Foto: Shutterstock
Pilis un karaļnami bieži ir ceļotāju galvenie apskates objekti, kas ir ne tikai fantastisks veids kā ceļot laikā, bet arī iespēja aplūkot tuvāk pasaules slavenāko karalisko ģimeņu ikdienu. “Tūrisma Gids” ir apkopojis piecus iespaidīgākos karaļnamus, kas glabā gadsimtiem senu mantojumu.

Zīds, brokāta mežģīnes, masīvas lustras, krāšņi dārzi un grezni mākslas darbi – karaliskās rezidences ir dekorētas ar greznākajiem dizainiem, pateicoties gadsimtiem ilgajam mantojumam un bagātībai. Daudzas karaliskās rezidences ir atvērušas durvis sabiedrībai, ja vēlies redzēt, cik grezni dzīvo monarhi, apskati dažas greznākās karalisko ģimeņu mājvietas pasaulē.

Bekingemas pils


Karaļnams ir oficiālā britu monarhu rezidence Londonā kopš 1837. gada un šodien ir administratīvā mītne. Lai gan Bekingemas pils telpas tiek izmantotas daudziem oficiāliem pasākumiem un pieņemšanām, ko rīko karaliene, tās katru vasaru ir atvērtas apmeklētājiem. Bekingemas pilī ir 775 numuri, kuros ietilpst 19 viesu istabas, 52 karaliskās un viesu guļamistabas, 188 personāla guļamistabas, 92 biroji un 78 vannas istabas.

Bekingemas pils balkons ir viens no slavenākajiem pasaulē. Kopš 1851. gada, kad karaliene Viktorija uzkāpa uz balkona izstādes atklāšanas laikā, balkons kļuvis par daudzu oficiālu pasākumu atklāšanas vietu – karalienes dzimšanas dienas svinības, karaliskās kāzas, kā arī īpašu valsts nozīmes pasākumu atklāšanas vietu.

Ja vēlies vairāk iepazīties ar Bekingemas pils vēsturi un doties virtuālā tūrē, tad apmeklē karaliskās ģimenes mājaslapu.

Foto: AFP/Scanpix

Drotningholmas karaļnams


Kopš 1981. gada pils ir Zviedrijas karaliskās ģimenes privātā rezidence un ir iekļauta pasaules mantojumu sarakstā. Tā ir izcili saglabājusies, ņemot vērā, ka celta 16. gadsimtā. Ēka atspoguļo visu Eiropas tā laika aktuālo un moderno arhitektūru.

Pēc karalienes Hedvigas Eleonoras pasūtījuma pili uzcēla arhitekts Nikodēms Tesins vecākais. Tā kā karaliene vēlējās pili veidot pēc īpaša franču prototipa. Vairākas karaliskās personas ir atstājušas savas pēdas pilī, pārveidojot pils fasādi un iekārtojumu.

Pils ir karaliskās ģimenes patstāvīgā dzīvesvieta, tāpēc šim nolūkam ir rezervētas telpas pils dienvidu spārnā, taču pārējā pils teritorija ir atvērta sabiedrībai visu gadu.

Eksotiskā Ķīnas paviljona izpriecu pils, teātra un krāšņā pils dārza kombinācija padara pils apmeklējumu par unikālu pieredzi. Dodoties braucienā uz Drotningholmu un izbaudiet krāšņumu, kas atbilst visaugstākajiem starptautiskajiem standartiem.

Foto: Shutterstock

Monako pils


Prinča Alberta II un princeses Šarlīnas karaliskā mājvieta ir Monako pils. Prinča pils atrodas Monako klints (Rocher) virsotnē, no tās paveras skats uz Vidusjūru. Tā tika celta kā cietoksnis 1191. gadā, stratēģiskās atrašanās vietas dēļ. Pils ir atvērta ekskursijām katru gadu no jūnija līdz oktobrim. Apmeklētāji var aplūkot karalisko pagalmu, kas bruģēts ar oļiem, karaliskās ģimenes auto kolekciju un viesu telpu. Kopš 1960. gada pils teritorijā tiek rīkoti Montekarlo filharmoniskā orķestra brīvdabas koncerti.

Karaliskā ģimene šajā pilī dzīvo jau 700 gadus, tāpēc šeit iespējams izpētīt ne tikai ģimenes vēsturi, bet arī Monako attīstību visu šo gadu laikā.

Foto: Shutterstock

Vaducas pils


Vaducas pils ir Lihtenšteinas prinča pils, kas celta 12. gadsimtā. Pils savu nosaukumu devusi Lihtenšteinas galvaspilsētas Vaducas pilsētai. Lihtenšteina ir konstitucionālā monarhija, kuras monarhu troni ieņēmis Hans Adams II.

No 1905. gada līdz 1920. gadam pilī tika veikta liela restaurācija. Kopš 1938. gada pils ir bijusi Lihtenšteinas prinča ģimenes galvenā rezidence, kas nav atvērta sabiedrībai, jo ģimene joprojām dzīvo pilī un nevēlas apmeklētājus.

Foto: Shutterstock

Pils "Huis ten Bosch"


Nīderlandes pilsētā Hāgā atrodas Vilema Aleksandra un karalienes Maksimas oficiālā privātā rezidence "Huis ten Bosch". Karaliskā ģimene dzīvo šeit kopš 2019. gada janvāra ar trīs meitām. Pils nav pieejama apmeklētājiem un ir stingri apsargāta. Vietējie saka, ka retu reizi karalisko ģimeni varot redzēt pa logu vai lūkojoties no netālu esošā meža.

Pils celtniecība sākās 1645. gadā un tās arhitekts bija holandietis Pīters Posts (Pieter Post). Pils dizains radīts pēc itāļu pils modeļa un tajā manāmi gleznotāja Jākoba Jordāna (Jacob Jordaens) darbi.

Foto: Shutterstock

Raksta tapšanā izmantotie informācijas avoti: “The Royal palaces”, “Royal uk”, "Royal house of The Netherlands", "Palais Princier de Monaco".

Ņemot vērā Covid-19 izplatību, arī "Tūrisma Gids" aicina rūpīgi izvērtēt nepieciešamību ceļot un apmeklēt publiskas vietas, kā arī, dodoties dabā, izmeklēt atbilstošāko pastaigu maršrutu, šajā laikā saudzējot gan sevi, gan citus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!