Vannasistaba ir telpa, kuras vizuālais izskats daudz pasaka par mājas saimnieku, un šī iemesla dēļ regulāra tās uzkopšana daudziem ir viena no prioritātēm, kad pienākusi iknedēļas "spodrības diena". Vannasistabā un tualetē būtiska ir ne tikai tīrība, kas redzama ar neapbruņotu aci, bet arī higiēnas prasību ievērošana, jo augstais mitruma līmenis un siltums veido ļoti labvēlīgu vidi dažādām baktērijām un sēnītēm. Kā visefektīvāk nodrošināt izcilu tīrību un apkarot arī dažādas neredzamās baktērijas?
Cik bieži jāuzkopj vannasistaba un tualete?
Tas, cik bieži būtu jātīra vannasistaba un tualete, pirmkārt ir atkarīgs no tā, cik cilvēku dzīvo mājsaimniecībā, kā arī no telpas noslodzes, taču vismaz vienu reizi nedēļā būtu vēlams veikt rūpīgu uzkopšanu, pievēršot pastiprinātu vērību arī grūti aizsniedzamām vietām, flīžu šuvēm, dušas kabīnes stūriem un citiem kaktiem, kuros mēdz uzkrāties netīrumi, putekļi un mitrums. 

Tāpat arī jāņem vērā, ka vannasistabā tiek izmantotas dažādas vielas, piemēram, ziepes, zobu pasta un daudzi citi personīgās higiēnas līdzekļi, kas uz virsmām atstāj nogulsnes. Savukārt krāna ūdens pilieni nožūstot aiz sevis atstāj kaļķakmens pleķus. Lai telpā pēc iespējas ilgāk saglabātos tīrība, svaigums un iknedēļas uzkopšana nepārvērstos nepatīkamā murgā, vēlams ikdienā veikt preventīvas darbības, piemēram, regulāri noslaucīt ūdens maisītāju un pēc lietošanas nosusināt dušas sienas, lai šīs virsmas neapaugtu ar kaļķi. Vannasistabas un labierīcību tīrīšana būs daudz efektīvāka un ātrāka, ja ikdienā jau savlaicīgi piedomāsim pie dažādu sīkumu novēršanas. Nedrīkst arī aizmirst par regulāru vannasistabas vēdināšanu, pretējā gadījumā mitrums veicinās pelējuma veidošanos.
Vannasistaba ir mitra telpa. Jāņem vērā, ka, lai arī cik labi tā tiktu vēdināta, agri vai vēlu kādā stūrī būs lielāka mitruma koncentrācija, un tur, visticamāk, sāks kaut kas "augt". Ja ikdienā netiks veikta regulāra tīrīšana un problēmas tiks ielaistas, būs ļoti grūti iztikt bez ķīmiskiem līdzekļiem.
Pēteris Lācis, "Kärcher" apmācību pasniedzējs
Kaļķakmens izskaušana
Kaļķakmens nogulsnes veidojas ļoti ātri, un, laicīgi nepievēršot šai problēmai vērību, drīz vien spīdīgā santehnika sāks izskatīties matēta, dušas kabīnes sienas kļūs miglainas, bet sniegbaltā vanna kļūs pavisam blāva. Viens no veidiem, kā izvairīties no bieza kaļķakmens nogulšņu slāņa veidošanās, ir jau iepriekš minētā virsmu nosusināšana pēc tam, kad tās nonākušas saskarsmē ar ūdeni. Izlietnes, dušas kabīnes sienas, flīzes un citas virsmas vienkārši un efektīvi iespējams nosusināt ar mikrošķiedras lupatiņu.
Mikrošķiedras drāniņa ir fantastisks izgudrojums un palīgs ikdienas darbos, taču svarīgi atcerēties, ka, pēc padarītā to mazgājot, nekādā gadījumā nedrīkst izmantot veļas mīkstinātāju, jo tas sabojās šķiedras un lupatiņa vairs nepildīs savas funkcijas.
Pēteris Lācis, "Kärcher" apmācību pasniedzējs
Plakanu virsmu – dušas kabīnes sienu, spoguļu, arī flīzētu virsmu – atbrīvošanai no mitruma perfekti piemēroti ir "Kärcher logu un virsmu tīrītāji "Window Vac". Plašs modeļu klāsts pieejam šeit. Regulāri to lietojot, piemēram, pēc katras mazgāšanās dušā, iespējams gan samazināt telpas mitrumu, jo ūdens tiek savākts un neiztvaiko, gan arī uzturēt virsmas tīras. Ar "Window Vac" var vienā mirklī notīrīt aizsvīdušu spoguli, logu utt.
PADOMS

Etiķis, kas sajaukts vienādā proporcijā ar ūdeni, ir iedarbīgs līdzeklis pret kaļķakmens nogulsnēm. Kad līdzeklis izsmidzināts uz tīrāmās virsmas, tam jāļauj pāris minūtes iedarboties, pēc tam virsmu notīra ar mitru lupatiņu. Gana efektīvs līdzeklis cīņā ar kaļķakmens nogulsnēm ir arī citronskābe. Tiesa, jāņem vērā, ka daži materiāli, piemēram, marmors, ir jutīgi pret skābēm, tāpēc šajā gadījumā etiķis vai citronskābe nebūs labākais risinājums.

