Foto: Shutterstock
Veidojot vidi ap māju, svarīgs ir ne tikai vizuālais izskats, bet arī praktiskais pielietojums un funkcionalitāte. Kam ir būtiski pievērst uzmanību, veidojot dārza un sētas plānojumu, un kādi padomi var noderēt – par to šajā rakstā.
Foto: Shutterstock
Ierīkojot dārzu un iekopjot sētu, būtiska nozīme ir secīgai un kārtīgai plānošanai. Visnotaļ izplatīta kļūda – vispirms sētā ieliek bruģi un tikai pēc tam ķeras klāt dobju veidošanai. Melnzeme dārzā ir jāieved, pirms tiek uzstādīta sēta un uzklāts gājēju celiņš. Pretējā gadījumā smagā tehnika nevarēs iebraukt teritorijā. Pamatā tas attiecas uz visu, kas ir smagāks par to, ko var ienest ar rokām vai iestumt ar ķerru.
Dārzs ir privāta āra telpa. Tāpat kā plānojot iekštelpas mājās, būtiskākais ir, kas šo telpu lietos un kādam nolūkam tā paredzēta. Sākot ar pašu, ģimeni, četrkājainajiem mīluļiem un beidzot ar radiem un draugiem. No katra personīgajām vajadzībām un interesēm arī veidojas dārza telpa un tās zonējums. Ja ir dārza projekts, tad ainavu arhitekts labiekārtojuma plānā visu būs paredzējis un ielicis.
Ilze Daugina, parka dārzniece
Foto: Shutterstock
Veidojot sētas un dārza plānojumu, svarīgi pārdomāt trīs lietas – vajadzības, vēlmes un iespējas. Jāņem vērā, ka dārzs nākotnē prasīs laiku, rūpes un uzmanību, tāpēc ir jāizvērtē, cik daudz laika ikdienā katrs tam ir gatavs veltīt.
Vērtīgākais, ko iegūstam no dārza, ir prieks.
Analizējot savu dārzu, noteikti nepieciešams piedomāt pie sajūtām – kas ir patīkams un kas ne visai. Piemēram, ir jāizvērtē skats, kas paveras no terases. Ja centrālais skats paveras uz kaimiņa sētas aizmuguri, kur tiek zāģēta malka un veikti citi melnie darbi, rūpīgi jāpadomā, vai ar šo ainu būs iespējams samierināties visu dzīvi. Ja ne – ir jāmeklē kādi risinājumi. Savukārt, ja kaimiņam sētas malā aug lieli, skaisti koki, uz kuriem paveras glīts skats, ainavu nevajadzētu aizsegt. Mēs dzīvojam arī dārzā, un vērtīgākais, ko no tā iegūstam, ir prieks, tāpēc plānošanai ir liela nozīme.
Kādam darbošanās dārzā ir kā atpūta, dzīvesveids, un viņš var tam veltīt visu dienu. Citam dārzs ir nepieciešams, lai būtu vieta, kur vakarā atpūsties pēc grūtas darba dienas, vienkārši zvilnot uz soliņa un baudot mieru un klusumu ar putnu dziesmām bez pārlieku liela darba. Tas noteikti ļoti ietekmē augu izvēli vai apkopšanas tehnikas izvēli un ilgtermiņā arī finanšu resursus.
Una Ozola–Ozoliņa, ainavu arhitekte
Foto: Shutterstock
Atsvaidzini ar mazumiņu
Jau iekoptu dārzu pārveidot pēc kādām jaunākām modes tendencēm nav viegli nedz fiziski, nedz finansiāli. Taču to var papildināt ar jauniem un interesantiem augiem, dekoratīviem elementiem vai dārza arhitektūras mazajām formām. Reizēm pietiek ar mazumiņu, lai apkārtējai videi piešķirtu jaunu elpu.
Foto: Shutterstock
Transformējama vide
Dārzs ir mainīgs, un arī mēs novecojam un maināmies. Lietas vai vietas, kas vajadzīgas tagad, var nebūt vairs aktuālas vai ērti apkopjamas pēc desmit gadiem, tādēļ rūpīga plānošana ar iespēju pārveidot vai transformēt vidi var vēlāk ļoti atmaksāties.
Foto: Shutterstock
Cik daudz laika tas prasīs
Noteikti jāpiedomā pie tā, cik laika pavadāt dārza un sētas kopšanā. Varbūt no kādiem risinājumiem ir jāatsakās un nepieciešami tehniski uzlabojumi, kas ļaus ietaupīt gan laiku, gan enerģiju. Tāpat arī jāņem vērā, ka sētā visapkārt ir ļoti daudz virsmu, kas agri vai vēlu būs jāmazgā. Iespējams, ir vērts apsvērt domu par augstspiediena tīrītāja iegādāšanos, jo ar to iespējams mazgāt ne tikai bruģi un mājas fasādi, bet arī terasi, dārza mēbeles, žogu un daudzas citas virsmas. Vairāk par augstspiediena tīrītājiem vari uzzināt šajā rakstā.
Foto: Shutterstock
Lielo koku vērtība
Teritorijā esošu lielu koku vai kokus uztveriet kā privilēģiju, ne apgrūtinājumu. Jo lielāki koki jūsu dārzā, jo tas ir interesantāks un baudāmāks, kā arī karstās vasaras dienās būs ēna, kur patverties. Ja finansiālā situācija atļauj, vēlams izvēlēties lielākus augu stādus un arī lielus koku stādus, kā arī izvēlēties Latvijā augošas sugas. Ja ir satraukums par lapām, kas rudenī neizbēgami noklās pagalmu, efektīvs risinājums ir lapu pūtējs.
