar saviem diviem ķipariem. Māja pašlaik gūst jaunu elpu, un vēl liels darbs jāpieliek, lai tajā varētu dzīvot, bet pagaidām tā ir vieta, kur viņi salikuši savu rudens ražu – košos ķirbjus un arī ziemas ķiplokus, kuru audzēšana ir ģimenes sirdsdarbs.

Ķiplokus ģimene audzē, turpinot dzimtas tradīciju, un tie piemājas laukā tiek stādīti jau ceturto gadu. Savulaik ķiplokus audzēja Jura vectēvs, kurš dzīvojis "Apsēs", pēc tam tos audzējis tēva brālis, kas ķiplokus atstāja mantojumā, un ģimenei bija skaidrs – iesāktais ir jāturpina. "Tie bija salikti kastēs. Domājām – nemetīsim taču laukā! Sastādījām. Katru gadu iestādījām arvien vairāk un vairāk ķiploku. Šogad jau mēs iestādījām un novācām pushektāru, šogad stādīsim jau 0,7 hektārus," stāsta Ilze. Ģimenes interese par ķiploku audzēšanu laika gaitā augusi, un tā sapratuši, ka savs hobijs jāpārvērš biznesā. Tika dibināts ģimenes uzņēmums "Stabļovas ķiploks". Stabļova ir apdzīvota vieta Balvu novada Šķilbēnu pagastā, kur atrodas ģimenes lauku mājas "Apses", un tai par godu radies arī nosaukums.

Ikdienā Ilze strādā zemnieku saimniecībā "Riekstiņi" un zemnieku saimniecībā "Amatnieki" par projektu vadītāju, bet viņas vīrs ir Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta šoferis Viļakā. Ķiploku audzēšana ir viņu hobijs – aizraušanās, par kuru mirdz acis. Ģimenes ķiploku pasaulē iesaistās visi – palīgā nāk Ilzes un Jura brāļi, kā arī māsas ar ģimenēm.

"Godīgi sakot, sākumā likās: kur mēs tik daudz ķiploku liksim? Bet laikam jau latvietis ir tas, kas savā virtuvē ķiploku ļoti izmanto," saka Ilze.

Sākums ķiploku pasaulē

Ilze atzīst – abiem par ķiploku audzēšanu nebija nekādu zināšanu, izbūrušies cauri informācijai internetā, braukuši ciemos pie citiem ķiploku audzētājiem un agronomiem, aprunājušies, kā labāk stādīt, novākt un uzglabāt ziemas ķiplokus. Viņi arī neatteikuši padomu. Tāpat pieredzes stāstus viņi smeļas "Facebook" domubiedru grupā "Ķiploki – par un ap tiem".

Arī pirmā pieredze ar ķiploku stādīšanu bijusi veiksmīga – izdevās realizēt visu izaudzēto. Tā viņi ķiplokus audzē jau ceturto gadu.

Ģimene izvēlējusies vectēva audzēto šķirni – ķiplokus "Ļubaša" – un pie tās arī palikusi. Pērn Daugavpils pusē vēl piepirkuši klāt. Ķiplokus viņi stāda vagās ar speciālu mašīnu, kuru nomā no citiem, savukārt ķiplokus novāc ar speciālu iekārtu, kuru uztaisījis Jura brālis Jānis. To var pielikt pie traktora, un ķiplokus var novākt bez lielas piepūles. Vaicāta, vai ķiplokus arī ravē, Ilze saka – iepriekš ravējuši, bet šogad vairs ne, tas aizņem pārāk daudz laika. Tie tiek tikai vagoti. Ķiploki pēc novākšanas žūst ne tikai saimniecības ēkās, bet arī dzīvojamajā ēkā. Ar Viļakas novada pašvaldības atbalstu ģimene savulaik iegādājusies speciālo ķiploku attīrīšanas iekārtu. Tas krietni atvieglo darbu, jo ķiploki nav jātīra ar rokām. Kā atklāj Ilze, pašvaldības atbalsts bija 2000 eiro, bet paši klāt pielikuši vēl 1000 eiro, jo iekārta maksājusi 3000 eiro. Nākamgad viņi plāno startēt arī citos projektos, lai varētu iegūt finansējumu savam ķiploku biznesam.

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!