Ja kaļķakmens nogulsnes uz virsmas vēl nav izveidojušas cietu akmens kārtu, tās ļoti viegli var noņemt arī ar tvaika tīrītāju. Tvaika tīrītāju var izmantot ļoti dažādām virsmām – nerūsējošā tērauda, akmens masas, keramiskajām un hromētām virsmām, stikla un spoguļu virsmām, flīzēm un citiem materiāliem, kas bieži sastopami vannasistabā un tualetē. Tvaika tīrītājs ne tikai nodrošinās izcilu tīrību, bet arī visaugstākos higiēnas standartus. Vairāk par šīs ierīces plašo pielietojumu un iespējām vari uzzināt šajā rakstā. Ņem vērā – delikātas virsmas labāk tīrīt tikai ar sprauslu, kas paredzēta sīkām detaļām. Savukārt noturīgākus kaļķa traipus var notīrīt ar tiešu tvaicēšanu un beršanu, šim nolūkam izmantojot apaļo birsti.
Ja ikdienā regulāri tiks veikta uzkopšana un uz virsmām nebūs jau izveidojies biezs kaļķakmens slānis, ar tvaika tīrītāju būs pilnīgi pietiekami, lai notīrītu nogulsnes un atgrieztu agrāko virsmu spīdumu. Vannasistaba vispār ir vieta, kur ar tvaika tīrītāju izvērsties. Var tīrīt arī klozetpodu, kurā veidojas ne tikai kaļķakmens nosēdumi, bet arī rūsa un urīna nogulsnes.
Pēteris Lācis, "Kärcher" apmācību pasniedzējs
Pelējumam nē
Telpās, kurās ir paaugstināts mitruma līmenis, mēdz veidoties pelējums, un tam īpaši patīk porainas virsmas, piemēram, salaiduma vietas dušas kabīnē un silikona šuves. Pelējumu var noņemt, izmantojot tīrīšanas līdzekļus, kas satur spirtu, taču spirts nevar iztīrīt traipus, līdz ar to joprojām būs redzams ne visai glīts defekts. Pret pelējumu var cīnīties arī ar ūdeņraža pārskābi.

Tiesa, ir ļoti svarīgi jau saknē apcirpt pelējuma veidošanās iespēju, to samazinot līdz minimumam, un šajā gadījumā visbūtiskākā ir regulāra telpu vēdināšana. Ja pelējums jau ir "ieēdies", piemēram, silikona šuvē, vienīgais risinājums būs materiāla nomaiņa. Lai samazinātu pelējuma veidošanās iespēju, šuves var apstrādāt ar tvaika tīrītāju. Tvaiks ne tikai atmiekšķē netīrumus, bet, pateicoties augstajam karstuma līmenim, arī efektīvi novērš pelējuma veidošanos, jo tiek iznīcinātas baktērijas un mikrobi. Turklāt šajā gadījumā netiek izmantota nekāda cilvēka veselībai kaitīga ķīmija.
Lai spoguļi spīd un laistās
Spogulis virs vannasistabas izlietnes ir jātīra gandrīz katru dienu – tas ne tikai ir pakļauts ūdens šļakstiem, bet arī zobu pastas pleķiem, putekļiem, pirkstu nospiedumiem un izsmidzināmiem kosmētikas un matu kopšanas līdzekļiem. Visvienkāršāk spoguli var notīrīt ar jau iepriekš pieminēto "Kärcher" iekārtu "Window Vac", taču var izmantot arī siltā ūdenī samitrinātu drānu, bet pēc tam virsmu nosusināt ar sausu lupatiņu, lai uz tās nepaliktu švīkas. Tāpat arī veikalos pieejama sadzīves ķīmija, kas īpaši paredzēta tieši spoguļu un stikla virsmu tīrīšanai, taču tā uz virsmas atstāj plānu kārtiņu, kas, ja netiek pienācīgi notīrīta, var atstāt ne visai glītas švīkas. Īpašā "Kärcher" logu un spoguļu tīrīšanas līdzekļa izmantošana ļauj izvairīties no šādām svītrām.
Lai notīrītu spoguļus un dušas kabīnes stiklus, var izmantot arī elektroierīces. Viena no tām – jau iepriekš minētais tvaika tīrītājs, taču "Kärcher" produktu klāstā ir arī speciāli šim nolūkam paredzēta ierīce – vibrējošs bezvadu virsmu berzējs "KV 4", kas paredzēts gludu virsmu, piemēram, stikla, spoguļu un logu, tīrīšanai. Ar atsevišķi iegādājamām lupatiņām šo tīrītāju var pielietot daudz plašāk. Ir specializēta lupatiņa, ar kuru tīrīt delikātākas virsmas, piemēram, akrila virtuves skapīšus, ir arī lupatiņa ar garām, nedaudz abrazīvākām šķiedrām, kas vairāk piemērota flīzētu virsmu un flīžu šuvju tīrīšanai, kā arī lupatiņa ar īpaši abrazīvām šķiedrām kaļķakmens noņemšanai no flīzēm dušas kabīnē vai, piemēram, piedeguma noberšanai no keramiskās plīts virsmas.
Efektīvu tīrīšanu nodrošina "KV 4" iekārtā esošā vibrofunkcija un nelielais sūknītis, kas nodrošina šķidruma padevi virsmai. Šī ir ļoti kompakta iekārta, kas bez liekas beršanas un piepūles spēj notīrīt arī ļoti noturīgus traipus, piemēram, permanento marķieri. Būtiski, ka komplektā esošo lupatiņu var izmazgāt un lietot atkārtoti. Lieko mitrumu no spoguļiem un stikliem var savākt ar "Window Vac" iekārtu, kas, pateicoties pārdomātam uzgalim un mitruma savākšanas funkcijai, nodrošina, ka uz virsmas nepaliks švīkas.
Pēteris Lācis, "Kärcher" apmācību pasniedzējs
ŅEM VĒRĀ!

"Kärcher" salonos visas iekārtas iespējams uz vietas izmēģināt un testēt. Savukārt zinoši jomas profesionāļi parādīs, izstāstīs un ieteiks, ko labāk izvēlēties.

Visus rakstā minētos produktus meklē