Foto: Shutterstock
Sakopts fons
Tas, kādi augi aug dārzā vai sētā, ir ļoti individuāli – cirpti vai brīvi augoši dzīvžogi, lieli vai mazi kokaugi, ziemciešu dobes, ģeometriskās formās cirpti krūmi vai viengadīgo puķu kompozīcijas terasē –, bet ļoti būtisks ir tīrs un sakārtots fons, kas izcels šo skaistumu. Lai par to visu parūpētos, ir vērts ieguldīt kvalitatīvos instrumentos, kas ne tikai pildīs savu funkciju, bet arī ilgi kalpos. "Kärcher" dārza instrumentu klāstā var atrast gan zāles pļāvējus un trimmerus, gan arī dzīvžogu šķēres, ķēdes zāģus un daudzas citas ierīces.
Foto: Shutterstock
Eksperimenti ar tendencēm
Nebaidieties eksperimentēt! Viena no aktuālajām tendencēm ir dārzu vai kādu tā daļu veidot tā, lai maksimāli rodas neskartas dabas vai meža takas iespaids, bet patiesībā ainava ir ļoti pārdomāti sastādīta un apzināti veidota. Daiļdārzu modē arvien vairāk parādās augļu koki un ogu krūmi. Tāpat arī slavas stundu piedzīvo paaugstinātās dobes, kurās stāda gan dekoratīvus augus, gan garšaugus un dārzeņus.
Foto: Shutterstock
Ne visi vēlas būt dārzkopji
Dārzu var sajust visdažādākajos veidos – saredzēt, sataustīt, sadzirdēt, sasmaržot, izgaršot, izstaigāt. Ne vienmēr noteicošais ir augu daudzums vai eksotisko augu kolekcija. Dārzs primāri ir dzīves vide ārpus telpām, un ne visi ir un vēlas būt dārzkopji. Būtiskas ir sajūtas, ko šī vide sniedz, tāpēc nevajadzētu akli sekot vispārpieņemtajām normām vai tam, ko kaimiņš dara. Katram pašam jāveido vide sev apkārt, ieklausoties savās sajūtās.
Foto: Shutterstock
Padomā arī par četrkājaino mīluli
Ja mājās ir suns, arī viņam dārzā vai sētā ir jāatvēl sava dzīves telpa – pleķītis, kur pagulēt, kāds ēnains stūrītis, kur paslēpties no saules –, kā arī jārēķinās ar dabisko vajadzību nokārtošanu. Suņi ir dažādi gan pēc lieluma, gan rakstura, un, ja vēlaties, lai gan jūs paši, gan arī blakus esošie kaimiņi labi sadzīvotu ar suni, par to jādomā jau laikus, izvēloties suņa šķirni, kā arī jāiegulda laiks un resursi mīluļa apmācībā. Jāņem vērā, ka ar suņa dzīves paradumiem būs jārēķinās ne vien jums pašiem, bet nereti arī kaimiņiem.
Foto: Shutterstock
Bērniem droša vide
Veidojot bērnu atpūtas stūrīti, pats pamats, uz kā balstīt savas ieceres un idejas, ir drošība. Videi, kurā bērns spēlējas un uzturas, ir jābūt drošai un kvalitatīvai. Laukumam jāatrodas vietā, kas ir labi pārredzama no mājas. Mazajiem bērniem universālākā spēļu vieta būs smilšu kaste. Savukārt, ja ir vēlme pagalmā uzstādīt šūpoles, rūpīgi jāizvērtē izvēlētā vieta un atkal jāatceras par drošību. Bērnu normāla attīstība vienmēr iet roku rokā ar robežu pārbaudīšanu un jaunu robežu noteikšanu, un viņi to dzīvē darīs arī praktiski – uzstādītās atrakcijas tiks pielietotas arī citos radošos veidos, un tas nozīmē, ka tām jābūt gudri izvēlētām, lai neradītu traumas risku, ja, piemēram, bērns ir izdomājis no slidkalniņa nevis nošļūkt, bet nolēkt.
Foto: Shutterstock
Ūdenstilpnes – kas jāņem vērā?
Ja mājās ir mazi bērni, ūdenstilpnēm – baseinam, dīķim, pat lietus mucai – jāatrodas vietā, kur nepieskatīts bērns nevar piekļūt. Ja nav iespējams bērnu tiešā veidā pieskatīt, no ūdenstilpnes labāk atteikties vispār.
Foto: Shutterstock
Ērta piekļūšana
Jāatceras par smagā transporta, piemēram, ugunsdzēsēju, ērtu piekļuvi mājai. Nevajadzētu dobes veidot tā, ka vispār nav iespējams piebraukt pie mājas. Reizēm tomēr jāatved arī dīvāns vai klavieres vai, piemēram, kāds seniors jāpieved pie durvīm, tāpēc piekļuvei jābūt ērti izplānotai.
Foto: Shutterstock
Klimatiskie faktori
Jāņem vērā klimatiskie faktori – kur ziemā tiks novietots no piebrauktuves un taciņām notīrītais sniegs, lai tas netiktu krāmēts uz augiem, kas tādējādi var tikt aplauzti.
Foto: Shutterstock
Nav svarīgi, kas tieši ir tavā dārzā – skaistas dobes, par ko priecāties, siltumnīca, kur audzēt dārzeņus, zāliens, kur spēlēt bumbu, lapene, kur palasīt grāmatu, vai terase, kur pasēdēt ar draugiem. Svarīgi ir tas, ko dārzs tev dod, lai tas atbilst tavām vajadzībām un vēlmēm.
Ilze Daugina, parka dārzniece