Foto: Publicitātes attēli

12 tūrisma uzņēmumi, kas piedāvā būtiskus pakalpojumus pārgājienā gājējiem saņem "Gājējam draudzīgs" zīmi. Šobrīd jau ir 190 "Gājējam draudzīgi" uzņēmumi visā Latvijā, kuros var izbaudīt viesmīlību un pārgājienā saņemt palīdzību, ziņo Latvijas Lauku tūrisma asociācijas "Lauku ceļotājs" pārstāve Asnāte Ziemele.

"Gājējam draudzīgs" (Hiker-friendly) zīme tiek piešķirta tūrisma pakalpojumu sniedzējiem Baltijas valstīs, stāsta pārstāve. Ziemele skaidro, ka zīme parāda uzņēmēja sapratni un respektu pret pārgājienu cienītāju vajadzībām un piedāvā tiem būtiskus, nepieciešamus pakalpojumus, piemēram, informāciju par maršrutu, dzeramo ūdeni, pirmās palīdzības aptieciņu, elektroierīču uzlādi, naktsmītnē ir iespēja izžāvēt slapjās un izmazgāt netīrās drēbes, zābakus un citu ekipējumu.

Ziemele informē, ka 2022. gada 19. janvārī notika piektā "Gājējam draudzīgs" (Hiker-friendly) komisijas sēde Latvijā, atbilstoši kritērijiem tika pieņemts lēmums zīmi piešķirt 12 uzņēmumiem. Tie ir:

1. Lēdurgas Dendroparka informācijas centrs, Siguldas novadā
2. Atpūtas vieta "Brāļtīrumi", Talsu novadā
3. Kempings "Klajumi", Dienvidkurzemes novadā
4. Cosy cottage Parka namiņš, Dienvidkurzemes novadā
5. Ērgļu stacija, Madonas novadā
6. Līgatnes vīna darītava, Cēsu novadā
7. Krodziņš "Vilhelmīnes dzirnavas", Cēsu novadā
8. Vilhelmīnes apartamenti, Cēsu novadā
9. Viesnīca "Springšļu dzirnavas", Cēsu novadā
10. Viesu māja "Pie Pētera", Cēsu novadā
11. Viesu nams "Aizvēji", Saulkrastu novadā
12. Z/S "Ozoldruvas", Gulbenes novadā

Pārstāve aicina pārgājienu cienītājus baudīt aktīvas brīvdienas dabā gan "Mežtakā" un "Jūrtakā", gan citos pārgājienu maršrutos, kā arī pašiem pārliecināties par "Gājējam draudzīgs" uzņēmumu viesmīlību. Vairāk par garās distances pārgājienu maršrutiem "Mežtaka" un "Jūrtaka" apskati šeit.

Kā uzņēmēji var iegūt zīmi "Gājējam draudzīgs"


Pārstāve skaidro, ka Latvijā zīmi piešķir komisija, kurā ir 13 dalībnieki – gan valsts iestādes, gan organizācijas, kuras atbalsta kājāmiešanu, aktīvo atpūtu un dabas tūrismu. Šo zīmi var saņemt jebkurš uzņēmējs - tūrisma pakalpojumu sniedzējs visās trijās Baltijas valstīs, kas vēlas piedāvāt kājāmgājējiem nepieciešamos pakalpojumus – ne tikai naktsmītnes, bet arī kafejnīcu, krodziņu vai restorānu, tūrisma informācijas centru, degvielas uzpildes staciju, veikalu un tamlīdzīgi.

Ņemot vērā Covid-19 izplatību, "Tūrisma Gids" aicina rūpīgi izvērtēt nepieciešamību apmeklēt publiskas vietas, kā arī, dodoties dabā, izmeklēt atbilstošāko pastaigu maršrutu, šajā laikā saudzējot gan sevi, gan citus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!